Intruna
Scris fara cratima, cuvantul “intruna” inseamna mereu, neintrerupt, neincetat. Asadar, ca sa ne asiguram ca scriem corect, intr-un singur cuvant, e suficient sa ne gandim daca in fraza pe care am construit-o, „intruna” poate fi inlocuit cu oricare dintre sinonimele sale, fara ca sensul exprimarii sa se schimbe.
In aceasta situatie, ca parte de vorbire, cuvantul „intruna” este un adverb, ceea ce inseamna ca exprima caracteristicile unei actiuni, stari sau unei insusiri ori circumstantele actiunilor si starilor. Mai simplu, trebuie sa retinem ca orice adverb insoteste mereu un verb si descrie o caracteristica a actiunii sau starii exprimate de verbul respectiv. Astfel, ca adverb, „intruna” este legat de un verb si este pozitionat, aproape intotdeauna, in imediata sa vecinatate.
- Rad intruna.
- Visez intruna.
- Ploua intruna.
Intr-una
Scris “dezlegat”, deci cu cratima, “intr-una” poate fi tradus in sintagma “in una”. Gramatical vorbind, “intr-una” este format de fapt din doua cuvinte:
- intru - prepozitie din care s-a eludat vocala „u” si
- una - pronume nehotarat sau numeral cardinal.
De obicei scriem “intr-una” atunci cand vrem sa separam un anumit element dintr-o multime de elemente:
- intr-una dintre zilele urmatoare,
- intr-una dintre cartile pe care le-am citit,
- intr-una dintre cele doua masini.
Ca o regula suplimentara, care ne poate fi de ajutor cand suntem in dubiu daca ii punem sau nu cratima, trebuie sa gandim ca, de cele mai multe ori, pentru a avea sens, „intr-una”, scris cu cratima, trebuie urmat de un „dintre”. Chiar si cand aceasta particula lipseste, ea se subintelege:
Ti-am adus doua carti, intr-una e citatul de care iti spuneam. (intr-una dintre ele, dintre carti).
Sper ca nu ati uitat cum folosim corect ”din” si ”dintre”! :)
Cititi aici toate articolele publicate in Ghidul de supravieturii a limbii romane.
Comentarii articol (14)