"Sburatorul" a fost o revista literar-artistica, aparuta la Bucuresti sub conducerea lui Eugen Lovinescu, in doua serii: 19 aprilie 1919 - 7 mai 1921 si martie 1926 - iunie 1927.
Revista isi propunea sa promoveze scriitorii tineri si o literatura intemeiata pe teoria sincronizarii si a imprumuturilor culturale. In jurul ei, s-a constituit ulterior cenaclul "Sburatorul", care a functionat pana dupa moartea lui Lovinescu.
Printre colaboratorii revisei se numara George Calinescu, Tudor Vianu, Perpessicius, Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, Hortensia Papadat-Bengescu, Anton Holban, Gheorghe Braescu, Ion Barbu etc.
Aflati in pagina urmatoare despre un alt eveniment important petrecut de-a lungul timpului.
O statie spatiala este o structura artificiala creata pentru locuire de catre oameni in spatiu. Pana acum, au fost construite doar statii aflate pe orbita joasa a Pamantului, numite si statii orbitale. O statie spatiala se deosebeste de alte nave spatiale prin faptul ca ii lipsesc sisteme specifice de propulsie sau de aterizare - pentru transport sunt folosite alte vehicule. Statiile spatiale sunt proiectate pentru locuire pe termen mediu, pe durate de ordinul saptamanilor, lunilor si chiar anilor.
Primele statii spatiale au fost lansate de Rusia. Prima dintre acestea a fost Salyut 1, lansata pe data de 19 aprilie 1971. Cea de-a doua statie spatiala din lume a fost Salyut 2, care a fost lansata in aprilie 1973.
Tot in luna mai a anului 1973, americanii au lansat si ei prima statie spatiala. Aceasta s-a numit Skylab si a reprezentat un atelier orbital pentru trei persoane.
Statiile spatiale au fost folosite atat in scopuri militare, cat si in scopuri civile. Ultima statie spatiala folosita in scopuri militare a fost Salyut 5, in cadrul programului Almaz al Uniunii Sovietice in 1976 si 1977. Singura statie spatiala folosita in prezent este Statia Spatiala Internationala.
Aflati in pagina urmatoare despre un alt eveniment important petrecut de-a lungul timpului.
Fidel Castro, pe numele sau complet Fidel Alejandro Castro Ruz, este un revolutionar cubanez care a participat la rasturnarea dictaturii lui Fulgencio Batista si transformarea Cubei in primul stat comunist din emisfera de vest.
A detinut titlul de premier pana in 1976, cand a devenit presedintele Consiliului Statului si Consiliului Ministrilor.
Fidel Castro Ruz a fost prim-secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist Cubanez inca de la formarea lui, in 1965. Castro a demisionat din aceasta functie la 19 aprilie 2011, dupa 45 de ani de detinere a titlului.
Succesorul la conducerea partidului este fratele sau, Raul Castro, caruia Fidel ii cedase conducerea tarii inca din 2006, din motive de sanatate.
Aflati din slide-ul urmator care sunt personalitatile nascute intr-o zi de 19 aprilie!
S-au nascut in 19 aprilie:
- 1848: Calistrat Hogas, scriitor roman
- 1854: Anghel Saligny, inginer roman
- 1944: Ioan Gliga, poet roman
- 1947: Nicu Covaci, muzician roman Phoenix
- 1949: Paloma Picasso, designer spaniol, fiica lui Pablo Picasso
- 1954: Radu Teposu, critic literar roman
- 1959: Florea Voinea, politician roman
- 1975: Marius Maldarasanu, fotbalist roman
Cititi mai departe!
Au murit in 19 aprilie:
- 1824: George Noel Gordon, lord Byron, poet britanic
- 1882: Charles Darwin, naturalist britanic
- 1895: Raicu Ionescu-Rion, critic literar si publicist roman
- 1906: Pierre Curie, fizician francez, laureat al Premiului Nobel
- 1998: Octavio Paz, scriitor si publicist mexican, laureat al Premiului Nobel
- 2009: James Graham Ballard, scriitor britanic
- 2013: François Jacob, biolog francez, laureat Nobel
Comentarii articol (1)