La 1 ianuarie 2013 au intrat in vigoare noi dispozitii din Legea nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului, care reglementeaza modalitatea de intocmire, organizare si functionare a Registrului Electoral, precum si prevederile potrivit carora listele electorale permanente sunt intocmite de primari in baza datelor si informatiilor din Registrul Electoral.
Potrivit actului normativ citat, Registrul electoral reprezinta o baza de date centralizata in care sunt inscrisi toti cetatenii romani, inclusiv cei cu domiciliul sau resedinta in strainatate, care au implinit varsta de 18 ani, cu drept de vot.
Inregistrarea cetatenilor cu domiciliul sau resedinta in strainatate se va face pe baza evidentei existente la Directia generala de pasapoarte din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, utilizata la eliberarea pasapoartelor cu mentiunea privind stabilirea domiciliului in strainatate, precum si a datelor detinute de Ministerul Afacerilor Externe.
Registrul electoral pentru cetatenii romani cu domiciliul in Romania este structurat pe judete, municipii, orase, comune, iar pentru cei cu domiciliul in strainatate, pe tari si localitati.
Acelasi act normativ prevede ca datele care se inscriu in Registrul electoral pentru fiecare alegator sunt urmatoarele:
- data nasterii;
- codul numeric personal;
- tara in care isi are domiciliul sau resedinta;
- adresa de domiciliu;
- adresa de resedinta;
- seria si numarul cartii de alegator;
- seria si numarul actului de identitate.
Important! Datele si informatiile continute in Registrul electoral sunt destinate exclusiv proceselor electorale.
Unele dispozitii in materie au fost modificate recent, dupa ce OUG nr. 4/2014 privind operationalizarea Registrului electoral si pentru modificarea Legii nr. 33/2007 privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European, precum si unele masuri pentru buna organizare si desfasurare a alegerilor pentru Parlamentul European din anul 2014 a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 111, din 13 februarie 2014.
Potrivit unui document de presa al Autoritatii Electorale Permanente, actul normativ publicat joi stabileste ca Registrul electoral va fi utilizat la toate tipurile de procese electorale, intrucat pana in prezent acesta putea fi utilizat doar la alegerile parlamentare.
In plus, documentul aduce completari si la nivelul datelor cuprinse in Registru. Astfel, acesta va cuprinde si numele si prenumele alegatorilor, precum si perioada de valabilitate a actelor de identitate, aceste informatii nefiind inscrise pana acum in registru.
"Lipsa acestora date extrem de importante reprezinta o lacuna legislativa care trebuie remediata pentru a asigura evidenta exacta a cetatenilor cu drept de vot", puncteaza AEP.
Prin urmare, potrivit noilor reglementari introduse prin OUG nr. 4/2014, datele care se inscriu in Registrul electoral pentru fiecare alegator sunt urmatoarele:
- numele si prenumele, precum si numele avut inaintea casatoriei sau a modificarii administrative a numelui;
- data nasterii;
- codul numeric personal;
- tara in care isi are resedinta, daca este cazul;
- adresa de domiciliu;
- adresa de resedinta si perioada de valabilitate a acesteia;
- seria si numarul cartii de alegator;
- seria si numarul actului de identitate;
- data emiterii actului de identitate;
- data expirarii actului de identitate.
Tototdata, actul normativ publicat marti stabileste clar atributia primarilor de a opera in Registrul electoral, prin persoane desemnate: "Inregistrarea si actualizarea datelor de identificare a cetatenilor romani cu drept de vot inscrise in Registrul electoral se realizeaza, in mod permanent, de catre persoane autorizate de primari, prin dispozitie, cu sprijinul filialelor si birourilor Autoritatii Electorale Permanente".
Conform dispozitiilor, radierea din Registrul electoral a unei persoane se va face in caz de deces, pierdere a cetateniei romane, interzicere a exercitarii drepturilor electorale sau de punere sub interdictie
De asemenea, actualizarea datelor de identificare a cetatenilor romani cu drept de vot inscrise in Registrul electoral sau radierea acestora din Registrul electoral se realizeaza in cel mult 24 de ore de la data luarii la cunostinta de catre primari a cazurilor care impun actualizarea sau radierea.
OUG nr. 4/2014 stabileste, totodata, si maurile operationale pentru asigurarea buletinelor de vot, a stampilelor electorale, a timbrelor autocolante, a serviciilor si aplicatiilor informatice pentru centralizarea rezultatelor votarii.
In plus, documentul prevede ca, pana la 15 martie, primarii vor efectua prima delimitare a sectiilor de votare din tara si vor stabili sediile acestora.
Amintim ca anul acesta se vor desfasura doua scrutine, datele acestora fiind anuntate de premierul Victor Ponta la inceputul acestei luni. Concret, alegerile europarlamentare vor avea loc pe 25 mai, iar prezidentialele se vor desfasura pe 2 si 16 noiembrie.
--
OUG nr. 4/2014 va fi disponibila in curand in sectiunea noastra de Legislatie.
Comentarii articol (1)