Articol scris de Razvan Vintila, Trainer Extreme Training (www.traininguri.ro)
Beneficiile acestei profesii sunt numeroase si au implicatii profunde, iar in articolul de fata vom explora principalele 7 motive pentru care merita sa devii trainer:
Profesie sau Misiune? Amandoua!
Cu totii avem, sau cautam sa avem, o misiune. Prea putine sunt insa profesiile care iti ofera aceasta sansa, care pot fi, simultan, si misiuni. Ei bine, trainingul e una dintre ele. Nu e de mirare ca e o activitate de care lesne te indragostesti.
Daca, pe langa dorinta de a fi formator, ai si chemarea necesara, esti deja privilegiat. “Alege o meserie care iti place si nu va trebui sa muncesti o zi in viata ta”, spune Confucius.
Una dintre concluziile la care cursantii ajung adeseori suna in felul urmator: “a fi trainer e mai mult vocatie decat profesie”. Total de acord! O data ce ai prins gustul acestei meserii sunt sanse mari sa spui “E clar, asta vreau sa fac de acum! Si, daca n-as fi nevoit sa muncesc, tot asta as face!”
Bineinteles, aspectul descris mai sus nu se limiteaza strict la profesia de trainer, acoperirea e mult mai larga. Diversitatea participantilor la acest curs mi-a aratat, cu varf si indesat, cat de utile sunt calitatile pe care meseria de trainer ti le dezvolta, indiferent de pozitia in care te gasesti. Fie ca esti manager, profesor, economist, medic sau parinte, capacitatea de a comunica eficient, de a livra profesionist un continut unei audiente sau de a schimba comportamente e esentiala.
Constiinta de a darui, de a contribui la un “mai bine”, e unul dintre cele mai frumoase sentimente pe care le poti trai. Imagineaza-ti bucuria participantilor la un proiect de voluntariat. Lucrurile nu stau diferit in training, satisfactia fiecarei zile amintindu-ti constant ca succesul sta in calatorie, nu in destinatie.
Pozitionarea ca specialist in domeniul tau
“Cei care stiu, fac. Cei care inteleg, ii invata pe ceilalti”, scrie Aristotel. Ca sa fii trainer, trebuie sa ai un domeniu pe care il stapanesti si in care sa fii dispus sa te perfectionezi constant. Sa fii specialist in nisa ta si sa-ti placa! Progresul realizat si perspectiva de a fi cel mai bun in ceea ce faci sunt continue surse de motivare si satisfactie.
Bineinteles, pentru a putea raspunde nevoilor cursantilor tai, trebuie sa ai si sa-ti dezvolti experienta. Reusita cursului depinde, in mare masura, de capacitatea ta de a prezenta situatii si solutii practice, aplicabile, concrete. E obligatorie, de asemenea, o minutioasa documentare si-o cunoastere constanta a ultimelor noutati.
Tony Robbins, autoritate in materie de strategie si dezvoltare personala, afirma, pe buna dreptate, ca progresul aduce cu sine fericirea. E incontestabila satisfactia pe care continua perfectionare si transformarea intr-o persoana de referinta in domeniul tau, o aduc. Pe langa aceasta, pozitionarea ca specialist in domeniul tau vine cu multiple alte beneficii. Participantii la cursurile tale te vor recomanda mai departe altor potentiali cursanti. Implicit, numarul si nivelul cursurilor tale vor creste, notorietatea ta va spori. Poti fi solicitat sa participi sau sa iei cuvantul la diverse evenimente: conferinte, proiecte etc.
Fii cunoscut ca expertul in nisa ta si asta te va transforma in persoana de contactat pentru colaborari care dau rezultate.
Carisma, bat-o vina!
Auzim pretutindeni de carisma, de lideri carismatici. Auzim de importanta carismei in calitatea relatiilor, afacerilor si a vietii in general.
Multa teorie despre ceea ce este carisma si prea putin despre cum poti fi carismatic.
Exact cum inotul nu se invata lecturand carti de specialitate, ci plonjand in apa si exersand, si in training e esential aspectul practic: ce trebuie sa fac concret?
Ori, un trainer implicat isi dezvolta vrand-nevrand carisma in fiecare zi. E in “fisa postului” sa fii carismatic daca vizezi excelenta in ceea ce faci. Livrarea informatiei si facilitarea deprinderii de noi abilitati se realizeaza mult mai eficient cand stapanesti elementele care genereaza acest efect numit carisma. De pilda:
- un trainer fluent in gandire si in exprimare capteaza inevitabil atentia.
- un trainer increzator, prezent si autentic beneficiaza de implicarea totala a salii, ceea ce conduce la atingerea cu brio a obiectivelor cursului.
- un trainer bun invata sa-si controleze si sa-si valorifice vocea, tinuta, mimica.
- un trainer performant stie ca eliminarea emotiilor distructive si canalizarea inspirata a celor constructive stau la baza unei sesiuni de curs reusite.
Vrei sa devii expert in livrarea informatiei? Trebuie sa muncesti mult, sa gresesti, sa te corectezi, sa iei totul de la capat. Insa perseverenta iti va fi rasplatita! Un excelent autocontrol, naturaletea, fluenta in gandire si exprimare, limbajul corpului, spontaneitatea, toate iti vor fi aliati de nadejde care iti vor completa si dezvolta durabil personalitatea si abilitatile.
Elementele pe care tu, in calitate de trainer, le constientizezi si le dezvolti in permanenta nu-si limiteaza efectul la sala de curs. Aportul lor este puternic si in afara ei, impactand benefic calitatea tuturor relatiilor si a comunicarii cotidiene.
Networking de calitate
Sala de curs e o fantastica scoala, nu doar pentru cursanti, ci si pentru trainer. E locul in care progresezi constant afland mereu informatii utile de la persoane diferite, din domenii si mai diferite.
Evoluezi mult mai rapid si mai eficient cand cunosti persoane potrivite cu care sa colaborezi. Din postura de trainer poti sa faci networking de calitate. Si e esential sa o faci cum trebuie, nu doar sa strangi date de contact, dupa cum dezvolta Marian Rujoiu subiectul in articolul sau.
Cursurile iti ofera minunata sansa de a crea oportunitati reale de colaborari ulterioare. Intr-una sau mai multe zile de training participantii au timp sa socializeze, sa discute, sa puna bazele unor relatii. Apoi, dupa fiecare curs, intre participanti si trainer se schimba impresii si se poate stabili posibilitatea unor parteneriate viitoare. In plus, energia care se creeaza in jurul unui training, acea stare de determinare, este o energie puternica, propice dezvoltarii.
Dezvoltarea de relatii cu experti din diverse domenii e nepretuita, acestea constituind importante surse de informatie de calitate. Accesul la o retea de profesionisti faciliteaza imbogatirea constanta a perspectivelor de dezvoltare.
Napoleon Hill, in celebra carte “De la idee la bani”, aseaza la loc de cinste crearea unui grup de consultanta in randul principiilor succesului. Aceasta nu inseamna nimic altceva decat aderarea la un cerc de profesionisti, de persoane cu care rezonezi si impreuna cu care sa planifici actiunile care iti vor aduce succesul.
Flexibilitate? DA!
In epoca supraincarcata si suprastandardizata in care traim, ne dorim flexibilitate. Si in termeni de program de munca, dar mai ales in termeni de desfasurare a activitatii, de exprimare a amprentei personale.
Desi sunt multe ocupatiile in care acest lucru este aproape imposibil, a fi trainer satisface in buna parte dorinta, chiar necesitatea, de flexibilitate. Norma e norma, se spune prea des. Nu insa si in training.
Am vazut cursuri tinute de traineri diferiti, pe exact aceeasi tema, cu exact aceeasi durata, foarte reusite amandoua, insa deloc asemanatoare. Personalitatea trainerului si modul de livrare a informatiilor au facut aceasta diferenta. Dinamic, tehnic, relaxat, creativ? Poate fi cum vrei tu. Si cum esti tu.
Chiar si doua cursuri ale aceluiasi trainer, desi tema e aceeasi, nu sunt identice. Ideile aduse in discutie, situatiile dezbatute, contextul, profilul cursantilor, toate sunt diferite. In conditiile in care fiecare sesiune e o noua provocare, poti spune, fara sa gresesti, ca in training plictiseala si rutina nu prea au loc sa apara.
La fiecare curs de Formator participantii experimenteaza pe viu ca, in calitate de trainer, nu e doar placut, ci e obligatoriu sa fii natural, autentic, sa fii TU.
Rasplata financiara
Si, pana la urma, pe langa nevoile de rang superior, ai si facturi care trebuie platite, nu? Iar trainingul iti poate aduce un venit considerabil. Rasplata financiara, ca in orice domeniu, depinde de diversi factori, care tin de formator, beneficiar, continutul cursului, context etc. Focusul trebuie sa fie insa pe dezvoltarea ta ca trainer si pe calitatea cursurilor livrate, iar valoarea onorariului va fi o consecinta fireasca a acestora.
Dincolo de proiectarea si sustinerea trainingurilor, vei invata sa stapanesti si notiuni de marketing ale formarii. O identificare corecta a nevoilor de training si o promovare pe masura sunt o sursa continua de noi sesiuni de formare si, implicit, de venituri.
Bineinteles, o data cu dezvoltarea ta, sursele de venit se pot diversifica. Poti castiga din carti vandute, blog ori alte proiecte personale. De asemenea, numarul si calitatea colaborarilor vor creste, ceea ce duce si la multiplicarea veniturilor tale.
Distractia
Zambetul si entuziasmul trebuie sa fie nelipsite in training. Si, daca succesul nu e o destinatie, ci o calatorie, de ce sa nu fie o calatorie distractiva?
Jocurile, umorul de calitate, rasul, sunt elemente obligatorii ale educatiei non-formale. Favorizeaza puternic invatarea si deschiderea spre nou. Stii ca un curs a fost reusit cand, pe langa deprinderea abilitatilor specifice, starea de spirit colectiva a fost una pozitiva. Cand ai ras mult. Cand nici tu, si nici cursantii nu v-ati fi dorit sa fiti in alta parte. Munca ar trebui sa fie distractiva, iar in training chiar este.
*
Sa fii trainer nu e deloc usor si, de aceea, o cariera in acest domeniu nu e deloc intamplatoare. Exceptand cazurile izolate in care “asa s-a nimerit” sau “m-a pus seful”. Trainingul e o alegere constienta si asumata: asta vreau sa fac si o voi face!
Beneficiile sunt numeroase si, mai mult, am remarcat ca le gasim pe fiecare nivel al piramidei lui Maslow de ierarhizare a nevoilor. A fi trainer reuseste sa impacteze toate categoriile, de la nevoile de baza, de asigurare a unui trai, si pana la cele superioare, de autorealizare si dezvoltare personala.
Ca sa intelegi din plin satisfactiile acestei minunate profesii, trebuie sa pasesti dincolo de carti, de teoretic si sa experimentezi practic ce inseamna trainingul. Sau, conform intelepciunii populare, “mai bine sa gusti o data, decat sa auzi de o mie de ori”.
Comentarii articol (3)