ACCES GRATUIT
Cele mai multe companii europene vor avea de suferit, dacã preþurile la petrol rãmân ridicate
Cele mai multe companii europene au rezistat pânã acum, cu preþurile ridicate la petrol, dar vor avea de suferit, în cazul în care aceste preþuri se menþin, se aratã într-un raport al agenþiei de evaluare financiarã Standard & Poor.
Articolul continuă mai jos
"O monedã euro puternicã, în ciuda fluctuaþiilor din ultimele sãptãmâni, a ajutat la creºterea preþurilor petrolului, care este cotat în dolari", a declarat analistul de credite al Standard & Poor, Maria Bissinger, autoarea raportului. "Dar un aspect mai important este acela cã, cererea puternicã, care a condus la majorarea investiþiilor, a fãcut ca mai multe companii sã nu poatã suporta costurile prefabricatelor", se mai aratã în raport.
Companiile europene de utilitãþi au beneficiat, în marea lor parte, de avantaje de pe urma preþurilor ridicate la petrol, cel mai mult având de câºtigat acele companii care pot trece de la gaz, energie hidroenergeticã, nuclearã sau pe bazã de lignit la petrol ºi invers.
Companiile furnizoare de mãrfuri, precum ºi companii furnizoare de produse chimice, având de asemenea posibilitatea sã treacã de la producþia pe bazã de petrol, au avut de beneficiat de pe urma creºterii preþurilor la petrol. De cealaltã parte, companiile din industria auto ºi aerianã au fost afectate negativ. Totuºi, companiile europene nu au avut aºa de mult de suferit precum cele americane, având pregãtit un program de susþinere al consumatorului, prin reducerea unor taxe în cazul creºterii preþului petrolului.
Un numãr de factori ar putea face viaþa mai grea pentru companiile europene, care nu vor mai putea acoperi costurile, în cazul în care aceste preþuri ridicate la petrol se menþin pe termen lung. Þinerea preþurilor sub control ar putea fi mult mai scumpã pe viitor, dacã petrolul va fi scump în continuare. Mai mult decât atât, dacã euro continuã sã scadã faþã de dolar, producãtorii vor pierde protecþia împotriva preþurilor ridicate la petrol. "Dacã cererea generalã scade, aºa cum estimeazã, de altfel, unii economiºti, trendul creºterii preþurilor ar putea creºte presiunea inflaþionistã, fapt care va avea efecte negative asupra cheltuielilor de consum", a declarat Bissinger. "Acest lucru ar putea conduce la scãderea profitabilitãþii ºi drept consecinþã, la o presiune negativã asupra calitãþii creditului", a mai subliniat analistul.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)