Legea bugetului de stat pe 2014 a fost promulgata de presedintele tarii. Actul normativ a fost publicat astazi in Monitorul Oficial in acelasi timp cu decretul de promulgare.
Legea nr. 356/2013 privind bugetul de stat pe anul 2014 a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 805 din 19 decembrie 2013. In acelasi monitor a fost publicat si Decretul nr. 1128/2013 pentru promulgarea legii, semnat de presedintele Traian Basescu.
Presedintele a declarat, miercuri, ca a promulgat bugetul de stat pe anul 2014, dupa ce Guvernul a fost de acord sa amane cu trei luni intrarea in vigoare a accizei de 7 eurocenti pe carburanti, mentioneaza Mediafax.
“Vreau sa informez ca am promulgat bugetul de stat pe anul 2014. Am facut acest lucru pentru ca Guvernul a fost de acord sa amane cu trei luni intrarea in vigoare a accizei pe carburant, motorina si benzina. Fata de 2,4 miliarde, cat era prevazut in Bugetul de Stat venituri din aceasta taxa, suspendarea aplicarii pe trei luni inseamna 600 de milioane de lei mai putin in bugetul de stat, foarte mica in raport cu excesele din buget, si care pot fi ajustate in foarte multe zone din Buget unde sunt bani in exces, fie ca vorbim de banii de la Ministerul domnului Dragnea, de la Serviciul datoriei externe, de la minimalizarea unor incasari, cum e taxa pe stalp. Sunt resurse foarte mari pentru ca aceasta taxa barbara sa nu fie introdusa. Sunt convins ca taxa poate fi evitata complet si acesta va fi obiectul meu in discutiile cu FMI. Eu nu voi valida nicio scrisoare catre bordul Fondului in ceea ce priveste introducerea acestei taxe”, a precizat Traian Basescu, citat de Mediafax.
De asemenea, presedintele a adaugat ca isi va asuma explicarea erorilor legate de cresterea accizei la carburant cand va veni delegatia FMI la Bucuresti, in ianuarie.
Desi legea bugetului de stat pe 2014 a fost adoptata de Parlament inca de la inceputul lunii decembrie, promulgarea actului normativ a fost tergiversata din cauza disputelor dintre presedintele tarii si premierului Victor Ponta, pe tema accizei suplimentare la carburanti de 7 eurocenti.
Mai exact, presedintele a declarat ca va retrimite legea in Parlament si o va ataca la Curtea Constitutionala, daca Guvernul nu renunta la acciza de 7 eurocenti pe carburanti.
Ca urmare a reactiilor dure din partea presedintelui, premierul Victor Ponta a avut o discutie cu acesta, la Cotroceni pe tema bugetului de stat cu doar o zi inainte ca actul normativ sa fie publicat in Monitorul Oficial. Mai mult, in sedinta de Guvern care a urmat dupa intalnirea de la Cotroceni a fost aprobata o ordonanta de urgenta prin care s-a amanat aplicarea accizei de 7 eurocenti/litru de combustibil pana la 31 martie 2014. Termenul initial era 1 ianuarie 2014.
Parcursul legislativ al legii bugetului de stat pe 2014
Astfel, in favoarea bugetului s-au pronuntat 346 de parlamentari, s-au inregistrat 7 abtineri si 49 de voturi impotriva, iar grupurile parlamentare ale PP-DD nu au participat la votarea bugetului de stat, conform comunicatului de presa.
In aceste conditii, pentru a intra in vigoare, legea mai trebuia promulgata doar de presedintele Romaniei, Traian Basescu, care a anuntat ca nu face acest lucru, daca Guvernul nu renunta la taxa suplimentara pe carburanti.
Dezbaterea pe buget a durat o ora
Anterior, marti, 3 decembrie, Camera Deputatilor si Senatul au adoptat textul legii bugetului de stat pe 2014 intr-o ora, dupa care a urmat dezbaterea pe anexe, a informat agentia de presa Mediafax la acea data.
Marti, toate cele 54 de articole ale proiectului de lege a bugetului de stat pe 2014 au fost adoptate intr-o ora, nefiind acceptat niciun nou amendament, a relatat agentia de presa Mediafax.
Premierul Victor Ponta, citat de Mediafax, a afirmat, pe 3 decembrie, in fata Camerelor reunite ale Parlamentului ca acele critici legate de bugetul prea mare acordat autoritatilor locale, formulate inclusiv de presedintele Traian Basescu, nu reprezinta un argument valabil, atat timp cat fostul Guvern a asigurat alocatii mult mai mari pentru administratia locala si care s-au dovedit chiar insuficiente.
"Rog toti parlamentarii Romaniei care considera ca este nevoie de cresterea pensiilor, marirea salariului minim, subventii, autostrazi in Transilvania sau alte regiuni, de stabilitate fiscal-bugetara si politica... Bugetul este asteptat de fiecare dintre cetatenii Romaniei, cred ca aici, in Parlament, este locul in care trebuie sa se poarte toate discutiile, chiar si polemice, pe aceasta tema, insa vreau sa va rog ca la finalul acestor dezbateri sa va ganditi ca in afara acestei cladiri sunt 20 milioane romani care asteapta cresterea pensiilor, sprijinul pentru viata lor de zi cu zi si, dupa ce se epuizeaza bataliile politice obisnuite, sa avem aprobata, promulgata si posibil de aplicat aceasta lege care va face viata romanilor mai buna", le-a spus Ponta parlamentarilor.
Proiectului legii bugetului de stat a aparut intr-o prima forma dupa discutiile dintre Guvern si reprezentantii Fondului Monetar International (FMI), care s-au incheiat pe 4 noiembrie. Mai multe informatii despre declaratiile facute atunci de cei doi oficiali puteti citi
aici.
De asemenea, Guvernul si-a prezentat forma finala a proiectului de lege a bugetului de stat in sedinta sa de pe 14 noiembrie. Executivul a trimis atunci acest proiect spre dezbatere celor doua camere ale Parlamentului.
Comentarii articol (1)