Statisticile Curtii de Conturi releva faptul ca in ultimii 20 de ani, Romania a pierdut circa 366,000 de hectare de padure, adica 5 miliarde de euro. Aceasta suma tranpusa in certificate de carbon ar insemna minim 30 milioane de euro, suma pe care statul roman ar fi putut sa o foloseasca, spre exemplu pentru a dubla salariile medicilor, sau a profesorilor, sau pentru a imbunatati situatia sistemelor tarate din propria-i administrare. Si, in acelasi timp, ar fi putut creste ritmul de impadurire, in conditiile in care taierile padurilor au fost de 3 ori mai rapide decat reimpaduririle (s-a reusit impadurirea a doar 120,000 de hectare!) si i-ar fi putut rasplati financiar pe cei care au initiat reimpaduririle.
Acum acest lucru este posibil. Conform noului Cod Silvic certificatele de carbon vor fi emise ca o bonificatie detinatorilor de paduri care decid sa nu le taie, iar numarul lor va fi echivalent cu numarul de tone de dioxid de carbon absorbit de padurea pe care o detin. Asadar, directionarea vanzarii certificatelor de carbon catre zona forestiera ar putea conduce la reimpaduriri si implicit la extinderea suprafetei forestiere.
Legea insa nu e lipsita de lacune, dar fiind inca in dezbatere publica ridicam cateva probleme importante pentru succesul acestei oportunitati:
- Certificatele de carbon emise astfel vor fi adresate pietei obligatorii sau voluntare (un certificat de carbon pe piata obligatorie este cotat la 0.2-0.4 Euro, pe cand pe piata voluntara poate depasi 20 de Euro)
- Cine va cumpara aceste certificate? Statul? Atunci, proiectul devine nesustenabil, iar ca orice afacere cu statul, doar cativa vor beneficia de aceasta mina de aur, iar restul vor astepta…
In tari precum Anglia, Franta, Germania, Austria firmele si corporatiile sunt incurajate de catre stat sa devina voluntar carbon neutre achizitionand astfel de certificate de carbon, vechea problema a Romaniei – copiem legile bune din diverse tari (aceasta propunere de lege este copiata dupa cea germana), insa uitam ca pentru a functiona corect e nevoie de un sistem in spate care sa integreze beneficiile certificatelor de carbon in economie.
Si uite cum Romania, incet-incet, cu pasi mici si nesiguri incearca sa isi refaca suprafata impadurita, care era aproape 40% din suprafata tarii. Lucrurile pot fi gandite si abordate diferit, speculand si valorificand o oportunitate (certificatele de carbon), atunci cand este sub nasul nostru, singura problema nu este sa o vedem, ci sa stim sa o folosim corect.
Mai multe informatii despre industria de carbon, certificatele de carbon si piata voluntara gasiti pe www.carbonsolutionsglobal.com.
Toate articolele din rubrica Industria de carbon pot fi consultate accesand tag-ul industria de carbon.
Comentarii articol (3)