Lorena Stoian, avocat in cadrul firmei Predoiu Law Office va detalia mai multe aspecte ce vizeaza acest subiect in cadrul atelierului “Greseli frecvente in contractele individuale de munca: Cum sa le eviti?, organizat de AvocatNet.ro, la sediul sau din Cotroceni Business Park, in 26 martie.
Tema este una foarte sensibila, din moment ce, in ultimii ani, practica judiciara si legislatia in vigoare au dat interpretari dintre cele mai diferite activitatilor care se pot presta pe baza de conventii civile astfel ca nici la ora actuala nu exista un punct de vedere unitar cu privire la cazurile in care se pot incheia conventii civile privind prestarea muncii in locul incheierii intre aceleasi parti a unui contract individual de munca.
In mod evident, dispozitiile Noului Cod Civil si abrogarea legii nr.83/1995 si legii 130/1990 in care era stabilit un cadru legal cu privire la conditiile, cazurile si situatiile in care era permisa incadrarea in munca prin incheierea unei conventii civile au dat nastere la posibilitati de interpretare a situatiilor in care partile pot uza conventia civila in locul incheierii unui raport de munca in temeiul Codului Muncii.
In practica au fost o serie de situatii in care organele Inspectiei Muncii cu ocazia controlului efectuat au apreciat ca desi se incheiase o conventie civila, intre parti in realitate exista un raport juridic de munca fiind astfel supus rigorilor fiscale si conditiilor prevazute de legislatia muncii.
Pe de alta parte, trebuie aratat ca prin decizia nr.2900/2013 Inalta Curte de Casatie si Justitie a statuat ca de esenta contractului de munca este ca munca prestata de angajat sa fie prestata pentru si sub autoritatea angajatorului si care are obligatia de a plati salariu. Orice alta conventie care nu cuprinde obligatii directe de prestare de munca si de plata salariu nu are caracterul unui contract de munca fiind o conventie de prestari servicii ce nu poate fi supusa jurisdictiei muncii. Astfel, Inalta Curte a apreciat ca atata vreme cat nu poate fi incadrata perfect in conditiile prevazute de Codul muncii, conventia incheiata intre parti trebuie supusa regulilor civile.
Mai multe detalii despre tematica atelierului “Greseli frecvente in contractele individuale de munca: Cum sa le eviti? puteti citi aici.