avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 989 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Legea din invatamant
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Legea din invatamant

Va salut cu tot respectul avocat.net

Revin iar la dvs. pentru a-mi clarifica situația în care se afla fetita mea, cu o întrebare aparent banala pentru perspectivele educationale ale societatii în care trăim.

Se întâmplă ca fetita mea care este în grija mamei, în urma divorțului din 2018 04. În vârstă de 3 ani 8 luni acum, sa nu fie dusa la grădiniță. A fost înscrisă la începutul luni mai 2019, fără a fi anunțat sau cu acordul meu, având custodie comuna, și putând fi înscrisă la o grădiniță mai buna decât cea care este la 50 metri de domiciliul mamei, asta în măsura în care mama ei, era/este deschisa comunicării. Mama susține ca fetita nu vrea sa meargă și nu o poate obliga sa facă ceva ce copilul nu vrea in plus susține ca nici legea nu o obliga ca la vărsta de 3 copilul sa meargă la grădiniță. Eu am încercat sa vorbesc cu fosta soție sa îmi lase în zilele de marți și joi fetita câte 30 minute sa merg la grădiniță, pentru ca micuța îmi spunea mereu ca vrea la copii și vrea la joaca, dar nu am fost înțeles ci respins cu vehementa. În paralel cu aceasta afirmație susținută de mama ei, eu în luna noiembrie la numai doua luni după ce au început anul la gradinita, am înscris fetita la o grădiniță cu profil de dans, unde sa adaptat perfect din prima zi, și unde și acum în fiecare sâmbătă dimineață de la ora 10 la ora 11, merge și se recreaza fiind spre binele minorei întregarea în colectivitate, și bineînțeles scoaterea ei din casa pentru ca 6 zile din 7 le petrece numai în casa.. Singurul ei refugiu de joaca fiind un magazin profi de unde mama ei își face cumpărăturile.

Întrebarea este? : ce prevede legea cu privire la înscrierea la grădiniță a copiilor?

1-te obliga sa o înscrii la vârsta de 3 ani?
2-nu te obliga sa o duci la grădiniță, dar te obliga sa o înscrii?
3-daca ai înscris copilul la grădiniță, nici frecventarea grădiniței nu este obligatorie? (subliniind ca se poate adapta mai greu etc)

Ce anume prevede legea cu aceasta înscriere obligatorie a copilului la grădiniță? Pentru ca la mine fetita a fost dusa decât la deschidere unde am participat și eu, deși nu am fost anunțat deloc ca a fost inscrisa? Iar de la deschidere fetita nu a mai văzut grădinița! Subliniez ca și la deschidere sa simțit foarte bine între copii!

Va mulțumesc din suflet anticipat, aștept ajutorul dvs.
Ultima modificare: Vineri, 14 Februarie 2020
liviu333, utilizator
Cel mai recent răspuns: liviu333 , utilizator 23:02, 14 Februarie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din povestea dvs., reiese că ştiţi bine fiecare mişcare a fostei soţii, din moment ce ştiţi şi că a fost înscris copilul la grădiniţă, aţi şi participat la deschiderea festivă..
Pe de altă parte, poate copilul a fost dus la grădiniţă şi nu s-a adaptat, dacă a fost lăsat acolo singur, fără mama. Cunosc şi eu un caz în care copilul a trebuit să fie retras de la grădiniţă din cauza asta, anul următor nu a mai avut nici o problemă. Şi acel copil se juca frumos cu alţi copii în parc, la joacă, etc., dar acolo era cu mama.
Nu este obligatorie înscrierea copilului la grădiniţă de la vârsta de 3 ani.
Eu știu ca trăim în oarece era a scepticismului.. Noi locuim în aceeași localitate la câteva sute de metrii unul de altul, unde sunt doar trei grădinițe, fapt pentru care m-am informat la secretariat. Însă neiesind din contextul întrebării de fata, se pot face interpretări tardive dar fără esența întrebării..

Deci de la dvs. am înțeles ca nu este înscrierea la grădiniță o obligativitate! (excluzând faptul ca și medicul de familie trimite scrisoare către secretariat ca copilul poate fi înscrisă la grădiniță)

Multumesc
Ultima modificare: Vineri, 14 Februarie 2020
liviu333, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimate Liviu333, scrisoarea medicului de familie este obligatorie la înscrierea copilului la grădiniţă şi la şcoală, dar înscrierea la grădiniţă nu este obligatorie.
Este plo perioada de viroze, posibil ca fix acum, referitor la grădiniță riscurile sa depășească beneficiile.
Nu e tragedie sa înceapă grădiniță la 4 ani cu un sistem imunitar mai bun.
Desigur, depinde de copil, de cum este dezvoltat. Pentru un copil cu anumite întârzieri ușoare se recomanda integrarea în colectivitate mai devreme.
Dacă fetita are toate achizițiile specifice vârstei, socializează, vorbește, atunci nu aveți de ce sa va faceți probleme sau sa va agitați ca micuța nu începe acum grădiniță. Clar e dusa în parc și vede alți copii.
Eu unul as aștepta pana în vara. Vorbesc cu prietenii din tara și mai toți copii lor au tot felul de viroze. Cat de bine i-ar fi copilului sa meargă 2 zile la grădiniță și 2 săptămâni sa stea acasă cu febra și medicamente?
Încercați sa aveți putina încredere și în fosta partenera. Știu, sunteți departe de copil însă și ea îl iubește. Un pas înapoi și încercați sa aveți o relație civilizata cu mama. Va ajuta copilului mai mult decât orice grădiniță.
Foarte interesant, și cu mult mai interesant, cu cât fetita a venit în ziua de deschidere de 3 ori lângă mine cu creioane și planșe ca să deseneze, eu aflandu-ma în celalalt colt al clasei, insa de tot atâtea ori mămica ei a venit sa o ia de lângă mine, ea așezându-se pe scăunel lângă mine. Mi-am făcut datoria sa ii fac cunostinta și cu noi ei prieteni colegi de grădiniță, asa cum am obișnuit mereu prin grupurile de copii...

Atunci întrebarea este? De ce a fost înscrisă dacă la grădiniță nu o duce, sau frecventează?

Alte discuții în legătură

Gradinita ale2012 ale2012 buna seara daca miam dus fetita la gradi si am platit pana i data de 20 luna aceasta si mai mult a stst acasa ca la fiecare sapt sa racit daca ma duc sa o scot ... (vezi toată discuția)
Educatoare bagareata Ony2k2 Ony2k2 Buna ziua, Am mai scris pe forum , este vorba de fetita viitorului meu sot. Avea niste probleme si in urma unui consult psihologic s-a stabilit ca are mare ... (vezi toată discuția)
Respectare autoritate parinteasca in comun - posibilitate reglementare de catre instanta CostinIancu CostinIancu Buna ziua, Dupa un succes \"rasunator\" in instanta, am primit: [quot]- \"majorarea pensiei de intretinere de la suma de 750 lei lunar, la cota de 1/4 ... (vezi toată discuția)