Pentru unii copii, plictiseala de la scoala apare frecvent si poate cauza probleme reale, precum evitarea mersului la ore sau chiar o rezistenta puternica impotriva ideii de scoala.
Multi dintre parinti pot fi tentati sa creada ca cel mic este “inzestrat”, stie mai multe, iar ceea ce se preda la scoala este prea usor pentru el si de aceea se plictiseste. Altii dau vina pe profesor, despre care se crede ca nu preda intr-o maniera care sa ii intereseze si sa ii atraga pe copii.
In timp ce aceste doua aspecte pot reprezenta intr-adevar motive reale pentru care copiii se plictisesc la scoala, exista si altele care trebuie luate in considerare.
1. Lipsa provocarii
Elevii care nu au nevoie de foarte multe explicatii pentru a intelege rapid o notiune si care termina o activitate mai repede decat restul colegilor sunt cei care se plang cel mai adesea de plictiseala de la scoala. Aceasta este cauza faptului ca ceea ce fac la ore nu ii provoaca si nu ii “tine in priza”.
Astfel de copii nu sunt neaparat mai “inzestrati” decat ceilalti, ci sunt capabili si isteti. In mod surprinzator, totusi, acestia nu par sa fie astfel. De fapt, multi dintre ei sunt dezordonati, nu invata foarte mult (dar au note bune) si au tendinta sa faca temele si proiectele foarte repede si definitiv, fara sa mai citeasca odata si sa corecteze eventualele greseli.
2. Lipsa motivarii
Elevii nemotivati se plang de asemenea foarte des de plictiseala care apare la scoala, insa nu din cauza ca deja cunosc ceea ce li se preda. Motivul este diferit, iar replica “la scoala este plictisitor” este insotita de “de aceea nu sunt atent” sau “de aceea nu invat”.
Un copil nemotivat nu inseamna un copil lenes. In unele cazuri, lipsa motivarii este strans legata de sentimentul ca a invata nu este important si nu are niciun sens pentru el si pentru viata lui. In unele situatii, lipsa motivarii poate reprezenta semnul unei probleme mai adanci, precum depresia infantila, ADHD sau o incapacitate de a invata.
3. Lipsa socializarii
Copiii care au probleme in a se apropia de colegii si/sau profesorii lor se pot plictisi la scoala deoarece se simt izolati. Daca cel mic nu a legat prietenii cu nimeni din clasa lui, se poate sa simta ca nu are pe cine sa se bazeze si nu are cui sa-i ceara ajutor in problemele legate de scoala.
Acest lucru il poate tulbura si crea sentimentul fals de plictiseala. Ceea ce are nevoie cu adevarat sunt incurajarile si sentimentul de apartenenta la comunitatea din scoala.
4. Nepriceperea
Nu toti elevii poseda abilitatile de care au nevoie pentru a avea succes la scoala. Cauzele pot fi deficiente in invatare determinate de anumite dizabilitati sau o maniera de predare care nu se potriveste stilului de invatare al copilului.
Ideea este ca daca micutul spune ca se plictiseste pentru ca nu stie cum sa invete pentru un test, cum sa creeze planul unui proiect sau sa scrie un paragraf, vrea sa spuna de fapt “nu stiu cum sa fac asta, asa ca nici nu vreau sa incerc”.
Motivele plictiselii la scoala nu se exclud reciproc. Un copil poate fi nemotivat, izolat si nepriceput la teste la fel cum poate fi doar slab provocat. Cheia este sa acorzi atentie si sa descoperi ce vrea copilul tau sa spuna cu adevarat atunci cand rosteste cuvintele “M-am plictisit la scoala”.
Ajuta-ti juniorul sa isi dezvolte creativitatea! Inscrie-l la workshop-urile “Arta reciclata” pentru prescolari in luna noiembrie!
Comentarii articol (2)