Cand a venit vremea ca fetita mea cea mare sa mearga la gradinita, primul gand care m-a ingrijorarat a fost acela ca igiena de acolo va lasa de dorit, iar copilul va veni acasa cu tot felul de microbi, scrie Raluca Dumitrica. Urmeaza regulile de igiena la gradinita sau cum sa fim sanatosi si in afara globului de sticla.
Nu aveam motive sa banuiesc gradinita de o curatenie precara. Fusesem in vizita si imi paruse mai mult decat in regula, dar ma gandeam ca prea putini copii vor fi atenti la acest capitol si, drept urmare, bolile vor veni garla, o data cu intrarea in aceasta noua etapa.
Pe parcurs, m-am destins, in pofida istorisirilor la prima vedere terifiante, dar pana la urma amuzante, povestite de fetita (mama, stii ca unei colege de la grupa mica ii curgea nasul cand statea pe WC si l-a suflat in acelasi servetel cu care s-a sters la fund?) si n-am mai facut din asta o preocupare paranoida.
Cateva reguli simple de igiena pe care cel mic le poate deprinde (relativ) usor
Pentru ca nu degeaba se spune ca mai bine previi decat sa tratezi, cateva reguli de igiena pe care sa i le explici celui mic, ca mai apoi sa si le insuseasca, vor fi de mare ajutor in pastrarea unei sanatati constante.
Pe explicatii am insistat si eu, desi am fost stresata o buna bucata de vreme ca, nefiind in preajma copilului, acesta va uita cu desavarsire bunele deprinderi si va proceda exact invers.
Ceva, ceva tot se va lipi de mintea celui mic, iar unele gesturi, precum spalatul mainilor dupa mersul la WC, vor ajunge chiar automatism, la un (sperat) moment dat.
Vremea scarpinatului, de exemplu, nu poate fi cu niciun chip oprita, dar poti sa incerci sa-l convingi pe cel mic sa evite duetul nefast format din scarpinat la fund/in zona organelor genitale si dus mana la gura.
Insa asta nu este singura metoda de raspandire a germenilor, ci si scobitul in nas si imprastierea mucozitatilor in te miri ce locuri, stranutatul si tusitul fara o minima protectie a cavitatii bucale, mersul la toaleta fara a mai spala mainile inainte de a iesi din baie, mancatul cu mainile murdare, utilizarea acelorasi tacamuri pentru mai multe persoane sau consumarea de fructe nespalate, asa ca insista si aici.
Nu uita de plimbatul gumei de mestecat dintr-o gura in alta, obicei care ar trebui sa dispara cu desavarsire, ca si guma, de altfel.
Vrei sa sufli de ziua ta in tort la gradinita? Nu se poate!
Desi stresul meu n-a fost pe masura de exagerat, iar o data cu venirea pe lume a celui de-al treilea copil am ajuns la un grad ridicat de relaxare, exista si parinti deosebit de grijulii cu igiena si sanatatea copiilor lor, care ridica aceasta grija la rangul de obsesie.
Microfobia a ajuns atat de crescuta in unele locuri, incat reguli absurde sunt promovate cu sarg, creand confuzie in randul copiilor, care nu mai disting intre un gest firesc, ce le provoaca bucurie, si ceva ce poate fi intr-adevar un atentat la sanatatea lor.
Unul din locuri este Australia, unde Consiliul National de Sanatate si Cercetare Medicala a hotarat ca lumanarile de pe tortul copiilor care doresc sa-si marcheze ziua de nastere alaturi de colegii de gradinita sa nu mai fie suflate in incinta institutiei de invatamant.
Potrivit initiatorilor, decizia a fost luata deoarece prin suflat sarbatoritul poate umple cu microbi prajitura ce urmeaza a fi impartita cu restul copiilor.
Daca, totusi, aniversatul tine mortis sa isi puna o dorinta si sa stinga lumanarile cu o simpla suflare, atunci trebuie sa-si aduca un tort separat, care nu va fi impartit cu restul invitatilor.
Tot in urma acestei decizii din Australia, copiii care vor sa se joace la groapa cu nisip nu mai pot face acest lucru fara a-si dezinfecta riguros mainile cu spirt, inainte si dupa joaca.
Si nu doar copiii au obligatii, ci si adultii, personalul gradinitei trebuind sa spele zi de zi clantele, jucariile, fetele de perna si pardoseala din toata institutia.
Igiena mult prea stricta impiedica formarea unei bune imunitati
Astfel de reguli ultra stricte de igiena, initiate de personaje similare cu celebrul Monk din serialul omonim, individ obsedat de microbi, nu par a fi si pe placul medicilor, insa.
Acestia avertizeaza ca precautiile exagerate, ce vin din partea unor oameni care se tem ca sanatatea copiilor poate fi periclitata de prezenta germenilor existenti in viata de zi cu zi a persoanelor aparent sanatoase, nu aduc nimic pozitiv in procesul de formare a unei bune imunitati.
Ba chiar specialistii intaresc necesitatea expunerii organismului la diferite bacterii, care contribuie la dezvoltarea unei imunitati solide, fata de sindromul globului de sticla atat de agreat de unii parinti.
De fapt, micile neplaceri provocate de microbi pe parcursul copilariei intaresc fundatia sistemului imunitar, care, mai tarziu, va putea sa faca fata unor provocari mai mari, date de boli mai puternice.
De aceea, insista ca cel mic sa stie care sunt obiceiurile sanatoase de igiena, dar nu face o tragedie daca mananca nonsalant marul care a cazut pe jos! Are si etapa asta rolul sau.
Comentarii articol (1)