Ministerul Finantelor a recunoscut ca in perioada octombrie – decembrie 2013 a accelerat inspectia la firme, pentru a verifica solicitarile acestora privind rambursarea TVA, se arata intr-o interpelare semnata de Dan Manolescu, secretar de stat la MFP.
“Mentionam ca in perioada octombrie-decembrie 2013 se actioneaza cu intreaga capacitate de control disponibila pentru efectuarea inspectiilor fiscale anticipate in vederea solutionarii deconturilor cu sime negative de TVA cu optiune de rambursare la care se inregistreaza intarzieri in solutionare”, se mentioneaza in documentul citat.
Potrivit aceluiasi document, inspectiile fiscale sunt orientate cu precadere pentru solutionarea in termen a deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare.
Precizarile lui Dan Manolescu vin in contextul in care ANAF a fost obligata recent la plata de dobanzi pentru nerambursarea la termen a TVA.
Mai exact, Curtea Europeana de Justitie (CEJ) a dat o hotarare intr-un litigiu dintre o companie din Romania si ANAF, prin care contribuabilii pot primi dobanzi daca Fiscul nu le ramburseaza la timp TVA. Mai multe despre acest subiect puteti citi aici.
De asemenea, Fiscul a fost obligat la plata unor dobanzi pentru rambursarea cu intarizere a TVA si de catre Inalta Curtea de Casatie si Justitie (ICCJ), despre care AvocatNet.ro a scris aici.
Rambursarea taxei pe valoarea adaugata
Prin rambursarea taxei pe valoare adaugata (TVA) contribuabilul poate solicita sa primeasca din partea autoritatilor soldul sumei negative a TVA dintr-o anumita perioada de raportare.
Suma negativa a TVA constituie excedentul aparut dupa ce TVA aferenta achizitiilor efectuate de o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, deductibila intr-o perioada fiscala, este mai mare decat TVA colectata pentru operatiuni taxabile, se precizeaza in Codul fiscal.
Persoanele impozabile, inregistrate in scopuri de TVA, pot solicita ANAF rambursarea soldului sumei negative a taxei din perioada fiscala de raportare, prin bifarea casetei corespunzatoare din decontul de taxa din perioada fiscala de raportare, decontul fiind si cerere de rambursare, sau pot reporta soldul sumei negative in decontul perioadei fiscale urmatoare.
Daca persoana impozabila solicita rambursarea soldului sumei negative, acesta nu se reporteaza in perioada fiscala urmatoare.
Atentie! Nu poate fi solicitata rambursarea soldului sumei negative a taxei din perioada fiscala de raportare, mai mic de 5.000 lei inclusiv, acesta fiind reportat obligatoriu in decontul perioadei fiscale urmatoare.
Comentarii articol (0)