Distribuirea de esantioane gratuite este una dintre cele mai eficiente metode prin care o companie poate sa isi promoveze produsele, fie ele, dulciuri, cosmetice sau mezeluri, zic specialistii de marketing. Daca la acest capitol lucrurile sunt foarte clare, in ceea ce priveste gramatica, nu mai stam la fel de bine. Unii numesc esantionul “mostra”, altii ii zic “monstra”. Cum este corect?
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Rasfoind Dictionarul Explicativ, cel mai cuprinzator dictionar de uz general al limbii romane, care contine peste 65.000 de definitii, constatam ca termenul “monstra” nici macar nu exista in limba romana, el nefiind consemnat in niciun fel de Institutul de Lingvistica „Iorgu Iordan - Alexandru Rosetti” al Academiei Romane., cel care editeaza lucrarea.
DEX-ul nu prevede decat definitia pentru MOSTRA, aceasta fiind si denumirea corecta pentru “esantion”. Potrivit lingvistilor, acest cuvant provine din verbul italienesc ”mostrare”, care inseamna ”a arata”.
Totusi, de unde a aparut termenul ”monstra”? N-as sti sa va spun si nici nu am gasit nicaieri vreo explicatie serioasa. Unii presupun ca ”de vina” ar fi asemanarea cu finalul verbului ”a demonstra”, dar cine poate sti?
Cititi aici toate articolele publicate in Ghidul de supravieturii a limbii romane.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (20)