1. 30 de cursanti din 12 tari studiaza limba romana la Brasov
Ajunse la cea de-a XX-a editie, cursurile sunt organizate de Institutul Cultural Roman in parteneriat cu Facultatea de Litere a Universitatii Transilvania din Brasov, Muzeul „Casa Muresenilor“ si Centrul Cultural Reduta.
Editia din acest an reuneste 30 de cursanti din 12 tari: Austria, Azerbaidjan, Brazilia, Canada, Franta, Italia, Japonia, Olanda, Polonia, Slovenia, Spania, Statele Unite ale Americii. Dintre cei 30 de participanti, 12 au mai fost prezenti cel putin o data la cursurile de la Brasov.
Programul cuprinde cursuri intensive de limba romana organizate pe niveluri, dupa o programa flexibila, si cursuri de cultura si civilizatie romaneasca sustinute de profesori universitari, cercetatori, specialisti, pe teme de istorie (prof.univ. Adrian Cioroianu), literatura (conf. dr. Adrian Lacatus), cinematografie (Irina-Margareta Nistor), muzica (Andrei Radu), precum si ateliere de jurnalism si publicitate, dans de societate, actorie, gastronomie. Vor avea loc, de asemenea, proiectii de film, vizite de documentare si o seara internationala.
Deschiderea oficiala a avut loc miercuri, 4 iulie 2014, la ora 11, in Aula Universitatii Transilvania. Cursurile se desfasoara in perioada 2 – 26 iulie.
2. Poezii de Nina Cassian si Doina Ioanid, intr-un top international al celor mai frumoase 50 de poeme
Poezii ale scriitoarelor Nina Cassian si Doina Ioanid au fost incluse intr-un top international al celor mai frumoase 50 de poeme de dragoste din ultimii 50 de ani.
Concret, specialistii in poezie de la Southbank Centre din Londra au selectat din opere scrise in ultimii 50 de ani si nu s-au mai concentrat in realizarea acestui clasament pe optiunile traditionale, precum creatiile poetei engleze Barrett Browning si cele ale lui William Shakespeare, considerat cel mai mare scriitor al literaturii engleze.
Scriitorii din acest top au fost alesi din 30 de tari, de la Sfanta Lucia pana la Kurdistanul irakian, iar in lista celor mai frumoase poeme a fost inclusa si Romania, gratie poetelor Nina Cassian si Doina Ioanid.
Astfel, "The Yellow Dog/ Cainele galben", de Doina Ioanid, si "Lady of Miracles/ Donna miraculata", de Nina Cassian, se numara printre cele mai frumoase 50 de poezii de dragoste din ultimii 50 de ani.
Echipa de la Southbank Centre din Londra a lucrat la clasament in ultimul an, considerand acest top "o adevarata selectie internationala si diversa din punct de vedere stilistic" a celor mai bune 50 de poeme din ultimii 50 de ani. In clasament sunt inclusi si scriitori tineri, precum poeta Warsan Shire, dar si autori consacrati, precum Chinua Achebe si Ted Hughes.
3. Corul Madrigal concerteaza in Lituania si Letonia in perioada 8-10 iulie
Corul National de Camera Madrigal va sustine, in perioada 8-10 iulie, patru concerte in Lituania si Letonia, la Vilnius si Riga, spectacolele avand loc in cadrul Olimpiadei Internationale a Corurilor de la Riga si a Festivalului de vara Christopher din Vilnius.
Programul pe care Corul Madrigal il va prezenta este dirijat de Anna Ungureanu si contine muzica clasica, bizantina si populara romaneasca si universala. Turneul este sustinut de Institutul Cultural Roman in parteneriat cu Ministerul Culturii.
"Dupa succesul pe care l-am obtinut in luna mai la Bruxelles, ne pregatim de alte cinci capitale ale lumii: Vilnius, Riga, Beijing, Viena si Budapesta. Este un an plin pentru Madrigal, iar interesul din ce in ce mai crescut pentru muzica corala, in general, si pentru corul nostru, in particular, nu poate decat sa ne bucure si sa ne faca sa calcam cu incredere pe urmele marelui vizionar si om de cultura, cel care ne-a dat viata si care s-a ingrijit de atingerea perfectiunii prin muzica, inegalabilul Marin Constantin", a declarat Maria Stoica, managerul Corului National de Camera Madrigal.
Corul Madrigal a fost infiintat in anul 1963 de reputatul dirijor Marin Constantin, sustinand pana in prezent peste 4.100 de concerte pe cele mai prestigioase scene din Europa, America si Asia. In anul 1992, dupa inregistrarea a peste 40 de discuri si promovarea artei la cele mai inalte nivele, corul a fost inclus pe lista valorilor Patrimoniului imaterial UNESCO.
4. Violonistul Alexandru Tomescu, decorat cu Ordinul "Steaua Italiei"
Violonistul Alexandru Tomescu a fost decorat cu Ordinul "Steaua Italiei" in grad de Cavaler pentru merite deosebite in promovarea culturii italiene.
Distinctia i-a fost oferita din partea presedintelui Italiei, Giorgio Napolitano, de catre ambasadorul Italiei in Romania, Diego Brasioli, momentul facand parte din concertul prin care se celebreaza preluarea de catre Italia a Presedintiei rotative a Consiliului European.
Alexandru Tomescu a interpretat Concertul nr. 2 de Niccolo Paganini pentru vioara si orchestra, miercuri, la Ateneul Roman sub bagheta dirijorului Gian Luigi Zampieri, in cadrul unui program alcatuit exclusiv din lucrari semnate de compozitori italieni.
Legatura dintre Alexandru Tomescu si cultura italiana este una stransa si dateaza de mult timp.
In 1995, Alexandru Tomescu a castigat Concursul International "Niccolo Paganini" de la Genova, Italia, de-a lungul anilor violonistul consacrand multe ore de studiu diferitilor compozitori italieni, totul culminand cu proiectul "Paganini — inger sau demon" prezentat in Turneul National Stradivarius din 2011, cand cele 24 de Capricii de Paganini — cantate fara intrerupere — au fost combinate cu scurt metraje.
Totodata, versiunea oferita de Alexandru Tomescu Concertului nr. 2 de Niccolo Paganini se regaseste pe o inregistrare recomandata de prestigioasa revista Classica (Franta) la rubrica "Descoperirea lunii" in 1999.
Exista intotdeauna speranta. Chiar si intr-o tara in care realitatea e impovaratoare, iar oamenii gasesc mai usor motive pentru a se cufunda in ofuri coplesitoare. Nu e simplu sa fii optimist in Romania, insa, nici imposibil nu este. Trebuie doar sa te incapatanezi suficient de tare ca sa descoperi experientele pozitive, lucrurile bune, realitatile fericite. In weekend noi va prezentam cel putin o stire pozitiva din Romania. Ca sa intelegem ca realitatea are mereu si o valenta de care merita sa ne bucuram. Alte motive de bucurie mai gasiti aici.
Comentarii articol (1)