De ce ne pedepsim copiii desi nu credem in pedepse?
Multi dintre parintii anului 2014 cunosc prea bine efectele daunatoare pe termen lung ale pedepselor, precum si inselatoarele efecte pe termen scurt.
Da, fiul meu isi va face pana la urma temele daca ii restrictionez accesul la jucarii si il amenint ca nu va putea merge la ziua de nastere a celui mai bun prieten. Dar isi va face el tema si a doua zi, va invata ceva din acele exercitii, va putea sa dezvolte un interes crescut pentru macar una dintre materiile scolare? Nu, pentru ca scoala si invatatul au devenit deja o pedeapsa in sine.
Chiar daca stim asta, de multe ori, din cauza propriilor experiente din copilarie (cand pedeapsa si recompensa erau formula de aur, nu-i asa?) nu reusim sa gasim alternative pentru “Iti inchid desenele daca nu te opresti acum din urlat!”.
Dar iata 10 idei, recomandate de psihologul Aletha Solter, expert in atasament, trauma si disciplina non-punitiva si fondatoarea Institutului Aware Parenting, pentru a inlocui cu succes pedepsele:
10 lucruri pe care le pot face in loc sa imi pedepsesc copilul
1. Cauta nevoia reala!
La coada la supermarket, un copil de trei ani se plictiseste si incepe sa arunce alimentele din carut. Daca poti sa anticipezi aceasta situatie si sa satisfaci nevoia copilului tau de a fi activ (oferindu-i o jucarie in timp ce sta la coada, cantand un cantecel cu el), atunci poti sa eviti momentul in care ai fi tentat sa il pedepsesti.
2. Ofera-i informatii si argumente.
Daca nu vrea sa mearga de mana pe strada, explica-i cat este de periculos inainte de a-l ameninta ca va intoarceti acasa daca nu te asculta. Este posibil sa dureze destul de mult pana cand va accepta explicatiile tale, dar nu iti pierde rabdarea! Educatia nu se face de pe o zi pe alta.
3. Cauta sentimentul nemarturisit.
Un copil lovind un alt copil exprima de cele mai multe ori o frustrare din afara relatiei cu acel copil. Inainte de a-l pedepsi pentru ca a lovit un alt copil, incearca sa afli ce l-a facut atat de furios in acea zi (poate a fost lovit si el mai devreme de un alt copil, poate a simtit ca l-ai ingnorat toata ziua, poate se adapteaza mai greu la gradinita decat ai fi crezut?).
4. Schimba mediul.
Cutia cu farduri este ravasita odata la doua zile si rimelul tau este intins periodic pe faianta din baie? Schimba locul cutiei cu farduri! E normal ca un copil sa fie atras de o astfel de cutie cu comori: e atat de colorata si miroase atat de bine! In plus, si tu te joci in fiecare dimineata cu ea!
5. Gaseste alternative pentru activitatea care te deranjeaza.
Bucataria nu este un loc potrivit pentru o cursa de masini, dar spune-le ca pot face asta si mai distractiv pe holul cel lung al casei.
6. Construieste o alegere in loc sa dai un ordin.
In loc de "Mergem la gradinita!" incearca: "Vrei sa mergem cu tramvaiul sau pe jos azi la gradinita?". Functioneaza 90% din cazuri, garantat!
7. Arata-i cum vrei sa se poarte, foloseste actiunea, nu doar cuvintele.
Mai ales pentru copiii mai mici, e important sa te vada pe tine mirosind o floare in loc sa o smulgi. Te va imita cu siguranta!
8. Vorbeste-i despre sentimentele tale!
"Sunt foarte obosita si ma supara ca trebuie sa strang jucariile tale din toata casa. Crezi ca ai putea sa duci o parte din ele la tine in camera?" Nu astepta pana cand nu mai poti…
9. Scoate copilul din situatie (daca loveste un act copil, de pilda) si stai cu el pana se linisteste.
Ofera-i sansa sa planga, sa vorbeasca si poate vei afla ce l-a infuriat cu adevarat si a determinat agresivitatea.
10. Ia-ti un time-out de parinte!
Furia poate fi o emotie orbitoare. Ca si in relatia cu adultii, cand simti ca esti cuprins de furie opreste interactiunea cu copilul, iesi din camera, respira, fa cativa pasi afara, revino dupa 5 minute si incearca oricare din alternativele de mai sus!
Comentarii articol (0)