Bancile straine se tem de creditele agricole, scrie capital.ro.
Afectate de consecintele spargerii balonului imobiliar, bancile din Romania inca manifesta o prudenta extrema atunci cand vine vorba sa finanteze achizitia de terenuri, indiferent de destinatia respectivului pamant.
Foarte putine banci din Romania finanteaza efectiv agricultura, in ciuda declaratiilor pompoase pe care sefii institutiilor de credit le fac de fiecare data cand au ocazia. Soldul total al finantarilor acordate sectorului agricol, inclusiv de catre IFN-uri cum sunt firmele de leasing, depaseste cu putin 2 miliarde de euro, in conditiile in care doar nevoia de cofinantare necesara pentru atragerea fondurilor europene sare de 7 miliarde de euro.
Adevarul despre cresterea economica din 2013: Fara agricultura era doar jumatate, potrivit evz.ro.
Agricultura a adus 2,3 puncte din cresterea economica de 4,1%, din trimestrul trei al anului in curs, comparativ cu aceeasi perioada din 2012, ceea ce reprezinta mai mult de jumatate, potrivit comunicatului trimis astazi de Institutul National de Statistica.
Industria a contribuit de asemenea la crestere, cu 1,9 puncte, in timp ce comertul cu ridicata si amanuntul cu 0,3 puncte.
Economistii cred ca intreruperea negocierilor cu FMI este o „falsa criza”, dar ar putea avea efecte pe termen mai lung, informeaza adevarul.ro.
Amanarea aprobarii primei evaluari a acordului cu FMI va avea un impact limitat asupra pietelor financiare, inclusiv pentru faptul ca intelegerea este de tip preventiv, iar masurile fiscale sunt deja aprobate. De asemenea, investitorii se asteapta ca Romania sa respecte angajamentele, apreciaza economistii-sefi ai unor banci comerciale.
Specialistii puncteaza in primul rand ca Romania se afla in continuare in acord cu institutiile financiare internationale si pe un anagajament bugetar rezultat din compactul fiscal european. Acest angajament ce nu va permite deraieri la nivelul deficitului, si au catalogat aceasta situatie drept o falsa criza, cred economistii citati de Mediafax.
UE: Romania sa respecte recomandarile Consiliului, indiferent daca semneaza sau nu cu FMI, anunta dailybusiness.ro.
Romania trebuie sa respecte recomandarile Consiliului UE privind reformele structurale si masurile bugetare, indiferent daca semneaza sau nu Memorandumul cu FMI, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, purtatorul de cuvant al comisarului Olli Rehn, Simon O'Connor.
Intrebat care sunt consecintele refuzului presedintelui Traian Basescu de a semna memorandumul cu FMI, Simon O'Connor a precizat ca decizia apartine Bucurestiului. Acesta a mai spus ca, "indiferent ce alegere face Romania, este esential sa implementeze complet recomandarile Consiliului (UE) din iulie", transmite Mediafax.
Comentarii articol (0)