Dupã anunþul preºedintelui Bãncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, conform cãruia rata dobânzii de referinþã ar putea fi majoratã la reuniunea din 1 decembrie, în mai multe þãri europene, indicii de încredere în economie ºi mediul investiþional au crescut, informeazã Bloomberg.
Dupã anunþul preºedintelui Bãncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, conform cãruia rata dobânzii de referinþã ar putea fi majoratã la reuniunea din 1 decembrie, în mai multe þãri europene, indicii de încredere în economie ºi mediul investiþional au crescut, informeazã Bloomberg.
Un chestionar fãcut printre producãtorii francezi aratã o creºtere a indicelui cu un punct, ajungând la 103 puncte. În Germania, institutul Ifo indicã o majorare a indicelui la 98,6, acesta fiind cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani. În Italia, indicele se situeazã la 89,8 de la 89,5 cât era în luna trecutã. Datele oficiale finale vor fi publicate în 24 noiembrie, de Ifo, dupã francezi ºi înainte de italieni, care vor publica datele asupra creºterii indicelui în 25 noiembrie.
Creºterea acestor indici "business confidence" în cele trei mari economii europene sugereazã o intercorelare între viitoare decizie probabilã a BCE de creºtere a ratei dobânzii de referinþã, dupã doi ani de menþinere la nivelul de douã procente ºi creºterea economicã europeanã.
"Dupã doi ani ºi jumãtate de menþinere la un nivel istoric ºi excepþional de jos al ratei dobânzii de referinþã. Consiliul pentru politicã monetarã este gata sã ia o decizie', a spus Trichet. BCE, pãstreazã nivelul ratei dobânzii de referinþã la douã procente, din luna iunie 2003.
Nivelul ridicat al preþului la petrol a cauzat o creºtere a preþurile, rata lunarã a inflaþiei ajungând la nivelul de 2,5 procente în luna octombrie 2005, depãºind astfel pragul de douã procente pe care îl are drept obiectiv BCE. Creºterea dobânzilor este principala armã de care dispune BCE pentru a lupta împotriva creºterii preþurilor, însã pânã acum aceastã soluþie nu a fost utilizatã din cauza temerilor cã economia zonei euro nu a înregistrat o creºtere economicã suficientã pentru ai permite sã suporte o majorare a costului creditului.
Scãderea cursului euro faþã de dolar, la 1,1749 la 18 noiembrie de la cifra record 1,3666 dolari înregistratã în 30 decembrie, anul trecut, a amortizat impactul avut de creºterea preþurilor petrolului, fãcând produsele europene mai competitive în afara continentului european. Pe de altã parte, preþului þiþeiului a scãzut la 55,70 dolari, vineri, de la 70,85 dolari, în 30 august.
Economia europeanã a crescut cu 0,6 procente, în trimestrul trei, dupã o creºtere de doar 0,3 procente, în trimestrul doi. Economia Germaniei, cea mai puternicã din Europa, a crescut, de asemenea cu 0,6 procente anual, în trimestrul trei. În acelaºi timp, inflaþia s-a situat la douã procente sau puþin peste douã procente, în noiembrie, de la 2,5 procente în luna octombrie.
Comentarii articol (0)