Prioritizarea nevoilor – concentrarea interventiei pe un numar restrans de masuri
Noul Program National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 va avea 14 masuri, fata de 24 de masuri cat avea PNDR 2007-2013. Astfel au fost eliminate 10 masuri in vederea reducerii birocratiei si a mentinerii acelor masuri care pot dezvolta cu adevarat mediul rural din Romania. Aceasta modificare a fost stabilita in conditiile in care pe parcursul exercitiului financiar 2007-2013 au existat masuri care nu au avut succesul scontat (vezi Masura 141).
Principalele masuri care se vor regasi in noul Program National de Dezvoltare Rurala vor viza in special infrastructura rurala si investitiile in ferme si in industria alimentara. Mai precis se va acorda o importanta deosebita masurilor de investiii care vizeaza tinerii fermieri (Masura 112), investitii in ferme (Masura 121) si in industria alimentara (Masura 123), precum si investitii in infrastructura rurala (Masura 322).
Ratele anuale se vor capitaliza
APDRP va aplica un sistem de capitalizare a ratelor anuale reprezentand subventia la dobanda aferenta creditului aprobat de banca. In noul program schema de subventionare a dobanzilor va fi gestionata de Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit si va fi aplicabila beneficiarilor masurilor 121, 123, 312 si 313 care au/incheie contracte de finantare cu APDRP si care opteaza pentru obtinerea unui credit cu dobanda subventionata.
Prioritati stabilite pentru viitorul PNDR
- Competitivitatea agriculturii si industriei alimentare in vederea dezvoltarii sectorului de procesare, incurajarea agriculturii de nisa, cresterea competitivitatii agriculturii, obiective care nu pot fi atinse in lipsa unei modernizari a infrastructurii rurale (drumuri, canalizare, infrastructura agricola, alimentare cu apa, etc.)
- Ferma de familie cu scopul reducerii gradului de fragmentare a fermelor, al facilitarii accesului pe piata al fermierilor mici si mijlocii;
- Incurajarea tinerilor fermieri: intinerirea populatiei rurale si facilitarea procesului de modernizare a fermelor, retehnologizarea sectorului agricol si introducerea tehnicilor inovative ?n activitatea agricola;
- Dezvoltarea zonei montane: prioritizarea investitiilor in aceste zone si finantarea unor actiuni de cooperare pentru stimularea asocierii in zona montana prin actiuni de tip LEADER;
- Reconversia pomicola in vederea restructurarii sectorului pomicol, a infiintarii de plantatii in bazine traditionale si fructificarea potentialului acestui sector in vederea incurajarii consumului autohton;
- LEADER cu rol in: participarea membrilor comunitatilor rurale la procesul de dezvoltare locala si incurajarea actiunilor inovative; incurajarea actorilor de la nivel local de a lucra impreuna cu reprezentantii altor comunitati din interiorul sau exteriorul tarii; stimularea formarii de parteneriate, pregatirea si asigurarea implementarii strategiilor de dezvoltare locala in scopul dezvoltarii economice si sociale a comunitatilor locale rurale.
- O alta prioritate va fi transferul de cunostinte si inovare cu accent in acest sens pe infiintarea de GAL-uri care vor avea un rol important in crearea mijloacelor propice pentru schimbul de bune practice, know-how in productie, procesare si comercializarea produselor agricole si forestiere;
Structurile asociative – motoare ale dezvoltarii agricole si ale mediului rural
Urmatorul exercitiu financiar va pune un accent deosebit pe programul LEADER din cadul PNDR destinat Grupurilor Locale de Actiune. Acestea vor avea menirea abordarii unei dezvoltari locale plasata sub responsabilitatea comunitatii (DLCC) ale carei avantaje se refera la incurajarea implicarii nivelului local si consolidarea sentimentului de proprietate la nivel local; cresterea capacitatii administrative a comunitatilor locale si stimularea inovarii, precum si posibilitatea coordonarii contributiei diferitelor fonduri, inclusiv a celor nationale.
Prioritatea transferului de inovare, experimentarea si cooperarea se vor putea face prin intermediul proiectelor pilot sustinute de GAL-uri, care, in acest fel, vor putea introduce activitati inovative in domeniul cooperarii intre spatiul rural si urban, punand bazele unei conectari a teritoriului la spatiul european.
Alte modificari aduse PNDR-ului 2014-2020:
- Prelungirea perioadei de acordare a garantiilor pana la sfarsitul anului 2015 (fata de 2013, cat era pana acum);
- Introducerea posibilitatii garantarii din surse nationale a scrisorilor de garantie bancara emise, in vederea acordarii avansului pentru derularea proiectelor finantate prin PNDR.
Depunerea oficiala a Programului va fi transmisa Comisiei Europene la inceputul lunii ianuarie 2014, urmand ca sesiunile de depuneri de proiecte sa fie demarate in a doua jumatate a anului. Cu toate acestea, ministrul agriculturii sustine posibilitatea deschiderii unor masuri pe raspunderea statului roman de la inceputul anului 2014, in special, masura 121, de investitii in exploatatiile agricole, dar si masura 123, grabind in acest fel accesul fermierilor la noile masuri.
Prin completarea formularului de mai jos, cei interesati pot intra in legatura cu un consultant specializat in accesarea fondurilor europene.