Potrivit unui proiect de modificare a Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii, elaborat de Ministerul Muncii si care a fost aprobat de Guvern in decembrie 2013, varsta standard de pensionare va creste pana la 65 de ani pentru femei, fata de 63 de ani cat este in prezent. Majorarea varstei de pensionare la femei va incepe in 2033 si se va aplica in primul rand femeilor nascute in anii 1969 si 1970, care vor iesi la pensie la varsta de 64 de ani. Din anul 2035 femeile nascute incepand cu anul 1971 vor iesi la pensie la varsta de 65 de ani.
In ceea ce priveste varsta de pensionare la barbati, aceasta va ramane la fel ca si pana acum, de 65 de ani.
Ministerul Muncii a motivat ca aceasta masura a venit la recomandarea Comisiei Europene. In plus, procesul progresiv de imbatranire a populatiei determina sporirea ponderii beneficiarilor de pensii in totalul populatiei, acest fenomen contribuind in mod semnificativ la majorarea cheltuielilor bugetului asigurarilor sociale de stat.
"Reforma sistemului de pensii prin cresterea varstelor de pensionare este importanta pentru restabilirea increderii in finantele publice si, totodata, pentru asigurarea unor pensii adecvate si viabile pe termen lung prin participarea mai activa pe piata fortei de munca a femeilor si barbatilor pe parcursul intregii vieti", au precizat initiatorii in expunerea de motive.
Reglementarile aprobate de Guvern in decembrie 2013 nu se aplica inca, ele urmand sa intre in vigoare in momentul in care vor fi publicate in Monitorul Oficial.
Insa, odata ce actul normativ va intra in vigoare, se va egaliza treptat varsta de pensionare pentru femei si barbati la 65 de ani.
Totusi, este corect ca femeile sa se pensioneze la aceeasi varsta cu barbatii?
Argumente PRO
1. Atat femeile, cat si barbatii sunt egali in drepturi si prin urmare, egali in fata legii care nu face diferentiere in functie de sex. Din acest punct de vedere, nu ar trebui sa existe vreo diferenta intre femei si barbati. Ar trebui sa fie egali in drepturi, chiar si atunci cand vine vorba despre varsta de pensionare.
2. In plus, tot de egalitate ar trebui sa se tina cont si atunci cand vine vorba despre speranta de viata. Potrivit statisticilor, barbatii din Romania au o speranta de viata de 71 de ani, mai mica decat a femeilor de 78 de ani. Astfel, desi barbatii muncesc mai multi ani, totusi ei beneficiaza de pensie pentru o perioada scurta de timp, comparativ cu femeile, care dupa pensionare mai traiesc in jur de 10 ani.
3. Femeile care se pensioneaza in prezent la o varsta mai mica decat barbatii nu beneficiaza de aceleasi venituri la pensie. In conditiile in care contribuie mai putin la sistemul de pensii publice, atunci si pensia pe care o vor obtine va fi in raport cu contributia lor, adica mai mica, comparativ cu pensia barbatilor. In plus, exista unele cazuri in care femeile castiga mai putin decat barbatii. In acest fel, riscul de saracie la femeile pensionare este mai mare decat in cazul barbatilor pensionari, care contribuie mai mult la sistemul de pensii publice. Mai mult, daca devin vaduve, femeile care se pensioneaza mai devreme nu mai au sustinerea financiara a sotilor si ar putea fi nevoite sa se reintegreze in campul muncii, pentru a se putea sustine financiar.
4. Ministerul Muncii a motivat ca egalizarea varstei de pensionare intre femei si barbati este necesara pentru ca numarul pensionarilor in totalul populatiei este in crestere, ceea ce conduce la majorarea cheltuielilor bugetului asigurarilor sociale de stat. Cu alte cuvinte, numarul pensionarilor il depaseste pe cel al persoanelor active, astfel incat acestia din urma nu ii mai pot sustine pe cei dintai. Pentru a reduce presiunea existenta pe fondul de pensii care, in prezent, face fata cu greu numarului mare de pensionari, este necesar ca atat femeile, cat si barbatii sa participe mai activ pe piata fortei de munca.
Argumente CONTRA
1. Femeile sunt egale in drepturi cu barbatii, insa ele nu muncesc doar in timpul unui program fix si nu au doar o zi simpla sau normala de munca. Ziua lor se dubleaza, iar uneori se tripleaza din cauza treburilor casnice si a celor care privesc ingrijirea copiilor, a varstnicilor sau a bolnavilor din familie. Desi au un loc de munca remunerat, femeile trebuie sa se ocupe de ingrijirea locuintei si educatia copiilor, in unele situatii fiind singurul parinte din familie. Conditiile din Romania, nu permit multor femei sa aiba bona si menajera in casa, astfel ca trebuie sa se ocupe ele de aceste aspecte.
2. Femeile sunt mai fragile din punct de vedere fizic decat barbatii, asa incat nu ar trebui sa munceasca “cot la cot” cu acestia.
3. Atat timp cat nu exista egalitate de sanse si de tratament in ceea ce priveste viata de zi cu zi nu ar trebui sa se egalizeze varsta de pensionare. Ar fi necesar sa existe conditii de egalitate reala intre femei si barbati atat pe plan profesional, cat si familial pentru ca o astfel de masura sa poata fi pusa in practica fara a pune o presiune suplimentara pe femei.
Voi ce parere aveti despre noile reguli care ar urma sa intre in vigoare?
Comentarii articol (57)