1. Medalia de aur pentru echipa din Romania la "Super Dance from Folk to Modern Festival"
Artistii Operei Comice pentru Copii au castigat medalia de aur la cea de-a doua editie a Super Dance from Folk to Modern Festival 2014, ce s-a desfasurat la Sankt Petersburg, Rusia, in perioada 25-30 aprilie. Distinctia a fost acordata "ca o incununare a evolutiilor lor artistice", echipa din Romania calificandu-se astfel alaturi de alte zece trupe in marea finala unde isi vor disputa Marele Premiu al competitiei.
"Am fost mandru sa-i vad pe adevaratii Ambasadori ai culturii romanesti si aici, pe meleagurile Rusiei si, mai ales, in Sankt Petersburg, un oras al dansului si al culturii mondiale", a afirmat Gheorghe Nicolae Pahonea, consul general al Romaniei la Sankt Petersburg.
In primele doua zile de concurs (sunt sapte categorii distincte pentru stilurile de dans si cinci categorii de varsta), cele mai valoroase ansambluri de dans au evoluat pe scena salii "Sankt Petersburg", cat si la Centrul Cultural "Kaskad" din orasul Peterhof. Numit odinioara Petrodvorets (1944-1997), aici se afla si palatul Peterhof supranumit "Versailles"-ul Rusiei, resedinta de vara a tarului Petru I.
Opera Comica a mai oferit reprezentatii la Centrul Cultural "Kalininsky", si in sala "Sankt Petersburg" care va gazdui spectacolul de gala.
2. Romania va fi prezenta la Salonul International de Carte de la Torino, 2014
In perioada 8-12 mai 2014, va avea loc cea de-a XXVII-a editie a Salonului International de Carte de la Torino. Tema editiei din acest an este Il Bene/ Binele, iar tara invitata de onoare este Sfantul Scaun.
Pentru al saselea an consecutiv, Institutul Cultural Roman, prin Centrul National al Cartii si Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, organizeaza participarea tarii noastre la cea mai importanta manifestare de profil din Italia, cu un stand national cu tema Segnali positivi: La Romania al Salone del Libro 2014/Semnale pozitive: Romania la Salonul de Carte 2014.
Standul Romaniei, cu o suprafata de 70 metri patrati, va fi realizat dupa un concept inspirat de tema principala a editiei din acest an a Salonului. Situat in Pavilionul 3 R06-S05, Standul Romaniei va cuprinde: un spatiu dedicat vanzarii de carte, organizat cu sprijinul Grupului Librarium; un spatiu destinat evenimentelor literare care vor avea loc la Standul Romaniei; o cabina radio care va gazdui echipa Radio Torino International, unul dintre parteneri media ai participarii Romaniei la Salonul de Carte, si un punct de informare turistica organizat in parteneriat cu Biroul National de Turism al Romaniei in Italia.
Organizarea anuala a prezentei Romaniei la Salonul International de Carte de la Torino se inscrie in strategia Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia privind promovarea literaturii romane in Italia.
Cartea lui Mircea Cartarescu, "Frumoasele straine/Las Bellas Extranjeras", tradus in Spania la editura Impedimenta de Marian Ochoa, a fost distinsa cu premiul Euskadi de Plata, al asociatiei librarilor din provincia basca Gipuzkoa.
In ultimii doi ani, librarii din provincia basca mentionata au decis sa acorde acest premiu literar de Ziua internationala a cartii, volumelor care nu s-au bucurat initial de succesul meritat si primesc, astfel, o a doua sansa in atentia publicului.
Traducerea volumului "Frumoasele straine" a fost publicata in Spania in 2013. Alaturi de aceasta, librarii din Gipuzkoa au mai premiat si cartea 'Sirena-Hotsak', a scriitorului basc Xabier Etxaniz Rojo.
Asa cum arata anterior ICR Madrid, literatura romana tradusa in Spania este din ce in ce mai cunoscuta, iar acest lucru incepe sa se vada in tot mai multele premii pentru traduceri acordate cartilor romanesti.
4. Violonista Ioana Cristina Goicea, ovationata la Tokyo
Violonista romanca Ioana Cristina Goicea (21 de ani) a concertat, zilele trecute, in sala de concerte a Colegiului de Muzica Kunitachi din Tokyo, fiind ovationata de publicul japonez.
Fiica violonistei Cristina Anghelescu, solista a Orchestrelor si Corurilor Radio, tanara Ioana Cristina Goicea a inceput studiul viorii de la varsta de patru ani, cu bunicul sau, Aurelian Anghelescu, profesor de vioara.
Din 2007, a beneficiat si de indrumarea maestrului Stefan Gheorghiu, urmand apoi studii la Academia de Muzica si Teatru din Rostock, Germania, cu maestrul Petru Munteanu. In prezent, studiaza cu maestra Mariana Sarbu, la Academia de Muzica Felix Mendelssohn Bartholdy din Leipzig.
Ioana Cristina Goicea a sustinut numeroase recitaluri atat in Bucuresti, la Ateneul Roman, cat si in alte orase ale tarii, colaborand cu dirijorii: Horia Andreescu, Ovidiu Balan, Tiberiu Soare, Ilarion Ionescu Galati, Mihail Agafita, Radu Postavaru. Tanara violonista a obtinut o serie de distinctii in diferite competitii nationale si internationale si a sustinut concerte atat in tara, cat si in strainatate (Italia, China, Republica Moldova).
Exista intotdeauna speranta. Chiar si intr-o tara in care realitatea e impovaratoare, iar oamenii gasesc mai usor motive pentru a se cufunda in ofuri coplesitoare. Nu e simplu sa fii optimist in Romania, insa, nici imposibil nu este. Trebuie doar sa te incapatanezi suficient de tare ca sa descoperi experientele pozitive, lucrurile bune, realitatile fericite. In weekend noi va prezentam cel putin o stire pozitiva din Romania. Ca sa intelegem ca realitatea are mereu si o valenta de care merita sa ne bucuram. Alte motive de bucurie mai gasiti aici.
Comentarii articol (1)