avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită executarea silita imobiliara, modalitate desfasurare ...
Discuție deschisă în Executare silită

executarea silita imobiliara, modalitate desfasurare licitatie

O cunostinta a scos un imprumut bancar, pentru care a girat cu apartamentul. Neachitand ratele banca a trimis dosarul de recuperare executorului judecatoresc. Evaluatorul a estimat deja valoarea locuintei ca fiind peste 1 miliard. Datoria la banca este undeva in jur de 200 milioane. As vrea sa stiu care sunt etapele viitoare ale recuperarii debitului, in sensul procedurilor care trebuiesc urmate in acest caz(se scoate la licitatie casa cu 1 miliard, dupa care daca nu o cumpara nimeni se scade cu 25%, apoi inca 25% sau jumatate din suma ramasa, daca nu da nimeni 200 milioane ?sau scade executorul suma pana la 200 chiar mai putin?care sunt termenele de scoatere la licitatie, cat poate dura acest demers?), nu am inteles care este regula. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 20:12, 24 Aprilie 2013
Buna ziua,

La a doua licitatie se porneste de la 75% din pretul de evaluare, daca nu este oferit acest pret se poate vinde la cel mai mare pret oferit, cu conditia ca sa existe cel putin doi licitatori . Urmatoarele licitatii se desfasoara dupa aceleasi reguli, nu se mai scade pretul de pornire sub 75%.

Aceasta este modalitatea prevazuta de fostul cod de procedura, pentru ca executarea despre care vorbiti este pe vechiul cod, altfel nu s-ar fi putut ajunge pana la evaluare.
Daca executarea e declansata dupa 15.02.2013, va rog sa imi spuneti, ca sa va dau regulile prevazute de noul cod de procedura civila.
În cazul creanţelor ce depaşesc suma de 10.000 lei se poate trece la vânzarea bunurilor imobile.
Potrivit disp. art. 845 alin. 8 din Codul de procedură civilă, în cazul în care nu este oferit preţul la care imobilul a fost evaluat , vânzarea se va amîna , iar licitaţia va începe la pretul de 75 % din preţul de pronire al primei licitaţii . Dacă nu se obţine preţul de începere a licitaţiei şi există cel puţin 2 licitatori, bunul va fi vândut la cel mai mare preţ oferit , dar nu mai puţin de 3o % din preţul de pornire al primei licitaţii .
Executarea a fost pornita inainte de 15.02.2013. Problema cunostintei mele este ca banca a trecut la executare silita doar pentru suma de12.000 lei, suma pe care el este in imposibilitatea de a o achita si nu stie ce sa va intampla cu casa lui. Banca vinde casa la 75% din 1 miliard, dupa care isi recupereaza suma, iar restul presupun il da proprietarului. Dar daca nu se prezinta nimeni sa cumpere casa cu 75.000 lei, atunci cum se va proceda. Poate proprietarul sa locuiasca in continuare in casa? El sustine ca executorul ar fi declarat cum ca va scadea pretul pana cand casa va fii cumparata. Deci nu pricepem mai nimic. Pana la urma pana la ce suma poate sa scada executorul valoarea ? 30% din 75.ooo?#-oSi daca nu se prezinta nimeni ce sa va intampla?Va multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 24 Aprilie 2013
Justitiarul711, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cui ii revine casa Justitiarul711 Justitiarul711 O persoana gireaza cu casa un imprumut la banca . Achita din datorie o suma considerabila dupa care cand ajunge la suma de 17.000 lei pleaca in strainatate si ... (vezi toată discuția)
Licitatie imobil in calitate de unic ofertant analysa analysa Buna ziua. As dori sa particip la o licitatie publica pentru o casa. Este a treia licitatie, dar nu sunt sigura de un lucru: pretul de pornire este de 396.000 ... (vezi toată discuția)
Executare silita dupa noul sau vechiul cod civil bianca34 bianca34 Buna seara. Desi am citit noul Cod Civil, exista prevederi legate de executarea silita care imi sunt neclare, motiv pentru care va cer ajutorul. M-ar interesa ... (vezi toată discuția)