1. Cele mai frumoase poezii ale lui Marin Sorescu, traduse in catalana, ajung in Badalona
Primul volum de poezie romaneasca publicat in catalana, "Per entre els dies" ("Printre zile", dupa un vers al poeziei "Indigo" de Marin Sorescu), o antologie ce cuprinde cele mai frumoase poezii ale scriitorului roman a fost lansat in urma cu mai bine de jumatate de an in Catalonia, la editura Lleonard Muntaner, in traducerea Corinei Oproae si a lui Xavier Montoliu.
Volumul, care a parcurs mai multe etape de prezentare in diferite localitati catalane, s-a oprit joi (n.r. 30 ianuarie) in Badalona, al treilea oras din Catalonia, potrivit numarului de locuitori — aproximativ 220.000, dintre care 1.400 sunt romani.
"Legaturile literare dintre literatura romana si cea catalana sunt documentate deja de mai bine de un secol, dar s-au intensificat dupa anii '90, mai ales in Romania, unde exista o colectie consacrata exclusiv literaturii catalane la Editura Meronia din Bucuresti", aminteste traducatorul Xavier Montoliu.
Potrivit acestuia, traducerea cuprinde aproximativ o suta de poezii, mai ales din primele volume ale lui Sorescu, din anii '60, dar si din cele ulterioare, pana in anii '90.
2. Premii pentru Mircea Mihaies si Brindusa Armanca, in Ungaria
Scriitorului Mircea Mihaies i-a fost decernata diploma omagiala a Fundatiei colectionarilor de arta contemporana ungara, impreuna cu o placheta de bronz, drept recunoastere a activitatii sale exceptionale ca om de cultura, in special pentru stimularea relatiilor culturale intre tari in perioada cand a ocupat functia de vicepresedinte ale ICR.
Aceeasi distinctie a fost inmanata si Brindusei Armanca, pentru spiritul european si bunele servicii aduse relatiilor culturale romano-ungare in perioada directoratului la Institutul Cultural Roman din Budapesta si filiala din Szeged.
Fundatia premiaza din doi in doi ani, de Ziua Culturii Ungare - 24 ianuarie, ziua imnului - personalitati cu o contributie semnificativa in consolidarea legaturilor culturale transfrontaliere. Placheta de bronz este opera artistei Emma Egyed.
3. Directorul Festivalului “Mamaia Copiilor”, decorat de presedinte
Liviu Manolache, directorul general al Festivalului de Creatie si Interpretare “Mamaia Copiilor”, a fost decorat recent de presedintele Traian Basescu cu Ordinul „Meritul Cultural” in grad de Cavaler, Categoria F - „Promovarea culturii”. Aceeasi distinctie i-a fost acordata si lui Gheorghe Ungureanu, director al Casei de Cultura a Sindicatelor Constanta.
De asemenea, presedintele a oferit Ordinul „Meritul Cultural” in grad de Comandor, Categoria B - „Muzica”, lui Grigore Constantinescu, presedinte al Uniunii Criticilor, Redactorilor si Realizatorilor Muzicali din Romania „Mihail Jora”, precum si al Forumului Muzical Roman, Ordinul „Meritul Cultural” in grad de Comandor, Categoria F - „Promovarea culturii”, Smarandei Oteanu-Bunea, compozitor si critic muzical, director fondator al Operei Comice pentru Copii, Ordinul „Meritul Cultural” in grad de Cavaler, Categoria B - „Muzica” compozitorului Dumitru-Mitica Lupu.
Decorarea a fost facuta in semn de apreciere pentru talentul si daruirea cu care acestia s-au ilustrat in viata artistica din ultimele decenii, indeosebi prin promovarea unei educatii artistice de calitate in randul tinerelor generatii. Propunerile au venit din partea Uniunii Criticilor, Redactorilor si Realizatorilor Muzicali din Romania si a Forumului Muzical Roman.
Exista intotdeauna speranta. Chiar si intr-o tara in care realitatea e impovaratoare, iar oamenii gasesc mai usor motive pentru a se cufunda in ofuri coplesitoare. Nu e simplu sa fii optimist in Romania, insa, nici imposibil nu este. Trebuie doar sa te incapatanezi suficient de tare ca sa descoperi experientele pozitive, lucrurile bune, realitatile fericite. In weekend noi va prezentam cel putin o stire pozitiva din Romania. Ca sa intelegem ca realitatea are mereu si o valenta de care merita sa ne bucuram. Alte motive de bucurie mai gasiti aici.
Comentarii articol (2)