Propunerea legislativa aprobata recent de Parlamentul European (PE), prin care drepturile la pensie ale persoanelor care lucreaza in Uniunea Europeana si care se muta in alt stat membru vor putea fi transferate in respectivul stat urmeaza sa fie adoptata formal si de Consiliul de Ministri, se arata intr-un comunicat de presa al PE.
"Textul aduce o imbunatatire reala a situatiei multor lucratori. Este un mare pas inainte pentru libertatea de miscare a lucratorilor si un impuls dat Europei sociale", a spus raportorul Ria Oomen-Ruijten (PPE, NL), adaugand ca "o pensie buna este o necesitate, in contextul in care speranta de viata a europenilor a crescut".
Legislatia actuala a Uniunii Europene prevede ca lucratorii care se muta in alt stat membru nu isi vor pierde drepturile statutorii la pensie, adica cele oferite de stat, se mentioneaza in documentul de presa.
Conform aceluiasi document, nu exista insa reguli similare la nivelul UE pentru schemele suplimentare de pensii, finantate sau co-finantate de angajatori, asadar oamenii care se muta intre statele membre risca sa isi piarda drepturile achizitionate in decursul unei perioade, daca aceasta nu este considerata suficient de lunga de catre statul in care se muta.
Noua legislatie stabileste ca perioada de subscriere, adica perioada de apartenenta activa la o schema de pensii, necesara pentru ca o persoana sa isi pastreze drepturile la pensie suplimentara nu trebuie sa fie mai lunga de trei ani.
De asemenea, deputatii au inclus o clauza care prevede ca lucratorii transfrontalieri trebuie sa beneficieze de acelasi nivel de protectie conform noii directive, pe care statele membre trebuie sa o puna in aplicare in rastimp de patru ani.
Potrivit Directivei citata de agentia de presa Mediafax, in cazul in care un lucrator care isi inceteaza activitatea nu a obtinut inca drepturi la pensie dobandite in momentul incetarii contractului de munca, regimul de pensie suplimentara ramburseaza contributiile varsate de lucratorul respectiv sau varsate in numele acestuia, in conformitate cu dreptul intern sau cu acorduri ori contracte colective, sau, in cazul in care lucratorul respectiv suporta riscul de investitie, fie suma contributiilor varsate, fie valoarea investitiilor rezultate din aceste contributii.
In ceea ce priveste drepturile la pensie latente, textul prevede ca statele membre adopta masurile necesare pentru a garanta faptul ca drepturile la pensie latente ale lucratorilor care isi inceteaza activitatea si ale urmasilor lor sau valoarea acestora sunt tratate proportional cu valoarea drepturilor membrilor activi ai regimului sau cu evolutia indemnizatiilor de pensie platite in prezent.
Propunerea legislativa a fost depusa de Comisia Europeana in 2005 si revizuita in 2007, se mentioneaza in comunicatul de presa al PE. Prima lectura a Parlamentului a avut loc in 2007, apoi propunerea a fost blocata de Consiliu timp de sase ani, din cauza divergentelor intre schemele de pensii ale statelor membre si a necesitatii unui vot in unanimitate. Intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona a insemnat ca textul poate fi supus la un vot prin majoritate calificata, ceea ce a permis reluarea negocierilor si incheierea unui acord intre Parlament si statele membre, aprobat de deputati pe 15 aprilie.
Comentarii articol (2)