In limba romana sensul principal al cuvantului virus este acela de agent patogen, invizibil cu microscopul obisnuit, care se reproduce numai in interiorul celulelor vii si provoaca diverse boli infectioase.
Odata cu dezvoltarea computerelor, termenul de virus a inceput sa fie folosit si pentru denumirea programelor de calculator proiectate intentionat pentru deteriorarea unui computer sau infiltrarea in el, fara consimtamantul proprietarului.
Virusi sau virusuri?
Conform Dictionarului Ortografic Ortoepic si de Morfologic al Limbii Romane(DOOM), editat de Academia Romana, atunci cand ne referim la virusul informatic, poate fi folosit numai pluralul “virusi” .
Daca vorbim de agentul patogen, ambele forme de plural sunt corecte, deci putem spune si scrie atat “virusi”, cat si “virusuri”, fara a gresi.
Pentru a evita orice eroare gramaticala, cel mai simplu ar fi sa folosim pluralul “virusi” in orice context. Astfel, suntem siguri ca utilizam un cuvant corect, fara a mai fi nevoie sa ne gandim de fiecare data la sensul cu care folosim acest cuvant.
Cititi aici toate articolele publicate in Ghidul de supravieturii a limbii romane.
Comentarii articol (18)