FMI preseaza si judecatorii. Ce directive "pretioase" traseaza in litigiile pe clauze abuzive, scrie dailybusiness.ro.
Dupa ce s-a implicat activ in amanarea aplicarii unor prevederi din legea de punere in aplicare a noului Cod de procedura civila, FMI cere acum mare atentie in judecarea proceselor care implica contractele bancare. Specialistii din bransa critica dur aceasta noua ingerinta a Fondului.
"Riscul de instabilitate financiara care decurge din Codul de procedura civila recent adoptat trebuie sa fie atenuate. Punerea in aplicare a noului cod de la 1 octombrie 2013 a creat anumite interpretari ale prevederilor privind clauzelele abuzive care, odata aplicate la contractele din sectorul financiar, ar putea duce la interzicerea unor dobanzi, decizii cu impact retroactiv, si procese de tip class action in ceea ce priveste prevederile contractelor de imprumut", se arata in raportul staff-ului.
Voinea: Calculul la "taxa pe stalp" arata incasari de 1,5 miliarde de lei, de trei ori mai mult decat am estimat, titreaza capital.ro.
Estimarile referitoare la incasarile din impozitul pe constructiile speciale, celebra "taxa pe stalp", indica 1,5 miliarde de lei, insa in bugetul pe 2014 s-au prevazut doar 488 de milioane de lei, din cauza riscului de necolectare, a declarat ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.
"La taxa pe stalp, noi, cand am facut calculul, am prevazut-o in buget la 488 milioane de lei, dar calculul nostru arata 1,5 miliarde de lei. Noi atat am estimat. Numai ca trebuie sa fie de acord si partenerii nostri internationali - Fondul Monetar si Comisia Europeana. Ei au avut un alt calcul. Noi am calculat plecand de la totalul constructiilor aflate in bilanturile companiilor impozitul de 1,5 minus ce se impoziteaza deja si asa ne-a dat suma respectiva. Oricum, acest impozit este deductibil din impozitul pe profit si ramane un miliard si jumatate (de lei - n. r.), cam atat am estimat, dar in buget este trecut jumatate de miliard. De ce? Pentru ca FMI a spus, dupa parerea mea corect, desi la vremea respectiva am avut dispute pe aceasta tema, au spus: <<Voi nu colectati 100% oricum din nicio taxa. Asta este o taxa noua, deci riscul de necolectare este mai mare. Noi consideram ca veti colecta cam o treime din estimarea voastra>>, a explicat Voinea, la un post de televiziune.
Vom avea tribunalul datornicilor la banci, anunta romanialibera.ro.
Sub umbrela evitarii instabilitatii sistemului bancar, Guvernul trece in memorandumul cu FMI infiintarea unui tribunal specializat unde sa se judece procesele colective cu bancile. Daca solutiile raman in defavoarea bancilor autoritatile promit sa apeleze la CE si FMI pentru instructiuni.
Legea care pune in aplicare noul Cod de Procedura Civila a creat deja probleme bancilor, mai multe actiuni fiind deschise de asociatii ale clientilor ce vor sa anuleze toate contractele-tip de credit cu clauze abuzive.
Comentarii articol (0)