Zilele trecute, un anunt publicitar ma anunta ca imi pot cumpara "girofare" la un pret promotional. Masina n-am, asa ca reclama nu m-a miscat prea mult, insa, cum scriu saptamanal la o rubrica de limba romana, termenul "girofare" m-a frapat. De unde a aparut acest plural? Surpriza mi-a fost si mai mare cand, la o simpla cautare pe internet, am constat ca termenul este chiar raspandit. Asa gresit cum e.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Pluralul corect al termenul girofar este girofaruri, si nu girofare. De ce?
Cuvantul “girofar” este unul compus din:
Particula “giro” - Element prim de compunere savanta cu semnificatia „cerc”, „rotativ” si
Substantivul “far” - Corp de iluminat (la automobile, locomotive etc.) care proiecteaza lumina intr-o anumita directie.
Pluralul substantivului “far” este “faruri”, nicidecum “fare”. Asadar, si pluralul termenului compus “girofar” se construieste pornind de la acelasi rationament:
Cititi aici toate articolele publicate in Ghidul pentru supravietuirea limbii romane.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (8)