Munca pe cont propriu pare a fi o alternativa buna pentru o persoana careia nu ii place sa se mearga la birou de la 9:00 la 18:00, sa stea peste program si sa fie trasa la raspundere de sefi.
Totusi, acest tip de “loc de munca” nu este pentru oricine, mai ales ca uneori perspectivele pot fi incerte.
Argumente PRO
Esti propriul sef
O persoana care lucreaza pe cont propriu nu are un sef, iar de cele mai multe ori acesta este principalul avantaj al unei astfel de activitati. Lipsa unui sef inseamna lipsa presiunii si a stresului venite din partea acestuia. O astfel de persoana nu mai este conditionata sa raspunda in fata unui superior.
Ai un program de lucru flexibil
O persoana care lucreaza pe cont propriu isi organizeaza singura timpul si nu are un program fix. Poate alege sa lucreze mai multe ore intr-o zi, pentru ca ziua urmatoare sa fie libera. De asemenea, o astfel de persoana poate lucra dupa propriul bioritm, noaptea sau ziua, in functie de intervalul in care da cel mai bun randament. Isi poate lua pauza sau vacanta atunci cand doreste, fara a avea nevoie de aprobare.
Lucrezi oriunde
Munca pe cont propriu presupune ca se poate lucra fie acasa, fie intr-o cafenea. O persoana care lucreaza pe cont propriu nu trebuie sa mearga la sediul unei firme, pentru ca isi poate organiza biroul acolo unde se simte confortabil. Totodata, daca nu are un birou de care sa fie conditionata si lucreaza de acasa, atunci acea persoana poate scuti drumul necesar deplasarii la locul de munca si inapoi.
Argumente CONTRA
Venituri variabile
O persoana care lucreaza pe cont propriu nu primeste un salariu fix, lunar, asa cum se intampla in cazul unui angajat la o firma. Veniturile obtinute din munca pe cont propriu sunt variabile si depind in totalitatea de eforturile depuse. Incertitudinea obtinerii unor venituri constante poate crea o presiune foarte mare in cazul in care persoana respectiva are de platit o chirie sau o rata lunara, pentru ca nu are o baza la care se poate raporta. In plus, pot exista perioade in care nu obtine niciun castig. Daca veniturile depind de plata pe care trebuie sa o faca un client pentru un anumit serviciu, atunci exista riscul ca acel client sa nu efectueze respectiva plata.
Grija platii impozitelor catre stat
Munca pe cont propriu presupune si administrarea propriei situatii fiscale. Adica, o persoana care lucreaza pe cont propriu trebuie sa isi plateasca singura impozitele si taxele catre stat.
Lipsa unei discipline a muncii
Persoanele dezorganizate, care nu stiu sa isi administreze singure timpul si sa isi prioritizeze sarcinile, ar putea sa obtina rezultate slabe din munca pe cont propriu si implicit venituri mici. Exista situatii, in care unii oameni au nevoie de coordonare, au nevoie sa fie impinsi de la spate pentru a indeplini termene limita si pentru a-si asuma responsabilitati.
Lucru individual
Munca pe cont propriu inseamna lucru individual, fara a face parte dintr-o echipa. Multe persoane care lucreaza pe cont propriu sunt “izolate” de contactul cu alti colegi, iar de cele mai multe ori comunicarea cu clientii se realizeaza prin email sau telefonic.
Lipsa unor beneficii salariale
O persoana care lucreaza pe cont propriu nu beneficiaza de anumite “bonusuri” pe care un salariat le primeste, de exemplu o asigurare de sanatate, un abonament la o clinica privata, un abonament la o sala de fitness sau prime de sarbatori.
Voua ce vi se potriveste: munca pe cont propriu sau munca pentru un angajator?
Comentarii articol (0)