ACCES GRATUIT
Sindicatele din învãþãmântul superior cer ºase la sutã din PIB pentru anul 2006
Creºterea finanþãrii învãþãmântului de la 3,6 la sutã cât a fost în realitate în 2005 la ºase la sutã din Produsul Intern Brut, procent efectiv începând cu anul 2006, este principala solicitare a sindicaliºtilor din învãþãmântul superior, afiliaþi la Federaþia Naþionalã Sindicalã Alma Mater, a declarat preºedintele Federaþiei, Rãzvan C.
Articolul continuă mai jos
Bobulescu, la deschiderea mitingului ce a avut loc în faþa Ministerului Finanþelor Publice din Bucureºti.
Intitulat "Deceniul educaþie pentru dezvoltare durabilã" - perioada 2005 - 2014 - aºa cum este apreciatã de cãtre ONU ºi UNESCO, acest deceniu în România nu are finanþarea corespunzãtoare. În acest context, sindicaliºtii din învãþãmântul superior cer actualului ministru al Educaþiei ºi Cercetãrii, Mircea Miclea, sã aplice, în calitate de membru al Guvernului, voinþa politicã de susþinere a integrãrii învãþãmântului românesc în spaþiul European al educaþiei, spaþiul în care învãþãmântul este finanþat în medie cu ºase la sutã din PIB.
"Vã reamintim domnule ministru cã, pentru a susþine „Procesul Bologna„ - ceea ce înseamnã crearea spaþiului european de învãþãmânt superior - adicã acordarea licenþei în trei ani, plus doi ani specializare - Masterat, plus alþi trei ani pentru doctorat, cât ºi Declaraþia de la Lisabona, ceea ce înseamnã crearea unei Europe bazatã pe o economie a cunoaºterii, românii vor trebui sã investeascã mai mult în învãþãmânt ºi cercetare dacã vor vrea sã se alinieze statelor vest Europene", susþine preºedintele FRNS- Alma Mater.
Sindicaliºtii ºi membrii ai Federaþiei Naþionale a Sindicatelor din Învãþãmântul Superior, atât cadre didactice cât ºi personal nedidactic, cer o rectificare pozitivã a bugetului în valoare de 850 miliarde de lei vechi la capitolul finanþare de bazã a universitãþilor pentru ca acestea sã poatã aplica Legea 138/2005. Aceasta înseamnã indexarea salariilor începând cu data de 1 octombrie 2005 cu 13,5 la sutã.
"Menþionãm cã numai prin aceastã rectificare s-ar putea detensiona starea de spirit existentã în prezent la universitãþile noastre, stare care poate conduce la declanºarea unui conflict de muncã la nivel naþional", a afirmat Rãzvan C. Bobulescu.
Pentru a lua pulsul tuturor cadrelor didactice ºi nedidactice din învãþãmântul superior din România sindicaliºtii au declanºat un referendum privind o posibilã grevã generalã în acest sistem de învãþãmânt. Cele trei întrebãri la care membri de sindicat trebuie sã rãspundã sunt: absenþa unei rectificãri de buget care sã asigure aplicarea Legii 138/2005; neînceperea negocierilor pânã în prezent cu reprezentanþii Guvernului privind corelarea salariilor pentru întregul personal din învâþãmânt; continuarea politicii de ignorare a parteneriatului social. La aceste trei întrebãri membrii de sindicat trebuie sã rãspundã pânã în data de 28 octombrie, atunci când membrii Consiliului Naþional al Federaþiei Alma Mater se va întruni la Timiºoara ºi va decide dacã se va declanºa sau nu greva generalã în învãþãmântul superior Românesc.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)