Fiecare copil este priceput la alte lucruri, in functie de propriul ritm de dezvoltare si de propriile interese. Insa toti, dar absolut toti, se pricep de minune atunci cand vine vorba de facut mizerie. Si de-a se murdari din cap pana in picioare la joaca.
E in natura lor, indiferent de varsta, sa atinga si sa se joace cu cele mai ciudate si dezgustatoare lucruri care le ies in cale. De exemplu, nu voi uita niciodata momentul in care, in parc fiind, fiu’miu mi-a adus o “surpriza” gasita pe jos. Surpriza care, in momentul in care mi s-a faramitat in palma, s-a dovedit a fi un caca uscat de catel. Am crezut atunci ca toate apele, sapunurile si gelurile dezinfectate din lume nu vor fi suficiente pentru a-l curata pe maini. Apoi am incercat sa vad partea plina a paharului si m-am bucurat ca macar nu l-a bagat in gura.
Aceasta a fost insa o situatie extrema, zic eu. Altfel, am incercat sa nu uit ca murdarirea este buna, ca cei mici au nevoie inclusiv de contactul cu diversi germeni pentru a creste mari si sanatosi si ca un mediu mult prea curat poate duce, paradoxal, la posibile probleme de sanatate la varsta adulta.
Nenumarate studii arata ca expunerea copiilor la o varietate de microbi ii ajuta sa isi intareasca natural imunitatea si le ofera o protectie sporita mai tarziu in viata impotriva unor boli precum alergiile sau astmul.
Nu spun ca nu e normal sa fim ingrijorate de bolile infectioase cu care cei mici s-ar putea alege atingand tot felul de lucruri. Dar, ca de obicei, nici cealalta extrema nu este buna. Nu-i lasam sa linga mucuri de tigara de pe jos, dar nici nu e nevoie sa le dezinfectam zilnic jucariile sau sa stergem lanturile de la leagan inainte de a-i urca.
Obsesia baitei zilnice
Obsesia mamelor pentru curatenia copiilor incepe de obicei imediat dupa nastere, odata cu recomandarea (primita de multe ori chiar din maternitate) de a le face zilnic baie copiilor. Asta in ciuda faptului ca un copil atat de mic nu are cum sa se murdareasca foarte tare, fiind de obicei suficient sa-l speli la fundulet si pe fata. In plus, pielea lor atat de sensibila este agresata de spalatul zilnic cu gel de dus, oricat ar fi el de “special”. Ba chiar si doar apa simpla ar putea sa-i usuce pielea.
Nici cand mai cresc, copiii nu au nevoie zilnic de baie. Dimpotriva, spalatul excesiv poate face mai mult rau decat bine. In si pe organismul uman traiesc circa 100 de trilioane de microbi, iar multi dintre ei ajuta inclusiv la pastrarea imunitatii. Mai exact, bacteriile “bune” care traiesc pe piele previn eruptiile cutanate si inflamatiile, iar in cazul unor rani minore ajuta la vindecarea mai rapida a acestora. Totusi, o buna parte dintre aceste bacterii sunt indepartate zilnic din cauza igienei excesive.
In plus, la fel cum creierul unui copil are nevoie de stimulare si de interactiune pentru a se dezvolta, la fel si sistemul lui imunitar are nevoie de expunerea la diferiti germeni pentru a se intari. Altfel, intr-un mediu steril, nu ar avea ocazia sa invete sa se adapteze si sa se auto-regleze pentru a face fata infectiilor.
Mai bine murdar, dar fericit
Si mai este un aspect pe care trebuie sa il iei in calcul, atunci cand il vezi ca se joaca in noroi sau ca isi indeasa pamant in gura cu pumnul. Joaca in aer liber, oricat de murdara si neigienica ti s-ar parea tie, ii aduce copilului beneficii care depasesc cu mult riscul de-a se alege cu vreo infectie.
De exemplu, un studiu publicat in 2004 arata ca nivelul de stres al copiilor scade rapid, in doar cateva minute, la simpla vedere a un spatiu verde. De asemenea, copiii care se joaca afara rad mai mult, ceea ce in termeni medicali se traduce printr-o tensiune arteriala scazuta si un nivel mai scazut de anxietate. In termenii mamelor, se traduce pur si simplu prin copii fericiti.
In plus, se pare ca in sol exista si o bacterie inofesiva (Mycobacterium vaccae) care nu doar ca imbunatateste metabolismul si procesul de invatare, ci ajuta inclsuiv la eliberarea de serotonina in creier, numita si hormonul fericirii. E posibil deci sa nu treaca mult timp pana cand medicul ne va recomanda si noua, adultilor, sa facem o placinta din noroi atunci cand suntem cu moralul la pamant.
Dr. Mary Ruebush, imunolog si autoarea cartii “De ce murdaria este buna: 5 metode de-a-ti face microbii prieteni (Why Dirt is Good: 5 Ways to Make Germs Your Friends), spune: “Lasati copiii sa fie copiii. Murdaria este buna. Daca cel mic nu se intoarce zilnic acasa murdar, inseamna ca nu-si face bine treaba”.
Comentarii articol (3)