Guvernul a hotarat in sedinta de miercui, 2 aprilie, limitarea incasarilor si platilor in numerar efectuate intre persoane fizice, prin instituirea unui plafon zilnic de 10.000 lei/tranzactie, prin aprobarea unui proiect de lege privin operatiunile de incasari si plati in numerar, se mentioneaza intr-un comunicat al Executivului remis redactiei.
Totusi, in comunicat nu se precizeaza daca a fost eliminata sau nu prevederea existenta in proiect potrivit careia, persoanele fizice nu pot plati in numerar la cumpararea de case sau masini.
In schimb, se arata ca depasirea plafoanelor stabilite pentru platile in numerar se sanctioneaza cu amenda de 25% din sumele platite/incasate.
Aflati de AICI care sunt plafoanele instituite pentru platile si incasarile in numerar efectuate de firme.
Personalul din sectorul bugetar va beneficia si anul acesta de o "mini-vacanta" la inceputul lunii mai. Concret, avand in vedere ca 1 mai "pica" intr-o zi de joi, Executivul a adoptat pe 2 aprilie un act normativ care stabileste ca ziua de vineri, 2 mai, va fi zi libera, informeaza un document de presa al Executivului remis redactiei noastre.
"Pentru recuperarea zilei de 2 mai 2014, stabilita ca zi libera, institutiile publice isi vor desfasura activitatea in regim de program normal in ziua de 26 aprilie 2014 (n.r. sambata) sau vor prelungi corespunzator timpul de lucru, pana la data de 31 mai 2014, potrivit planificarilor stabilite", se mentioneaza in comunicatul Guvernului.
Precedentul a fost creat chiar anul trecut, cand zilele de 2 si 3 mai au fost declarate libere pentru a lega 1 mai de sarbatorile de Paste, care au fost in 5 si 6 mai.
Mai multe despre procedura prin care se declara o zi libera, precum si despre sarbatorile legale din acest an puteti citi AICI.
Pensiile vor fi platite in luna aprilie cu cateva zile in avans, astfel incat banii sa fie incasati de toti pensionarii inaintea Sarbatorilor de Paste, a declarat premierul Victor Ponta la inceputul sedintei de Guvern de miercuri, transmite Mediafax.
"Ministrul Muncii mi-a adus o nota si sper ca ministrul delegat pentru buget va fi de acord cu plata anticipata a pensiilor pentru aceasta luna, inainte de Paste, pentru ca oamenii au nevoie de bani inainte de Sarbatori", a anuntat la acea data primul ministru.
Aflat mai multe AICI.
Mai multe modificari se aplica in diverse domenii, incepand cu prima zi a lunii aprilie.
Prin acestea se numara reucerea tarifelor la apelurile telefonice. Astfel, incepand din 1 aprilie, noile tarife maxime pentru apelurile efectuate in retelele fixe din Romania scad de la 0,67 eurocenti/minut la 0,14 eurocenti/minut, iar cele pentru apelurile efectuate in retelele mobile se reduc de la 3,07 eurocenti/minut la 0,96 eurocenti/minut, se mentioneaza intr-un comunicat al ANCOM.
Tot de la 1 aprilie a intrat in vigoare si acciza de 7 eurocenti/litru la combustibili. Totusi, doua categorii de transporatori beneficiaza din 4 aprilie de o reducere de 4 eurocenti.
Despre cele doua categorii de transportatorii care vor beneficia de reducerea de 4 eurocenti, precum si despre noutatile legislative aplicabile din 1 aprlie puteti citi AICI si AICI.
Contribuabilii trebuie sa depuna in luna aprilie la Fisc aproximativ 20 de formulare, precum si declaratia Intrastat si cea de mediu. In plus, ei sunt obligati sa plateasca mai multe taxe si impozite pana pe 25 aprilie. De asemenea, doua categorii de contribuabili sunt obligate sa-si transmita situatiile financiare pana in ultima zi a acestei luni.
Puteti consulta lista completa a declaratiilor si raportarilor care trebuie transmise catre Fisc in acest material. De asemenea, de AICI puteti afla ce amenzi si penalitati riscati daca nu va indepliniti obligatiile fiscale.
Persoanele juridice trebuie sa plateasca un nou impozit de la 1 ianuarie, respectiv de 1,5% pentru constructiile speciale, cunoscut drept "taxa pe stalp". Desi prima transa trebuie achitata pana pe 25 mai, Fiscul nu a emis inca normele de aplicare pentru acest impozit, ceea ce creeaza deja multa confuzie printre contribuabili.
Mai exact, consultantii contactati de AvocatNet.ro au explicat faptul ca, la aplicarea acestui impozit, una dintre cele mai mari probleme o creeaza conturile contabile in care sunt inregistrate constructiile respective. In plus, acestea nu sunt singurele neclaritati de care se plang oamenii de afaceri.
Un contract de munca gresit intocmit poate obliga angajatorul sa plateasca daune salariatului pagubit prin prevederile documentului. Mai mult decat atat, firmele care includ in contractele de munca clauze contrare dispozitiilor legale risca si amenzi din partea inspectorilor ITM, acestea ajungand si la 5.000 de lei.
Intocmirea unui contract individual de munca nu este tocmai o sarcina usoara, existand anumite limite de continut, a mentionat Dr. Ana Stefanescu, expert legislatia muncii, in cadrul seminarului "Greseli frecvente in contractele individuale de munca: Cum sa le eviti?", organizat recent de AvocatNet.ro.
Concret, potrivit specialistului, in afara de sanctiunea nulitatii pentru intocmirea contractului cu incalcarea legii sau raspunderea patrimoniala a angajatorului, mai poate interveni si raspunderea contraventionala a acestuia. Astfel, angajatorul care va include in contractul individual de munca clauze contrare dispozitiilor legale, va fi sanctionat cu amenda de la 2.000 lei la 5.000 lei, potrivit Codului muncii.
Pentru a evita aceste sanctiuni, expertul in legislatia muncii a punctat cele mai frecvente greseli care pot interveni in contractele individuale de munca sau in legatura cu acestea, despre care puteti citi AICI.
Tranzactiile artificiale sunt utilizate de firme cu scopul de a evita plata impozitelor si de a obtine avantaje fiscale, se precizeaza in legislatia fiscala, care insa nu ofera mai multe detalii despre regimul acestora.
Astfel, legea lasa o putere destul de mare de apreciere pentru organele de control fiscal si nu ofera un ghid pentru contribuabili pentru stabilirea caracterului artificial al unei tranzactii, considera Nadia Oanea, Senior Manager, Head of Tax, in cadrul Baker Tilly Klitou.
Totusi, exista anumite recomandari formulate de Comisia Europeana care caracterizeaza tranzactiile artificiale. De asemenea, sunt si cateva aspecte de care firmele ar putea sa tina cont pentru a evita reclasificarea tranzactiilor ca fiind artificiale in cazul unei inspectii fiscale, a declarat specialistul contactat de noi.
Citeste pe larg despre acest subiect AICI.
Codul fiscal rescris urmeaza sa fie transmis in Parlament in mai-iunie, a declarat la inceputul saptamanii care tocmai se incheie Dan Manolescu, secretar de stat in MFP.
Oficialul a explicat ca in urma rescrierii Codului fiscal va rezulta un nou act normativ, cu un continut diferit fata de cel actual. Acest lucru vine in conditiile in care MFP lucreaza la rescrierea codului si nu la o republicare, care presupune mentinerea continutului actual si renumerotarea articolelor, a adaugat Dan Manolescu.
Cititi mai multe despre acest subiect AICI.
Comentarii articol (0)