Dezvoltarea socio-emotionala a copiilor influenteaza toate celelalte arii de dezvoltare: cognitiva, motorie si dezvoltarea limbajului. Toate sunt influentate de felul in care un copil se simte in legatura cu el insusi si de modul in care reuseste sa sa-si exprime ideile si emotiile.
Dezvoltarea socio-emotionala inseamna:
- Constiinta de sine: recunoasterea sentimentelor si controlul furiei;
- Intelegerea celorlalti – dezvoltarea capacitatii de a fi empatic si de a vedea lucrurile din perspectiva celorlalti;
- Luarea deciziilor intr-un mod responsabil si suportarea consecintelor – analiza efectelor pe care deciziile le pot avea asupra propriei persoane si a celorlalti;
- Intelegerea propriei persoane – gestionarea emotiilor, setarea obiectivelor si lupta pentru depasirea obstacolelor;
- Dezvoltarea de relatii sanatoase – capacitatea de a spune “nu” influentei negative din partea anturajului si rezolvarea conflictelor intr-un mod constructiv;
Cu mult inainte de a rosti primul lor cuvant sau de a face primii pasi, copiii raspund la atingerile, tonul vocii si starile de spirit ale parintilor. Asa incep sa invete despre emotii si relatii, intr-un mod la fel de natural precum cresterea si dezvoltarea fizica.
“Familia reprezinta prima scoala de dezvoltare emotionala. In cadrul familiei invatam cum si ce sa simtim in legatura cu noi si cum reactioneaza ceilalti la sentimentele noastre”, este de parere autorul Daniel Goleman. Astfel, copiii invata din lucrurile pe care le aud de la parinti si din actiunile lor, dar si din relatia dintre acestia.
Ca parinte, exista cateva modalitati prin care il ajuta pe micutul tau in dezvoltarea socio-emotionala. Descopera 10 dintre ele in continuare:
1. Concentreaza-te pe punctele tari. Atunci cand copilul tau vine acasa cu rezultatul unui test pe care l-a dat la scoala, intreaba-l mai intai despre ce a facut bine. Apoi vorbiti despre ce i-a cauzat dificultati si cum isi poate imbunatati performanta pe viitor. Lauda-i acele puncte tari specifice si scoate-le in evidenta. Nu te rezuma doar sa critici lucrurile care au mers prost.
2. Nu uita de consecintele unui comportament neadecvat. Cateodata, in momentele de manie, atunci cand cel mic face cate o boacana, ii dai tot felul de pedepse, de care insa nu te tii pe termen lung. De exemplu, de cate ori nu i-ai “promis” o luna intreaga fara televizor si dupa numai cateva zile, ai uitat de pedeapsa? Gandeste-te bine inainte sa-l pedepsesti, recurge la o metoda corecta si du-o pana la capat.
3. Intreaba-l cum se simte. De fiecare data cand discuti cu copilul tau despre cum si ce simte, il inveti ca sentimentele sunt importante si ca trebuie exprimate in cuvinte si impartasite cu ceilalti.
4. Incearca sa ramai calma si sa nu cedezi impulsului de a actiona la manie. Este perfect normal sa treci prin momente de furie sau te simti iritata din cand in cand. Invata sa recunosti tipurile de comportament sau situatiile care declanseaza aceste sentimente si sa faci ceva pentru a le preveni. Incearca sa respiri adanc timp de cateva secunde inainte de a actiona. Sau pur si simplu opreste-te din a spune ceva si paraseste camera. Reuneste intreaga familie si discutati impreuna despre acest aspect si despre ce poate face fiecare pentru a-si pastra calmul.
5. Evita sa-l umilesti sau sa-i spui vorbe pripite. Nu vei face altceva decat sa-l determini sa-si formeze o parere proasta in legatura cu el insusi. Poate duce la o lipsa de incredere in sine si, implicit, la probleme legate de scoala, de sanatate sau de relationare cu ceilalti. Critica nedreapta si sarcasmul distrug legatura de incredere parinte-copil. Fii foarte atenta la vorbele pe care le adresezi copilului tau. Permite-i sa greseasca pe masura ce isi descopera abilitati si invata lucruri noi.
6. Fii gata oricand sa-ti ceri scuze. Este bine sa poti sa-ti ceri iertare de fiecare data cand ii spui celui mic ceva ce nu ai intentionat. Explica-i cu mult calm ceea ce ai vrut sa zici de fapt. Facand acest lucru, devii un bun exemplu. Ii arati cat de important este sa-ti ceri scuze dupa ce ai ranit pe cineva prin vorbele tale. Il inveti ca este posibil sa rezolvi probleme prin respectul pe care il arati celorlalti.
7. Lasa-i posibilitatea sa faca alegeri proprii si respecta-i dorintele. Atunci cand copiii au sansa de a face alegeri de unii singuri, invata cum sa rezolve probleme. Daca, in schimb, parintii aleg mereu pentru ei, atunci micutii nu vor putea niciodata sa deprinda aceasta abilitate esentiala in viata. Permite-i copilului tau sa-si exprime preferintele si sa ia decizii, si ii vei arata astfel cum ideile si sentimentele lui conteaza.
8. Pune-i intrebari care sa-l ajute sa rezolve probleme pe cont propriu. Este normal ca atunci cand micutul tau intampina vreo problema sa vrei sa intervii si sa preiei controlul pentru a o rezolva. Dar acest lucru poate dauna abilitatii copilului de a gasi solutii pe cont propriu. O abordare corecta este sa incerci sa ii pui intrebarile potrivite, precum “Ce crezi ca poti face in aceasta situatie?” sau “Daca alegi o solutie anume, care vor fi consecintele?”.
9. Cititi carti si povesti impreuna. Citirea cu voce tare reprezinta o modalitate de a trai impreuna o experienta placuta si de a invata despre alti oameni. Povestile sunt o cale extraordinara de a descoperi cum procedeaza oamenii in cazul unor situatii de tipul legarea de noi prietenii, incheierea celor vechi sau cum reactioneaza in cazul unor conflicte. Roaga-l pe invatatorul celui mic sau pe bibliotecarul de la scoala sa-ti recomande carti pe teme de interes pentru copilul tau.
10. Incurajeaza-l sa imparta si sa ajute. Exista mai multe modalitati prin care poti face asta. Impreuna puteti pregati mancare pe care sa o duceti la un adapost pentru cei nevoiasi sau sa mergeti la evenimente caritabile. De asemenea, puteti ajuta vecini mai in varsta sau familii cu o situatie dificila. Il vei invata in acest fel cum el insusi poate schimba ceva in viata celorlalte persoane.
Atunci cand copiii isi descopera si dezvolta abilitatile socio-emotionale inca de mici, au mult mai multe sanse de a cunoaste succesul atat la scoala, cat si in viata. Cei mici sunt fericiti si devin increzatori in ei insisi. Se descurca mai bine in mediul academic, in cadrul familiei, in cercurile sociale si, mai tarziu, in mediul profesional. Sunt foarte putin predispusi catre consumul de alcool sau droguri, depresii sau un comportament violent.
Dezvoltarea socio-emotionala este precum o polita de asigurare pentru o viata sanatoasa, pozitiva si plina de succes.
Descarca acum e-book-ul gratuit Joaca-te Smart, fara Smartphone si bucura-te alaturi de cei dragi de fiecare dintre cele 50 de jocuri ale copilariei!
Comentarii articol (2)