Salariatii romani s-au bucurat de o mini-vacanta in intervalul 1-4 mai, dupa ce Guvernul a stabilit, prin HG nr. 243/2014, ca ziua de 2 mai este nelucratoare. Aceasta in conditiile in care 1 mai, Ziua Internationala a Muncii, este deja zi libera stabilita de Codul muncii.
Pe de alta parte, documentul mentionat stabileste si ca 2 mai trebuie recuperata de personalul bugetar fie intr-o zi de sambata, fie prin prelungirea programului zilnic de lucru. Asadar, potrivit reglementarilor, aceasta zi a fost deja recuperata de unele institutii in 26 aprilie 2014. Altele, cum este cazul Registrului Comertului sau al Fiscului, au ales sa-si prelungeasca programul de lucru pana la 31 mai.
HG nr. 243/2014 a dat posibilitatea si angajatilor din sectorul privat sa beneficieze de o zi libera, fara a-i obliga, insa, pe angajatori sa o acorde. Mai exact, actul normativ stipula ca dispozitiile sale referitoare la declararea zilei de 1 mai ca nelucratoare pot fi aplicate si angajatilor din sectorul privat "in masura in care partenerii sociali stabilesc astfel".
In aceste conditii, au fost si angajatori care au acordat salariatilor ziua libera, dar si angajati care, pentru a beneficia de liber, au solicitat concediu de odihna.
Pontarea angajatilor care au avut liber in ziua de 2 mai difera de la o institutie la alta
Avand in vedere ca 1 mai a fost zi libera stabilita prin Codul muncii, iar 2 mai a fost declarata nelucratoare de Guvern, angajatii cu program de luni pana vineri au lucrat in total 20 zile in luna mai.
In ceea ce priveste pontajul in aceasta luna, Ana-Maria Vicol, Payroll Accountant Accace, a explicat pentru AvocatNet.ro ca practica poate fi diferita de la o institutie la alta, intrucat procedurile sunt reglementate intern.
Astfel, potrivit expertului contactat de noi, salariatii din sistemul bugetar pot fi pontati cu «liber» in ziua de 2 mai, iar in ziua de 26 aprilie, atunci cand s-a realizat recuperarea, vor fi pontati cu ore lucrate normal.
"Orele pontate in aceasta zi nu se vor considera ore suplimentare sau ore ce urmeaza a fi compensate cu timp liber", subliniaza Ana-Maria Vicol.
In ceea ce priveste salariatii din sectorul privat care si-au luat concediu de odihna in 2 mai, acestia vor fi pontati ca atare in acea zi.
Exista, de asemenea, si angajati care au convenit cu angajatorul sa recupereze in alte zile. In aceste situatii, ei pot fi pontati in ziua libera ca zi lucrata, iar in zilele in care recupereaza nu vor mai fi pontati. Pe de alta parte, a adaugat consultantul Accace, acestia pot fi pontati in 2 mai cu «liber», iar in zilele in care recupereaza cu ore lucrate normal, fara a fi considerate ore suplimentare sau ore ce urmeaza a fi compensate cu timp liber.