Criza financiara recenta a atras atentia lumii asupra fondurilor speculative (hedge funds), astfel incat se arata necesara reglementarea lor pentru a nu se crea efecte negative asupra industriei financiare. In acest sens, Parlamentul European abordeaza transparenta si reglementarea fondurilor speculative intr-o directiva.
Raportorul parlamentar Jean-Paul Gauzès a discutat cu reprezentantii Parlamentului European despre impactul fondurilor speculative asupra economiei europene si felul in care acestea pot fi reglementate fara efecte negative asupra industriei financiare.
Jean-Paul Gauzès: „Reglementarea nu are ca scop demolarea industriei financiare”
Multi europeni nu au decat o idee foarte vaga despre fondurile speculative. Ce abordeaza noua directiva?
Directiva abordeaza asa-numitele fonduri speculative (hedge funds): fondurile imobiliare, capitalul de investitii - instrumentele care permit finantarea economiei si in acelasi timp obtinerea unor profituri de catre cei care investesc in ele, daca lucrurile merg cum trebuie.
Aceasta categorie de fonduri nu este deschisa, in principiu, decat investitorilor institutionali, altfel spus, consumatorul de baza ca mine si ca voi nu are acces la aceste produse financiare. Cu toate acestea, de ce se vrea reglementarea acestora? Pentru ca astazi tragem invataminte din criza economica si in domeniul financiar este necesar ca totul sa fie reglementat si supravegheat.
Prin urmare, directiva doreste instituirea unui sistem de aprobare pentru gestionarii acestor fonduri si supravegherea, controlul acestora de catre autoritati nationale si europene, in vederea evitarii riscurilor pentru ansamblul sistemului financiar.
Care sunt implicatiile fondurilor speculative pentru economia europeana?
Directiva nu reglementeaza doar fondurile speculative. Toate aceste fonduri reprezinta o modalitate de finantare a economiei si a intreprinderilor care au nevoie de ele si care le merita. In gama fondurilor reglementate se afla atat fondurile speculative, care sunt astfel plasate incat sa aduca venituri importante, cat si fonduri care sunt investite mai durabil in economie.
Dar cand vorbim de fondurile speculative, vorbim de o categorie speciala: fonduri care investesc in operatiuni ce aduc profit rapid. Nu sunt inutile pentru economie, dar implica riscuri.
Pot fi reglementate fondurile speculative fara efecte negative asupra industriei europene?
In primul rand, nu fondurile speculative au provocat criza, ci si natura investitiilor si modul de functionare pot participa la risc. Pentru acest motiv se doreste reglementarea. Este posibil ca pe viitor anumite activitati care generau venituri mari, dar erau prea riscante pentru ansamblul economiei, sa nu mai fie posibile. In rest, reglementarea nu are ca scop demolarea industriei financiare si nici de-localizarea acesteia in Europa. Astazi, majoritatea celor care administreaza fondurile speculative sunt in favoarea reglementarii, dar o vor cat mai blanda.
Raportul Gauzès doreste:
* reducerea riscurilor
* cresterea transparentei
* autorizarea si inregistrarea managerilor fondurilor alternative de investitii
* consolidarea supravegherii si a reglementarii
* un plafon al investitiilor conform cu principiul de proportionalitate, in functie de importanta fondurilor
* accesul fondurilor din tarile terte la piata europeana.
Raportul Gauzès va fi dezbatut in comisia parlamentara pentru afaceri economice si monetare in februarie si in plen in iulie 2010.
Sursa: Parlamentul European
Comentarii articol (1)