Inflatia in Romania, peste media din UE in luna decembrie, titreaza dailybusiness.ro.
Romania a inregistrat, in luna decembrie 2013, o rata anuala a inflatiei de 1,3%, depasind media din Uniunea Europeana (1%), conform datelor publicate, joi, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
In schimb, Romania si Estonia se situeaza pe primul loc in UE in ceea ce priveste cresterea medie a preturilor pe total, in ultimele 12 luni (decembrie 2012 - noiembrie 2013), cu un avans de 3,2%.
Statul vrea sa vanda terenurile de sub companiile deja privatizate. Suma obtinuta ar fi de ordinul miliardelor de euro, anunta adevarul.ro.
Romania ar putea obtine „cateva miliarde de euro“ din vanzarea a 65.000 de hectare de teren, aflate in proprietatea statului, dar care sunt folosite de catre societati care intre timp au fost privatizate, a declarat, la Adevarul Live, Stan Popa, presedintele Autoritatii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS).
„AAAS sta pe o mina de bani: terenurile companiilor vandute. Acestea nu au certificate de atestare si titlu de proprietate, astfel ca nu au fost incluse in capitalul social al companiilor privatizate. Statul este privat in acest fel de calitatea de actionar si deci de sume imense de bani. Am identificat 65.000 de hectare in aceste societati, care valoreaza sume imense, de ordinul miliardelor de euro. Noi vrem ca terenurile sa fie incluse in capitalul social, statul primeste actiuni pe acestea si apoi investitorii au dreptul de preemptiune de a le cumpara“, a afirmat Popa.
Marii fermieri: exporturile masive de cereale nu aduc vesti bune, scrie evz.ro.
Romania exporta mult materii prime, dar graul vandut ieftin se intoarce in tara sub forma de faina, la preturi mult mai mari.
Cresterea exporturilor poate fi privita intr-o lumina pozitiva, daca ne gandim ca fermierii locali devin mai productivi. insa acest avans arata si ca Romania nu are capacitatea de a procesa materiile prime care merg cel mai bine la export, cum sunt graul, porumbul sau semintele de floarea soarelui. "Nu este o veste buna ca exportam atat de multa materie prima, deoarece vom importa pe masura, la alte preturi. Cine se bucura acum ca a vandut va vedea ca a pierdut de fapt", a explicat pentru EVZ Adrian Porumboiu. Fostul arbitru are in exploatare 46.000 de hectare si este unul dintre cei mai mari producatori de grau din tara.
Creditele in lei au ajuns mai ieftine decat cele in euro, mentioneaza romanialibera.ro.
Daca vestea nu surprinde pe segmentul „Prima Casa“ unde riscurile sunt impartite intre stat si banci, noutatea este ca si imprumuturile de nevoi personale in lei sunt acum mai ieftine decat cele in euro. Speriate de picajul Robor, unele banci au inceput sa creasca marjele pentru creditele noi.
In acest moment, cea mai buna oferta pentru un credit ipotecar prin programul Prima Casa are un cost total (DAE) de 4,58%, conform Conso.ro. Sunt 17 banci insirate pe acest segment, iar diferenta de costuri intre ele este infima, mai putin de un procent - intre 4,58% Banca Romaneasca si 5,76% OTP, in cazul unui imprumut de aproximativ 130.000 lei.
Comentarii articol (0)