avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1023 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Respectare autoritate parinteasca in comun - ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Respectare autoritate parinteasca in comun - posibilitate reglementare de catre instanta

Buna ziua,

Dupa un succes "rasunator" in instanta, am primit:

- "majorarea pensiei de intretinere de la suma de 750 lei lunar, la cota de 1/4 din venitul net lunar"

(motivatia instantei fiind: "in mod obiectiv, nevoile specifice varstei de 4 ani sunt mai mari celei de 2 ani, varsta la care a fost stabilita suma fixa" - gresit, cand avea 2 ani folosea pampersi si formula de lapte, acum la 4 ani face la olita si bea lapte de consum)

- si program motivat de catre instanta:

"Prin intermediul programului stabilit de instanta se asigura dreptul tatalui de a avea legaturi personale cu minora, intr-o modalitate adecvata varstei acesteia dar si activitatileor pe care le desfasoara, programul propus de reclamant fiind mult prea extins fata de situatia actuala a minorei."


- suplinire consimtamant pt deplasare in strainatate nu se da in avans, trebuie punctual sa faci proces in instanta :)

Detalierea aceasta este pe scrut, ca un preambul la ce as vrea sa va intreb (dar si pt a avea un exemplu de decizie a instantei):

S-a stabilit autoritate parinteasca:

"Prin urmare, in aceasta materie, legiuitorul a instituit principiul codeciziei, autoritatea parinteasca exercitandu-se cu privire la minor, ca regula, de catre ambii parinti, acestora revenindu-le deopotriva raspunderea pentru cresterea copilului".


Intrebarea mea este - am vreo sansa daca voi cere in instanta o detaliere a respectarii autoritatii parintesti de catre parintele rezident?

Adica, sa spuna instanta, printr-o hotarare judecatoreasca, exact ce anume trebuie sa faca (sau sa nu faca) parintele rezident pentru a respecta autoritatea parinteasca in comun.

Oare se poate asa ceva?

P.S. In momentul de fata am ajuns mai rau ca Sherlock Holmes - stau sa-mi urmaresc fetita pe camerele de la gradinita ca sa aflu daca este acolo sau e acasa bolnava (asa am aflat, dupa 3 zile, ca fetita e acasa cu pneumonie "pe care a facut-o din cauza mea").







Ultima modificare: Joi, 15 Decembrie 2016
CostinIancu, utilizator
Cel mai recent răspuns: When , utilizator 10:04, 29 Decembrie 2016
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Incercati sa solicitati asta. Poate obtineti. Am vazut decizii in care i se dadeau mai degraba niste "indrumari" parintilor. Pe de alta parte, daca celalalt parinte nu respecta autoritatea parinteasca, nu prea aveti cum sa il constrangeti.
Da, indrumari generale contine si hotararea actuala.

Exista si legea 272/2004 actualizata, unde sunt obligatiile mai detaliate, doar ca nu le respecta si nu exista vreo institutie care sa o oblige sa le respecte (si nu refer aici la programul de vizitare).

Ma gandeam daca am vreo sansa sa obtin in apel o detaliere exacta a ce insemna autoritate parinteasca in comun, ceva de genul: parintele nerezindent trebuie sa anunte celalalt parinte daca este copilul bolnav si nu este dus la gradinita/scoala, trebuie consimtamantul ambilor parinti pt inscrierea la diverse optionale, etc.

Intrebam daca mai exsita cazuri de genul acesta reglementate in instanta.



Ba da stimate domn, cheltuielile cresc de la 2 la 4 ani. Argumentul cu pampersii ii apartine lui AVLIL. L-am tinut minte caci e greu de uitat o asemenea fantasma! De la 2 la 4 ani copilul manaca mai mult cantitativ, strica mai multa imbracaminte si mai multa incaltaminte deoarece iese din casa zilnic (merge la gradinita). Poate incepe si activitati extra, pe care nu le prea avea la 2 ani. Incepe sa aiba si "viata sociala", cum ar fi e invitat la zilele altor copii, unde duce cadouri etc. A intelege nevoile unui copil prin are pampersi/nu mai are pampersi e evident ca acea persoana n-a crescut nici o saptamana un copil.
Cat priveste autoritatea parinteasca comuna: daca v-ati fi concentrat mai mult pe colaborare si mai putin pe constrangere, probabil ca azi n-ati mai fi cautat legi care sa "oblige".
Detalierea ceruta de dvs este posibila, insa e de discutat daca din punct de vedere procedural e posibila in apel. Sunt de studiat atat actiunea initiala, cat si sentinta pronuntata si raportat la situatia de fapt existenta intre parinti.

Oricum sper sa fiti constient ca nu se vor putea prevedea si dispune asupra multitudinilor de situatii care pot interveni si care impun colaborarea dintre parinti in interesul propriului copil.
cheltuielile cresc de la 2 la 4 ani si din pacate se intampla ca in anumite cazuri aceasta crestere sa fie suportata doar de nerezident, cum e cazul dumneavoastra. In plus proastasatului are dreptate, copilul de 4 ani e invitat la mai multe petreceri si rezidentul are si el nevoie de o hainuta in plus sa se prezinte respectabil ca tot a ramas fara partener.
am fost rau, asa este insa ca parinte de copil de ceva anisori, inca nu inteleg de ce la 2 ani cheltuiam mai mult cu copilul decat acum. Sa stiti ca pampersii si laptele praf costa destul de mult plus ca la 1 an-2 ani cand se taraste si murdareste mult, hainele se duc mult, mult mai repede. Ca sa nu mai vorbim ca la 2 ani schimbi complet hainele la 2-3 luni pe cand la 4-5 ani mai rar. Insa, mai costa gradinita plus ca in jurul acestei varste incep si extraoptionalele. Daca aveti probleme in a intelege pe ce se cheltuie acesti bani cred ca puteti cere mamei o detaliere, nu la leu insa in mare. De asemenea ati putea solicita plata pensiei in natura.
Evident ca puteti cere ca informarea sa se faca la o adresa de mail si puteti preciza ce doriti sa aflati.

Alte discuții în legătură

Legea din invatamant liviu333 liviu333 Va salut cu tot respectul avocat.net Revin iar la dvs. pentru a-mi clarifica situația în care se afla fetita mea, cu o întrebare aparent banala pentru ... (vezi toată discuția)
Drept vizita minori. un roman un roman Bine v-am gasit ! va rog sa-mi raspunda cineva abilitat la urmatoarea intrebare: Prin hotarare judecatoreasca am dreptul sa-mi iau fetita in varsta de 6 ani la ... (vezi toată discuția)
Dreptul bunicilor de a-și vedea nepoții: ce se poate face când părinții le refuză acest lucru? Lia pascu Lia pascu Eu si sotul meu ne am asumat răspunderea sa o creștem pe nepotica noastră care are sindrom down, de la o luna.am fost sustinuti material de părinții ... (vezi toată discuția)