Apropierea iernii va dezgheta preturile la alimente, titreaza evz.ro.
Ieftinirea alimentelor din aceasta vara nu va tine mult: producatorii anunta scumpiri in lant pentru lunile urmatoare. In luna august, in plin sezon de recoltare, cartofii s-au ieftinit cu 8,11%, fata de luna iulie, iar fructele proaspete cu 12,35%. In schimb, ouale s-au scumpit cu 2,64%, acesta fiind cea mai importanta crestere de pret la categoria produselor alimentare, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica. Numai ca ieftinirea alimentelor nu va fi de durata, sustin producatorii.
Inflatia a atins in vara lui 2013 tinta stabilita de Banca Nationala pentru anul 2008, informeaza adevarul.ro.
In iulie 2013, media generala a scumpirilor – rata anuala a inflatiei – a ajuns la 4,4%, apoi in august a coborat la 3,6%, unul dintre cele mai joase niveluri atinse dupa minimul-record din septembrie 2011 (3,45%). Putem spune, astfel, ca in aceasta vara inflatia a atins tinta BNR, dar nu pe cea stabilita pentru 2013 (2,5% plus/minus un punct procentual), ci pe cea din 2008 (3,8% +/- 1p.p.).
Preturile de consum au scazut in august cu 0,2% fata de luna anterioara, ca urmare a ieftinirii alimentelor, cu 0,8%, potrivit datelor anuntate de Institutul National de Statistica (INS). Preturile marfurilor nealimentare si tarifele serviciilor au crescut, comparativ cu iulie, cu 0,1%, respectiv 0,3%.
Bucurestiul va avea un tribunal comercial pentru litigiile din mediul de afaceri, anunta dailybusiness.ro.
Guvernul a aprobat, miercuri, infiintarea unui tribunal comercial in Bucuresti, care se va ocupa de litigiile din mediul de afaceri, cum ar fi cele privind insolventa si concurenta neloiala, urmarindu-se judecarea cu celeritate a cauzelor in domenii sensibile.
Masura privind constituirea tribunalelor specializate este cuprinsa in proiectul de lege care modifica si completeaza Legea 304/2004 privind organizarea judiciara, document ce a fost aprobat miercuri de Executiv.
Bancile, marii castigatori din scaderea dobanzii BNR, precizeaza capital.ro.
Teoretic, BNR a scazut dobanda ca sa ajute economia. Practic, bancile si-au crescut marja de profit: ca sa reduca dobanda creditelor cu 1%, au taiat randamentele depozitelor in lei pana la nivelul celor in valuta.
La aproximativ o luna de la taierea dobanzii-cheie de catre BNR, la 4,5%, doar Volksbank, CEC, BCR si Alpha Bank au redus dobanda la creditele in lei. In ciuda faptului ca la ora actuala creditarea se face exclusiv in lei, dobanzile la imprumuturile in moneda nationala au inca niveluri foarte inalte. Daca pentru creditele ipotecare si Prima Casa dobanzile sunt in general sub 10%, pentru creditele de consum, dobanzile sunt si de 17% sau chiar 19% la unele banci. Totusi, exista cateva exceptii si in cazul creditului de consum.
Comentarii articol (0)