De la inceputul acestui an,
au fost majorate cotele fixe pe care trebuie sa le plateasca
auditorii financiari, conform
Hotararii CAFR nr. 59/2013, care a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 18 din 10 ianuarie 2014, cand a intrat in vigoare. Aceasta hotarare modifica si completeaza
Hotararea CAFR nr. 262/2011 privind aprobarea cotizatiilor si taxelor pentru membrii CAFR, persoane fizice si juridice, si pentru membrii stagiari in activitatea de auditor financiar.
Conform Hotararii CAFR nr. 59/2014, in 2014, auditorii financiari trebuie sa achite cotizatii fixe anuale mai mari decat anul trecut, dar au fost introduse si unele noi, dupa cum urmeaza:
-
persoane fizice active: cu 11,42% mai mult, in valoare de 780 de lei;
-
persoane fizice nonactive: cu 11,42% mai mult, in valoare de 390 de lei;
-
persoanele juridice: cu 25% mai mult, in valoare de 750 de lei;
-
persoane fizice active cu calificativ B, C sau D: cu 7,3% mai mult, in valoare de 1.180 de lei;
-
persoane fizice nonactive cu calificativ B, C sau D, categorie noua: 790 de lei;
-
persoane fizice care nu au efectuat pregatirea profesionala, categorie noua:
-
active: 1.100 de lei;
-
nonactive: 550 de lei;
-
persoane juridice cu calificativ B, C sau D, categorie noua: 1.150 de lei.
Aceste cotizatii fixe se achita in doua transe, prima pana la 31 martie, iar a doua pana la 30 septembrie, in aceasta ordine si cu urmatoarele valori:
-
auditorii financiari activi: 400 de lei si 380 de lei;
-
auditorii financiari non-activi: 200 de lei si 190 de lei;
-
auditorii financiari persoane fizice activi cu calificativ B, C sau D: 800 de lei si 380 de lei;
-
auditorii financiari persoane fizice non-active cu calificativ B, C sau D: 600 de lei si 190 de lei;
-
auditorii financiari persoane juridice cu calificativ B, C sau D: 1.000 de lei si 150 de lei.
Exceptie de la plata in doua transe fac persoanele juridice, care trebuie sa-si achite obligatiile financiare catre CAFR pana la 31 martie.
Potrivit Hotararii CAFR nr. 59/2014, auditorii financiari care solicita suspendarea/incetarea suspendarii intr-un an calendaristic vor achita astfel cotizatiile fixe:
-
in cazul suspendarii, proportional cu lunile cat au avut statut de membru al Camere, activ sau nonactiv;
-
daca suspendarea inceteaza in cursul anului, proportional cu lunile ramase de la data incetarii suspendarii;
-
luna depunerii cererii de suspendare sau de incetare a suspendarii va fi luata in calcul la terminarea perioadei noului statut.
De asemenea, la schimbarea statutului din membru activ in membru nonactiv sau din membru nonactiv in membru activ, cotizatia fixa anuala se recalculeaza proportional cu cotizatia fixa aferenta lunilor cat a avut vechiul statut la care se adauga valoarea cotizatiei fixe aferenta noului statut de membru. In plus, luna depunerii declaratiei de schimbare a statutului de membru va fi luata in calcul la determinarea perioadei noului statut.
Prin Hotararea CAFR nr. 59/2014, taxa de inregistrare in Registrul auditorilor financiari care auditeaza situatiile financiare ale entitatilor reglementate si supravegheate de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara a fost majorata cu 41,66%, pana la 850 lei.
In plus, cotizatia fixa anuala pentru monitorizarea activitatii de pregatire practica a auditorilor stagiari a fost crescuta cu 5,45%, ajungand la 580 de lei, anual, conform Hotararii CAFR nr. 59/2014. Aceasta cotizatie se achita in doua transe, prima de 300 de lei, pana la 31 mai, iar a doua de 280 de lei, pana la 30 septembrie.
Neachitarea taxelor si cotizatiilor pentru pregatirea practica a membrilor stagiari duce la imposibilitatea finalizarii anului de stagiu, se subliniaza in Hotararea CAFR nr. 59/2014. Astfel, potrivit noilor reglementari, auditorii stagiari isi pot finaliza in continuare anul de stagiu, chiar daca depasesc termenele de plata ale cotizatiei fixe anuale.
De asemenea, cotizatia fixa anuala pentru mentinerea in registrul auditorilor stagiarilor aflati in perioada legala de sustinere a examenului a fost majorata cu 6,6%, fiind de 480 de lei.
Ai pierdut calitatea de auditor? Cum iti poate fi reatribuita
Regulamentul de organizare si desfasurare a interviului pentru reatribuirea calitatii de membru al CAFR a fost modificat si completat prin Hotararea CAFR nr. 61/2014, care a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 66 din 27 ianuarie 2014, cand a intrat in vigoare. Conform recentului act normativ, auditorii financiari, persoane fizice, care au renuntat sau carora li s-a retras calitatea de membru al CAFR, pot solicita reatribuirea calitatii de membru al CAFR, in conditiile prevazute de Hotararea CAFR nr. 16/2012. Prin hotararea adoptata acum doi ani au fost aprobate Normele privind atribuirea calitatii de membru, inscrierea, evidenta, retragerea si suspendarea persoanelor fizice si autorizarea, inscrierea, evidenta, retragerea si suspendarea persoanelor juridice in si din Registrul public al auditorilor financiari si a prezentului regulament.
Potrivit Hotararii CAFR nr. 61/2014, Consiliul Camerei va aproba cu 30 de zile inainte de data de organizare a interviului urmatoarele:
-
data de organizare a interviului;
-
tematica interviului;
-
componenta comisiei de interviu;
-
componenta comisiei de solutionare a contestatiilor.
Interviul pentru reatribuirea calitatii de membru al CAFR il va organiza Departamentul de servicii pentru membri din cadrul CAFR, conform Hotararii CAFR nr. 61/2014. Altfel, dosarul de reinscriere la reatribuirea calitatii de auditor va fi analizat de Departamentul de servicii pentru membri, avizat juridic de Departamentul de etica, conduita profesionala si investigatii din cadrul CAFR si supus spre aprobare Consiliului CAFR.
Pentru inscrierea la interviul de reatribuire a calitatii de auditor financiar, candidatii vor depune, personal sau prin delegat, la sediul Camerei din municipiul Bucuresti urmatoarele documente:
-
cerere de reinscriere;
-
cazier judiciar, aflat in termen legal de valabilitate;
-
dovada achitarii taxei de reinscriere, de 3000 de lei, si a cotizatiilor datorate CAFR pe perioada cat au detinut calitatea de membru CAFR.
Interviul pentru reatribuirea calitatii de membru al CAFR consta in sustinerea unei probe orale, se mentioneaza in Hotararea CAFR nr. 61/2014.
Programa probei orale include legislatia care reglementeaza activitatea de audit financiar, statutul de membru al CAFR, activitatea CAFR si prevederi din Codului etic al profesionistilor contabili, potrivit Hotararii CAFR nr. 61/2014.
Apoi, auditorii financiari care au solicitat reatribuirea calitatii de membru al CAFR, au participat la interviu si au fost admisi vor fi aprobati prin hotarare a Consiliului CAFR, se precizeaza in Hotararea CAFR nr. 61/2014. Ulterior, Hotararea Consiliului CAFR privind aprobarea calitatii de membru al CAFR, persoane fizice, va fi transmisa spre aprobare Consiliului pentru Supravegherea in Interes Public a Profesiei Contabile (CSIPPC), dupa care se comunica persoanei in cauza. Dupa aprobarea CSIPPC, Departamentul de servicii pentru membri va actualiza Registrul public al auditorilor financiari cu membrii CAFR carora li s-a reatribuit calitatea.
Conform Hotararii CAFR nr. 16/2012, pentru reatribuirea calitatii de membru al CAFR se pot inscrie:
-
persoanele fizice care au renuntat, la cerere, la calitatea de membru al CAFR si solicita reatribuirea acesteia in termen de 5 ani de la renuntare;
-
persoanele fizice, carora li s-a retras calitatea de membru, in urma unei sanctiuni disciplinare dispuse prin hotarare a Consiliului CAFR pentru neachitarea cotizatiilor si taxelor datorate, precum si neindeplinirea altor obligatii fata de CAFR; in acest caz se poate solicita reatribuirea calitatii de membru al CAFR in termen de maximum 3 ani de la data la care hotararea de sanctionare a ramas definitiva.
Calitatea de membru al Camerei se retrage prin hotarare a Consiliului in una dintre urmatoarele situatii:
-
pierderea calitatii de auditor financiar;
-
neachitarea cotizatiilor si taxelor datorate, precum si neindeplinirea altor obligatii fata de Camera, la termenele stabilite prin hotarari ale Consiliului, desi au fost notificati despre aceste situatii si li s-a acordat un termen pentru conformare;
-
aplicarea sanctiunii de excludere din Camera, prin hotarare ramasa definitiva; reorganizarea persoanei juridice, in conditiile prevederilor legale.
In plus, membrii Camerei persoane fizice pot solicita suspendarea activitatii, la cerere, astfel:
-
daca beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului minor, pentru o perioada de la 1 la 2 ani;
-
daca sunt pensionati anticipat sau se afla in incapacitate temporara de munca, gradele 1 si 2 de pensionare, pentru o perioada de la 1 la 2 ani;
-
in caz de boala, pentru o perioada de la unu la 3 ani, in functie de gravitatea bolii;
-
pentru somaj, pe perioada somajului, pentru o perioada de maximum un an.
Auditorii financiari persoane juridice pot fi suspendati din Registrul public al auditorilor financiari in urmatoarele cazuri:
-
la cerere, in cazul in care activitatea firmei de audit a fost suspendata de la Oficiul National al Registrului Comertului, in baza copiei certificate a hotararii Oficiului National al Registrului Comertului privind suspendarea;
-
in situatia in care firma nu mai indeplineste conditiile stabilite prin prevederile legale existente.
Atentie! Doar o singura data poate fi solicitata reinscrierea ca membru al Camerei, in cazul persoanelor juridice, si redobandirea calitatii de membru al Camerei, in cazul auditoriilor financiari persoane fizice.
Modificari in Registrul auditorilor au fost facute recent
La inceputul lunii noiembrie,
Registrului public al auditorilor financiari din Romania a fost modificat prin
Hotararea CAFR nr 41/2013 pentru modificarea si completarea anexei la
Hotararea CAFR nr. 2/2013. Hotararea CAFR nr 41/2013 a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 682 din 6 noiembrie 2013, data la care a intrat in vigoare.
Atentie! Registrul auditorilor financiari din Romania actualizat poate fi consultat
aici.
In plus, pe 23 decembrie, a fost publicata o noua lista cu auditorii financiari care au fost autorizati in alte state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European (Islanda, Liechtenstein si Norvegia) ori Confederatiei Elvetiei, conform Hotararii CAFR nr. 48/2013, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 830 din 23 decembrie 2013. Ei au dobandit calitatea si dreptul de exercitare a profesiei de auditor financiar in Europa, in urma testului de aptitudini organizat in data de 20 noiembrie 2013.
In fisierul atasat puteti consulta lista auditorilor autorizati in Europa si cererea pentru reatribuirea calitatii de membru CAFR.