Potrivit site-ului ANAF, in cazul depunerii formularelor fiscale, documentul de confirmare, care este folosit la inregistrarea sau la reinnoirea semnaturii electronice, a fost modificat, incepand cu 3 martie 2014.
Mai exact, reprezentantii Serviciului de Administrare al Portalului ANAF au precizat, astazi, pentru AvocatNet.ro ca, in prezent, documentul de confirmare necompletat are 115 kilobiti, iar, dupa completare, in functie de datele inregistrate, dimensiunea acestuia ar fi bine sa nu depaseasca 1 megabyte, ca sa nu apara probleme la incarcarea lui pe site.
Conform ANAF, documentul de confirmare a certificatului digital calificat se depune in format electronic, semnat digital de catre solicitant si confirmat prin semnatura electronica a autoritatii de certificare.
Anumiti contribuabili trebuie sa retrimita furnizorului documentul de confirmare, daca are peste 1 MB
Contribuabilii pot depune declaratiile fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanta prin serviciul "Depunere declaratii on-line" existent pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, portalul ANAF, utilizand o semnatura electronica, care se obtine printr-un certificat digital si care este valabila timp de un an.
Mai exact, pentru a-si depune online declaratiile fiscale, contribuabilii trebuie sa achizitioneze un certificat digital de la unul dintre cei cinci furnizori acreditati - Transfer Speed, Digisign, Certsign, Alfatrust Certification si Centrul de Calcul. Apoi, certificatul digital trebuie inregistrat pe site-ul ANAF, la sectiunea "Declaratii electronice", printr-un document de confirmare, care, mai intai, se completeaza si se trimite spre avizare furnizorului certificatului calificat.
Dupa ce este avizat de furnizorul certificatului, contribuabilul trebuie sa inregistreze documentul de confirmare avizat pe portalul ANAF, in sectiunea dedicata, ceea ce va genera formularul 150, Cerere pentru utilizarea unui certificat digital calificat. Contribuabilul trebuie sa printeze, sa semneze si sa stampileze noul formular, dupa care sa-l depuna la ANAF.
In aceste conditii, in prezent, daca documentul de confirmare depaseste un megabit si nu poate fi incarcat pe site, atunci el trebuie retrimis furnizorului certificatului electronic, care il va redimensiona si il va reconfirma contribuabilului, a declarat pentru AvocatNet.ro un reprezentat al unuia dintre furnizorii de certificate digitale.
In plus, conform sursei citate, ar putea intampina probleme la transmiterea documentului de confirmare doar contribuabilii care l-au trimis sau il vor trimite, dupa 3 martie.
Formularul 150 trebuie depus fizic doar la inregistrare
Pentru a incheia formalitatile de inregistrare, formularul 150 completat se prezinta la orice unitate fiscala, impreuna cu actul de identitate si documentul care atesta calitatea titularului certificatului calificat de reprezentant legal al contribuabilului sau imputernicirea.
In situatia in care titularul certificatului calificat nu are calitatea de reprezentant legal al contribuabilului pentru care se depun declaratii, se prezinta documentul de imputernicire, autentificat de notarul public, din care rezulta dreptul titularului certificatului calificat de a semna declaratiile fiscale pentru contribuabil.
Dupa verificarea documentelor, solicitantului i se va transmite un e-mail prin care i se confirma dreptul de utilizare a serviciului de depunere online a declaratiilor fiscale. La final, doar se descarca formularele electronice de pe portalul ANAF, se completeaza, se transmit si se examineaza starea declaratiilor transmise.
Cu un singur certificat se pot semna declaratii fiscale pentru mai multi contribuabili.
Certificatele digitale pentru semnatura electronica sunt valabile un an de zile. Pentru a putea fi utilizate in continuare, ele trebuie reinnoite inainte de expirare perioadei, iar noile certificate digitale se inregistreaza pe portalul ANAF. Daca certificatul digital a expirat, el nu mai poate fi reinnoit, ci trebuie emis unul nou.
Pentru reinnoirea certificatului digital, pe site-ul www.anaf.ro, trebuie accesata sectiunea "Declaratii electronice, sub-sectiunea Reinnoire certificate calificate", unde documentul de confirmare primit de la furnizorul certificatului digital va fi doar incarcat si transmis. Potrivit ANAF, dupa o perioada de maximum 4 zile lucratoare de la transmitere (perioada in care se face actualizarea datelor in sistem), Fiscul va trimite automat un e-mail de confirmare prin care va informa ca noul numar al certificatului a fost introdus in baza sa de date si ca poate fi folosi noul certificat calificat pentru a depune documente electronice.
Pretul unui certificat digital calificat variaza intre 45 de euro si 54 de euro + TVA, conform informatiilor publicate pe site-urile celor cinci furnizori de astfel de documente. In acest pret este inclus certificat digital calificat si dispozitiv criptografic securizat, numit si token.
Costul reinnoirii unui certificat digital calificat variaza intre 27 de euro si 30 de euro, fara TVA, daca se face la acelasi furnizor, iar procedura depinde de furnizorul care a emis certificatul. Daca reinnoirea certificatului se face la alt furnizor, costurile vor fi mai mari.
Ce declaratii fiscale se depun online?
In momentul de fata se pot transmite electronic urmatoarele documente:
- Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat, formularul 100;
- Declaratia privind impozitul pe profit, formularul 101;
- Declaratia privind distribuirea intre asociati a veniturilor si cheltuielilor, formularul 104;
- Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, formularul 112;
- Decontul privind accizele, formularul 120;
- Decontul privind impozitul la titeiul din productia interna, formularul 130;
- Declaratia privind veniturile realizate din Romania, formularul 200;
- Cererea privind destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul anual si deducerea cheltuielilor efectuate pentru economisirea in sistem colectiv pentru domeniul locativ, formularul 230;
- Decontul de taxa pe valoarea adaugata, formularul 300;
- Decontul special de taxa pe valoarea adaugata, formularul 301;
- Cererea de rambursare a taxei pe valoarea adaugata pentru persoanele impozabile stabilite in Romania, depusa potrivit art. 147^2 alin. (2) din Codul Fiscal, formularul 318;
- Declaratia recapitulativa privind livrarile/ achizitiile/ prestarile intracomunitare, formularul 390;
- Declaratia informativa privind livrarile/ prestarile/ achizitiile efectuate pe teritoriul national, formularul 394;
- Declaratia rectificativa, formularul 710;
- Situatiile financiare anuale.
Conform Legii nr. 100/2013, daca declaratia fiscala a fost depusa pana la termenul legal, iar din mesajul electronic transmis de sistemul de tranzactionare a informatiilor rezulta ca aceasta nu a fost validata ca urmare a detectarii unor erori in completarea declaratiei, data depunerii declaratiei este data din mesajul transmis initial in cazul in care contribuabilul depune o declaratie valida pana in ultima zi a lunii in care se implineste termenul legal de depunere. Astfel, daca respecta acest termen, autoritatile fiscale vor considera ca data a depunerii ziua si ora la care s-a facut transmiterea declaratiei care prezenta erori de completare.