“Bulgaria, tara cu care suntem deseori comparati ca nivel de trai, si-a actualizat regulat lista de medicamente compensate in ultimii ani. Potrivit Asociatiei Nationale de Pacienti din Bulgaria, lista a fost actualizata, din 2012, de patru ori! Asta in conditiile in care in tara vecina nu exista taxa de clawback, prin care statul isi poate echilibra bugetul prin taxarea producatorilor de medicamente. Am informatii de la omologii mei din Bulgaria ca niciun medicament nou nu lipseste de pe lista lor”, subliniaza Cezar Irimia, presedintele Asociatiei Alianta Pacientilor Cronici din Romania (APCR).
Potrivit documentului remis redactiei AvocatNet.ro, in momentul de fata, 167 de molecule noi ori cu indicatii terapeutice noi asteapta sa intre pe noua lista, pe care Ministerul Sanatatii se angajase s-o lanseze in dezbatere publica pana la data de 15 octombrie.
“Am aflat ca nu s-a finalizat inca evaluarea noilor molecule de catre Comisiile de specialitate din cadrul Ministerului Sanatatii. Facem din nou apel la autoritatile sanitare, dar si la Premierul Romaniei, de a grabi procedura, pentru ca miile de pacienti din tara sa beneficieze cat mai curand de cele mai bune tratamente. Potrivit unui studiu recent al Local American Working Group, societatea romaneasca ar castiga pe termen lung de cinci ori mai mult decat cheltuielile din urmatorii trei ani cu introducerea a noi molecule pe lista medicamentelor compensate”, afirma Cezar Irimia.
Reprezentantii APCR sunt de parere ca intarzierea actualizarii listei si a accesului la medicamente de ultima generatie duce la pierderea pacientilor si la scaderea calitatii vietii lor. Conform unei analize din acest an, publicata in Jurnalul European de Cancer si citata de APCR, numarul deceselor din Romania din cauza bolilor oncologice s-a dublat in ultimii 3 ani. Perioada luata in calcul in cadrul studiului a fost 2009 – 2012, exact intervalul in care lista medicamentelor compensate n-a mai fost actualizata.
In plus, 16% din noile molecule care isi asteapta randul pe noua lista se adreseaza pacientilor cu afectiuni oncologice.
In acest context, arata APCR, pentru bolnavii de cancer, statul nostru cheltuieste cel mai putin din Uniunea Europeana. In 2009, cancerul a costat cele 27 de tari ale Uniunii Europene 126 miliarde de euro. Daca la nivel european costul mediu pe pacient cu cancer este de 102 euro, in Romania este de 52 de euro.
“Desi actualizarea listei presupune dintr-odata un efort mare de la bugetul de stat, beneficiile asupra starii de sanatate a populatiei si impactul pozitiv pe termen lung sunt mult mai importante. Trebuie sa luam in considerare ca in ultimii cinci ani statul roman nu a mai facut cheltuieli cu moleculele de ultima generatie”, adauga presedintele APCR.
Comentarii articol (0)