Cererea de rambursare a TVA pentru persoanele impozabile stabilite in Romania, formular 318, se utilizeaza pentru recupererarea TVA pentru importuri si achizitii de bunuri sau servicii, efectuate in alt stat membru in cursul anului 2012. Formularul se depune in format electronic la organul fiscal competent din Romania (unitatea fiscala unde solicitantul este inregistrat ca platitor de impozite si taxe), prin intermediul portalului electronic pus la dispozitie de Agentia Nationala de Administrare Fiscala.
Pentru a fi eligibila pentru rambursare in statul membru de rambursare, persoana impozabila stabilita in Romania trebuie sa efectueze operatiuni care dau dreptul de deducere in Romania. In cazul in care persoana impozabila efectueaza in Romania atat operatiuni care dau drept de deducere, cat si operatiuni care nu dau drept de deducere, statul membru de rambursare poate rambursa numai acea parte din TVA rambursabila care corespunde operatiunilor cu drept de deducere.
Cererea de rambursare de TVA se poate depune numai pentru urmatoarele operatiuni:
- achizitii de bunuri sau servicii care au fost facturate pe parcursul perioadei de rambursare, cu conditia ca TVA sa fi devenit exigibila inaintea sau la momentul facturarii, sau pentru care TVA a devenit exigibila pe parcursul perioadei de rambursare, cu conditia ca achizitiile sa fi fost facturate inainte ca TVA sa devina exigibila;
- importul de bunuri efectuat pe parcursul perioadei de rambursare.
De asemenea, cererea de rambursare poate sa se refere la facturi sau documente de import care nu au fost acoperite de cererile de rambursare precedente si care privesc operatiuni finalizate pe parcursul anului calendaristic in cauza.
Perioada de rambursare este de maximum un an calendaristic si de minimum 3 luni calendaristice. Cererile de rambursare pot viza o perioada mai mica de 3 luni numai in cazul in care aceasta reprezinta perioada ramasa pana la sfarsitul anului calendaristic.
Cuantumul TVA solicitata la rambursare nu poate fi mai mic de 50 euro sau echivalentul acestei sume in moneda nationala a statului de rambursare.
Trebuie sa stiti ca organul fiscal competent din Romania nu va inainta statului membru cererea de rambursare pe care o completati in cazul in care, pe parcursul perioadei de rambursare, solicitantul se incadreaza in oricare dintre situatiile urmatoare:
- nu este persoana impozabila in sensul TVA;
- efectueaza numai livrari de bunuri sau prestari de servicii care sunt scutite de TVA fara drept de deducere in temeiul art. 141 din Codul Fiscal;
- beneficiaza de scutirea pentru intreprinderi mici prevazuta la art. 152 din Codul Fiscal.
Atentie! Dreptul la rambursarea taxei achitate pentru importuri si achizitii de bunuri/servicii, efectuate in alt stat membru se face in conditiile si conform procedurilor stabilite de legislatia statului respectiv.