Pana la “vacanta de vara” mai aveti putin timp la dispozitie pentru a va planifica concediul. Astfel, ar trebui sa va ganditi nu doar unde doriti sa plecati in calatorie, ci si la anumite aspecte de ordin organizatoric, precum mijlocul de transport pe care il veti utiliza, locul unde veti fi cazati, obiectivele pe care le veti vizita si nu in ultimul rand costurile pe care le veti suporta.
De toate aceste lucruri v-ati putea ocupa personal sau ati putea apela la o agentie de turism. Daca veti alege ultima varianta, trebuie sa aveti in vedere costurile ridicate pe care trebuie sa le platiti pentru serviciile agentiei de turism, dar si timpul si eforturile salvate.
Argumente PRO
1. O agentie de turism salveaza foarte mult din timpul pe care turistul trebuie sa il aloce planificarii calatoriei. In situatia in care turistul are un loc de munca solicitant si petrece ore suplimentare la birou nu va avea timp sa isi planifice o vacanta. Astfel, agentia de turism se ocupa tocmai de detaliile organizatorice precum cazarea, biletele de avion, stabilirea traseelor si a principalelor atractii turistice de vizitat. In aceste conditii, turistul este scutit de stresul actelor si de eforturile pe care trebuie sa le depuna. In plus, in functie de pachetul ales, agentiile de turism ii pot pune la dispozitie clientului si un ghid turistic.
2. Agentiile de turism care isi desfasoarea activitatea cu profesionalism ii vor oferi sprijin prin telefon sau email clientului, in cazul in care apare o urgenta pe parcursul calatoriei. De exemplu, daca zborul este anulat, agentul de turism trebuie sa ii gaseasca clientului sau un alt zbor catre destinatia aleasa. De asemenea, tot agentul de turism se va ocupa de relocarea clientului si in cazul in care acesta nu este multumit de hotelul la care a ajuns. Nu acelasi lucru se intampla in cazul turistul face rezervari on-line si constata la fata locului ca hotelul arata diferit fata de pozele de pe internet.
3. Din argumentul de mai sus rezulta cel de-al treilea argument in favoarea agentiilor de turism care se refera la siguranta calatoriilor. Pentru destinatiile exotice situate la distante mari de casa si cu diferente culturale semnificative, ar fi de preferat ca turistul sa apeleze la o agentie care are experienta si cunoaste zonele pe care clientul doreste sa le viziteze. In plus, pentru astfel de excursii, agentiile de turism pun la dispozitia turistului si un ghid care ii va conduce pe traseul ales. Ghidul va oferi informatii despre obiectivele vizitate, va oferi sfaturi utile si se va ocupa de problemele care pot sa apara.
Argumente CONTRA
1. Principalul dezavantaj al agentiilor de turism il reprezinta costurile mari pentru serviciile oferite. Timpul pe care turistul il scuteste pentru planificarea excursiei, serviciile de asistenta si cele pentru activitatile optionale de care are parte sunt taxate la tarife ridicate. Astfel ca, pe langa pretul biletului si al cazarii la hotel, turistul va trebui sa plateasca si serviciile suplimentare pe care i le ofera agentia. In cazul unei calatorii pe cont propriu, turistul va putea sa compare si sa aleaga din timp cea mai buna oferta.
2. Programul calatoriei stabilit de o agentie este foarte strict si lasa putina libertate turistului de a face ceea ce isi doreste. Turistul este constrans de un program fix, depinde de un ghid si nu poate sa mearga oriunde isi doreste, ci doar in zonele incluse in pachetul turistic. In plus, daca programul include plecari la ore foarte matinale, turistul va trebui sa se conformeze. Bineinteles, poate alege sa nu o faca, insa va pierde banii investiti in excursie. Mai mult, unele agentii de turism ofera un program foarte incarcat, asa incat unii turisti se pot intoarce din calatorie mai mult obositi decat relaxati.
3. Unele agentii ofera servicii slab calitativ, in sensul ca promit clientilor oferte atractive, insa realitatea arata cu totul altfel. In plus, contractele semnate de turisti pot contine diferite clauze la care acestia trebuie sa fie atenti, pentru ca s-ar putea afla in situatia in care se lovesc de o problema, iar agentia nu o va rezolva pentru ca nu este prevazuta in contract. De exemplu, in ghidul turistic pot fi enumerate o serie de servicii pe are agentia le va furniza, insa in contractul semnat de client acestea sa nu fie incluse.
Voi cum calatoriti? Prin agentie de turism sau pe cont propriu?
Comentarii articol (4)