De ce nu atragem fonduri UE: statul nu vrea, privatii nu pot, anunta Financiarul.
Romania a reusit sa acceseze doar 13,7% din cele aproape 20 mld. euro puse la dispozitie de Uniunea Europeana. Numai in domeniul infrastructurii tara noastra are alocate fonduri de aproximativ 4,5 mld. euro. Proiectele aprobate nu valoreaza decat 63,3% din total, iar finantarea acordata ajunge la doar 55,1%.
Chiar daca Romania are la dispozitie aproape 20 mld. euro din fondurile europene in perioada 2007-2010 tara noastra a avut cel mai mic procent de absorbtie a acestor fonduri.
Romania, in topul economiilor vulnerabile la „contagiunea" zonei euro, relateaza Romania Libera.
Romania este printre cele mai expuse zece state emergente la criza din zona euro, dintr-un total de 22 de tari incluse in „Indicele contagiunii" realizat de analistii bancii americane Citigroup, dar este mai putin vulnerabila ca alte state UE, precum Ungaria, Cehia sau Polonia.
Cea mai expusa este Ungaria, urmata de Cehia, Polonia, Turcia, Africa de Sud, Brazilia si Mexic, iar Romania se situeaza pe pozitia a opta, urmata de India si Egipt. Ultimele pozitii in functie de vulnerabilitatea la criza sunt ocupate de China si Rusia.
Evenimentul Zilei scrie despre Noutatile aduse de Codul fiscal pentru manageri.
Autoritatile rescriu cel mai important pachet legislativ pentru economie, dar oamenii de afaceri nu trebuie sa se astepte la scaderi de taxe sau impozite.
Rescrierea Codului fiscal si a celui de procedura fiscala, demers anuntat de Ministerul Finantelor Publice inca de la inceputul acestui an, nu va aduce impozite sau taxe mai mici, nu va cuprinde facilitati asteptate de companii, intr-un cuvant, nu va insemna relaxarea fiscalitatii, asa cum o cere mediul de afaceri.
Scade inflatia. Va relaxa in sfarsit BNR dobanda? titreaza Ziarul Financiar.
Banca centrala aproba miercuri raportul trimestrial asupra inflatiei care va include cel mai probabil o cifra ajustata in jos pentru acest an dupa scaderea surprinzatoare a inflatiei din luna iunie.
Preturile de consum au scazut in iunie cu 0,3% fata de mai, pe fondul ieftinirii produselor alimentare, astfel ca rata anuala a inflatiei s-a redus la 7,93% de la 8,41% in luna anterioara.
Top 10 cei mai mari datornici la bugetul de stat, informeaza Capital.
Opt din primii zece cei mai mari datornici la bugeul de stat la 30 iunie 2011 erau companii de stat, potrivit datelor Agentiei Nationale de Administrare Fiscal (ANAF). Cumulat datoriile celor zece agenti economici se ridica la 4,08 miliarde de lei (962 milioane de euro).
Pe primul loc in clasament se situeaza, asa cum ne-am obisnuit in ultimii ani, Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani cu o datorie de 1,86 miliarde de lei (circa 440 milioane de euro). Restantele CNH doar la bugetul de stat sunt mai mari decat datoriile cumulate ale celorlalti cinci mari datornici din clasament – 1,83 miliarde de lei.
Comentarii articol (0)