BNR, pusa la zid de analisti: Cum a provocat pierderi de 20 miliarde de euro in economia reala, scrie dailybusiness.ro.
Relaxarea politicii monetare, initiata in 2013, trebuia demarata cu 4 ani mai devreme, potrivit analistilor care critica masurile bancii centrale. Au fost sau nu benefice deciziile BNR din anii de criza?
Analistii economici critica vehement deciziile bancile centrale din anii de criza. Acestia ii reproseaza BNR relaxarea cu intarziere a politicii monetare, descurajarea scaderii preturilor sau privesc cu suspiciune motivele din spatele deciziei de a reduce rezervele minime obligatorii. Mai mult, criticile merg pana la a acuza autoritatea de supraveghere a sistemului bancar ca a prejudiciat economia cu zeci de miliarde de euro.
Romanii nu vad o imbunatatire a situatiei economice, in timp ce Europa este optimista, anunta evz.ro.
Economia din statele Uniunii Europene (UE) reincepe sa creasca, iar consumatorii spera ca in acest an criza economica sa ia intr-un final sfarsit. Indicele climatului de consum pentru UE reflecta clar aceasta tendinta, castigand 0,8 puncte in primul trimestru al lui 2014. In prezent el se situeaza la 8,4 puncte, potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare GfK.
Acestea sunt rezultatele sondajului GfK Climatul de consum Europa efectuat in 14 state europene.
Isarescu: "Asteptam si vom vedea" este abordarea tarilor membre ale UE care nu au adoptat inca euro, titreaza economica.net.
Tarile membre ale Uniunii Europene care nu au adoptat inca moneda unica europeana par a avea o abordare de tipul "asteptam si vom vedea" in privinta intrarii in zona euro, desi in momentul aderarii la UE au anuntat date certe in acest sens, sustine guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, intr-o prezentare postata pe site-ul BNR, pe care a sustinut-o la o intalnire cu ambasadorii statelor UE.
Efectul majorarii accizelor, o iluzie statistica: vanzarile comerciantilor au crescut, desi salariile romanilor au scazut, informeaza adevarul.ro.
Afacerile comerciantilor au avansat spectaculos in primele luni din acest an, chiar daca in principalele domenii din economie salariatii au avut venituri din ce in ce mai mici. Este un efect al cresterii accizelor, cred economistii.
In primele luni din acest an, mediile salariilor din principalele 10 sectoare ale economiei au scazut fata de cele din toamna trecuta, la fel si media generala.
Comentarii articol (0)