A. Societati platitoare de impozit pe profit
Firmele platitoare de impozit pe profit NU vor depune Declaratia 100 pentru Trimestrul 4 din 2013 pentru declararea impozitului pe profit. Acesta este al doilea an in care se procedeaza astfel, modificarea fiind valabila inca de anul trecut.
Atentie! Daca aceste societati au alte obligatii de raportat in acest formular (de exemplu: impozit pe dividende, accize, contributia la fondul pentru persoane cu handicap etc), vor depune Declaratia 100 pentru luna Decembrie 2013 pana la data de 27 ianuarie 2014 cu aceste obligatii, fara insa a bifa campul ce vizeaza impozitul pe profit.
Extras din Codul fiscal:
ART. 34 Declararea si plata impozitului pe profit
(1) Declararea si plata impozitului pe profit, cu exceptiile prevazute de prezentul articol, se efectueaza trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a primei luni urmatoare incheierii trimestrelor I - III. Definitivarea si plata impozitului pe profit aferent anului fiscal respectiv se efectueaza pana la termenul de depunere a declaratiei privind impozitul pe profit prevazut la art. 35.
Societatile platitoare de impozit pe profit vor depune Declaratia 101 pana in 25 martie 2014, care este si termenul de plata al impozitului final pentru anul 2013.
Extras din Codul fiscal:
ART. 35 Depunerea declaratiei de impozit pe profit
(1) Contribuabilii au obligatia sa depuna o declaratie anuala de impozit pe profit pana la data de 25 martie inclusiv a anului urmator, cu exceptia contribuabililor prevazuti la art. 34 alin. (5) lit. a) si b), alin. (14) si (15), care depun declaratia anuala de impozit pe profit pana la termenele prevazute in cadrul acestor alineate.
Atentie! Firmele platitoare de impozit pe profit care obtin venituri majoritare din cultura cerealelor, a plantelor tehnice si a cartofului, pomicultura si viticultura au obligatia de a depune Declaratia 101 si de a plati impozitul pe profit anual, pana la data de 25 februarie 2014.
B. Microintreprinderi
Microintreprinderile au obligatia de a depune Declaratia 100 pentru Trimestrul IV din anul 2013, pana la data de 27 ianuarie 2014.
Acestea nu aplica prevederile Titlului II din Codul fiscal si NU depun Declaratia 101, impozitul pe venit declarat trimestrial prin Declaratia 100 fiind final.
C. Declararea impozitului pe profit anual, cu plati anticipate
Incepand cu 1 ianuarie 2013, o serie de contribuabili POT OPTA pentru declararea si plata impozitului pe profit anual, cu plati anticipate, efectuate trimestrial. Termenul pana la care se efectueaza plata impozitului anual este termenul de depunere a declaratiei privind impozitul pe profit, respectiv 25 martie.
Cei care doresc ca in anul 2014 sa utilizeze aceasta modalitate de plata a impozitului pe profit, trebuie sa depuna Formularul 012 “Notificare privind modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare si plata a impozitului pe profit” pana la data de 31 ianuarie 2014.
Optiunea efectuata este obligatorie pentru cel putin 2 ani fiscali consecutivi. Iesirea din sistemul anual de declarare si plata a impozitului se efectueaza la inceputul anului fiscal. Contribuabilii comunica organelor fiscale teritoriale modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare si plata a impozitului pe profit, pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului fiscal respectiv.
Contribuabilii care aplica sistemul de declarare si plata a impozitului pe profit anual, cu plati anticipate efectuate trimestrial, determina platile anticipate trimestriale in suma de o patrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, actualizat cu indicele preturilor de consum, estimat cu ocazia elaborarii bugetului initial al anului pentru care se efectueaza platile anticipate, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se efectueaza plata.
Impozitul pe profit pentru anul precedent, pe baza caruia se determina platile anticipate trimestriale, este impozitul pe profit datorat conform Declaratiei 101 privind impozitul pe profit, fara a lua in calcul platile anticipate efectuate in acel an.
Fiecare contribuabil decide daca acest sistem il avantajeaza sau nu. Prevederile Codului fiscal puteau fi corelate mai bine cu realitatea economica. Societatile trebuie sa opteze pana la 31 ianuarie a anului curent daca doresc sa plateasca anticipat impozitul aferent, dar acesta se determina in functie de impozitul final al anului precedent, care se stabileste pana la 25 martie. Cum putem lua o decizie pana la 31 ianuarie, fondata pe o serie de aspecte cunoscute ulterior, adica la 25 martie?
Pentru a intelege mai bine acest concept, va prezentam un exemplu.
In data de 15 ianuarie 2014, entitatea Leader reuseste sa determine impozitul pe profit final aferent anului 2013. Acesta este de 10.000 lei si va fi declarat pana in 25 martie 2014 in Declaratia 101.
Presupunem ca indicele preturilor de consum pentru anul 2013 este de 105%. Societatea Leader opteaza pana in 31 ianuarie 2014 pentru sistemul bazat pe plati anticipate, prin depunerea Declaratiei 012 la organul fiscal. Astfel, impozitul anual anticipat pentru anul 2014 este de 10.500 lei (10.000 lei x 105%). Societatea va depune TRIMESTRIAL Declaratia 100 si va raporta un impozit de 2.625 lei, pe care trebuie sa il si achite. Ulterior, pana in 25 martie 2015, entitatea Leader trebuie sa depuna Declaratia 101 pentru anul 2014 in care sa raporteze impozitul pe profit final, putand sa rezulte diferente de plata sau de recuperat. |
Contribuabilii nou-infiintati, infiintati in cursul anului precedent sau care la sfarsitul anului fiscal precedent inregistreaza pierdere fiscala NU pot opta pentru acest sistem.