De la momentul intrarii sale in vigoare, 15 februarie 2013, Noul Cod de procedura civila (NCPC) a provocat diferite controverse cu privire la corecta interpretare si aplicare a dispozitiilor sale. Printre problemele nascute in practica din aplicarea prevederilor NCPC proceselor inregistrate pe rolul instantelor se numara si aplicarea acestora in timp fata de unele cauze incepute ulterior acestui moment, respectiv stabilirea conditiilor in care dispozitiile Noului Cod sunt aplicabile anumitor dosare inregistrate dupa data intrarii sale in vigoare.
Care prevederi se refera la aplicarea in timp a procedurii civile
O problema frecvent intalnita pana la momentul de fata o reprezinta aplicarea NCPC in cadrul procedurilor de insolventa, in care se constituie noi dosare in cauzele avand ca obiect procedura insolventei, deoarece sunt formulate diferite cereri puse de legiuitor la dispozitia persoanelor carora le este conferita calitatea procesuala in acest sens.
In vederea aplicarii in timp a normelor de procedura civila, legiuitorul a prevazut norme tranzitorii, atat in Legea nr. 76/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, cat si in Noul Cod de procedura civila.
In acest sens, Titlul preliminar din NCPC prevede, la Capitolul III ("Aplicarea legii de procedura civila"), art. 24 si 25 alin. (1), ca "dispozitiile legii noi de procedura se aplica numai proceselor si executarilor silite incepute dupa intrarea acesteia in vigoare" si, respectiv, ca "procesele in curs de judecata, precum si executarile silite incepute sub legea veche raman supuse acelei legi".
Art. 3 din Legea nr. 76/2012 reitereaza dispozitiile art. 24 NCPC, adaugand, prin alin. (2) ca "procesele incepute prin cereri depuse, in conditiile legii, la posta, unitati militare sau locuri de detinere inainte de data intrarii in vigoare a Codului de procedura civila raman supuse legii vechi, chiar daca sunt inregistrate la instanta dupa aceasta data".
Este fara echivoc faptul ca, prin normele anterior citate, legiuitorul a avut in vedere aplicarea in timp a normelor de procedura civila, nu doar fata de litigiile inregistrate pe rolul instantelor, ci fata de ambele faze ale procesului civil, respectiv atat faza judecatii (cognitio), cat si faza executarii silite (executio).
Esentiale pentru prezenta discutie sunt prevederile art. 24 si 25 alin. (1) NCPC, precum si ale art. 3 alin. (1) Legea nr. 76/2012, care sunt menite sa stabileasca incidenta prevederilor Noului Cod asupra proceselor, dar si a executarilor silite declansate, atat anterior, cat si ulterior intrarii sale in vigoare.
Prin raportare la prevederile legale citate de mai sus, un dosar care a fost inregistrat pe rolul instantei de judecata inainte de 15 februarie 2013 va fi supus dispozitiilor vechiului Cod de procedura civila, dupa cum unui proces inregistrat ulterior ii vor fi incidente prevederile Noului Cod. In sprijinul acestei afirmatii sunt si prevederile art. 192 alin. (2) NCPC, care stabilesc ca "Procesul incepe prin inregistrarea cererii la instanta, in conditiile legii".
Raportarea aplicarii NCPC se face la notiunea de "proces"
O problema intalnita des in practica instantelor judecatoresti consta in situatia in care o cerere de deschidere a procedurii insolventei este inregistrata pe rolul unei instante inainte de intrarea in vigoare a NCPC, iar ulterior persoanele indreptatite (creditorii, debitorul, practicianul in insolventa) formuleaza diferite cereri specifice procedurii insolventei (contestatii la tabel, cereri de atragere a raspunderii patrimoniale a membrilor organelor de conducere etc.). In ceea ce priveste cererea de deschidere a procedurii insolventei inregistrata pe rolul unei instante inainte de intrarea in vigoare a NCPC, este indiferent daca instanta a dispus deschiderea procedurii anterior sau ulterior acestui moment, deoarece cauza, fiind deja inregistrata, va fi supusa prevederilor vechiului Cod.
Astfel, daca o cerere de deschidere a procedurii insolventei este depusa la instanta anterior intrarii in vigoare a NCPC, dar, spre exemplu, unul dintre creditori formuleaza contestatie impotriva tabelului preliminar al creantelor ulterior acestui moment, (in acest sens fiind constituit un dosar separat de cel principal) acestui dosar ii vor fi aplicabile prevederile vechiului Cod de procedura civila sau ale NCPC?
Stabilirea in mod concret a masurii in care prevederile Noului Cod sunt incidente trebuie facuta prin raportare la notiunea de "proces", avand in vedere faptul ca in toate normele tranzitorii mentionate aceasta este reiterata.
Asadar, daca o cerere de deschidere a procedurii este inregistrata pe rolul instantei inainte de intrarea in vigoare a NCPC, dar ulterior, in cadrul aceleiasi proceduri, se constituie dosare distincte care isi au provenienta in dosarul principal, un dosar nou ar trebui privit ca un proces inceput dupa intrarea in vigoare a Noului Cod sau doar ca un incident procedural care isi are originea in dosarul de fond?
Astfel, prin notiunea de "proces inceput dupa intrarea in vigoare a legii noi de procedura" se intelege: cauza constituita ca urmare a inregistrarii unei cereri de chemare in judecata ulterior acestui reper temporal. Cu toate acestea, in cazul unui dosar constituit in cadrul unei proceduri de insolventa deschise, aceasta calificare se impune a fi facuta si fata de faptul ca acest din urma dosar a fost constituit in cadrul unei cauze deja existente, aflandu-se in stransa legatura cu ea.
Concret, daca nu ar fi existat cauza avand ca obiect procedura insolventei, nu ar exista niciun alt dosar format ca urmare a formularii unei cereri in cadrul procedurii respective de catre persoana indreptatita in acest sens. In acest caz cererea poate fi contestatie impotriva tabelului creantelor, cerere de angajare a raspunderii patrimoniale sau o simpla cerere formulata de unul dintre creditori in vederea recuperarii unor bunuri.
In aceste conditii, din moment ce dosarul principal, in care s-a dispus deschiderea procedurii insolventei, a fost inregistrat sub imperiul prevederilor vechiului Cod, orice alte incidente procedurale survenite ulterior intrarii in vigoare a NCPC vor fi supuse acelorasi norme de procedura.
Astfel, daca, in ipoteza analizata, se formuleaza o contestatie impotriva tabelului preliminar al creantelor, acesteia nu ii vor fi aplicabile, spre exemplu, prevederile NCPC privind verificarea si regularizarea cererii de chemare in judecata.
Termenul in care pot fi atacate hotarile judecatoresti a fost eliminat
Desi nu este in totalitate legata de prevederile NCPC, ci si de cele ale Legii nr. 76/2012, mai exact dispozitiile Titlului IV: Modificarea si completarea unor legi speciale, o alta problema aparuta des in practica instantelor de judecata in procedurile de insolventa priveste calea de atac pentru hotararile pronuntate de judecatorul sindic, precum si termenul in care acestea pot fi atacate.
Prin art. 59 din Legea nr. 76/2012 a fost modificat art. 8 din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei, care reglementa calea de atac impotriva hotararilor judecatorului sindic, precum si termenul specific acesteia. Astfel, inainte de modificarea prevederilor legale anterior mentionate, art. 8 alin. (1) si (2) din Legea nr. 85/2006 prevedea "(1) Curtea de apel va fi instanta de recurs pentru hotararile pronuntate de judecatorul-sindic in temeiul art. 11. (2) Termenul de recurs este de 7 zile de la comunicarea hotararii, daca legea nu prevede altfel".
Mai exact, prin Legea nr. 76/2012, dispozitiile anterior mentionate au fost modificate, actuala reglementare fiind "Curtea de apel va fi instanta de apel pentru hotararile pronuntate de judecatorul-sindic in temeiul art. 11. Hotararile curtii de apel sunt definitive".
Asadar, noua reglementare nu prevede termenul in care poate fi exercitata calea de atac impotriva hotararilor judecatorului sindic, acesta actualmente fiind termenul de drept comun in care poate fi exercitat apelul potrivit dispozitiilor NCPC, prevazut de art. 468 alin. (1), respectiv 30 de zile de la comunicare hotararii.
In practica instantelor judecatoresti au fost pronuntate o serie de hotarari ale judecatorilor sindici, in care, desi dosarele privind procedura insolventei au fost inregistrate pe rolul instantei inainte de intrarea in vigoare a NCPC, cand calea de atac impotriva hotararilor judecatorului sindic era recursul, iar termenul de 7 zile de la comunicare, in dosarele constituite in cadrul procedurii respective, calea de atac indicata de instanta a fost apelul, termenul pentru exercitarea acesteia fiind de 30 de zile de la comunicare, daca legea nu prevede altfel.
De exemplu, pe de-o parte, Sentinta civila nr. 3347/03.12.2013, pronuntata de Tribunalul Arad - Sectia Civila, intr-un dosar avand ca obiect o contestatie la tabelul preliminar al creantelor, formulata intr-o cauza inregistrata pe rolul instantei, inainte de intrarea in vigoare a NCPC, in care calea de atac invederata de instanta si promovata de partea interesata a fost, in mod corect, apreciem noi, recursul, in termen de 7 zile de la comunicare. Pe de alta parte, in dosarul nr. 4130/119/2010/a2, instanta de control de la Curtea de Apel Brasov a pus in discutia partilor calificarea caii de atac promovate impotriva hotararii judecatorului sindic, in vederea stabilirii in clar a acesteia fata de sentinta instantei de fond.
Care este conditia pentru a se aplica vechiul Cod de procedura civila
Daca dosarul principal a fost constituit inainte de intrarea in vigoare a NCPC, atunci, atat acestuia, cat si tuturor dosarelor constituite prin disjungere din acesta, in sensul celor expuse mai sus, ca incidente procedurale fata de dosarul principal, le vor fi aplicabile prevederile vechiului Cod de procedura civila.
Prin urmare, in ipoteza formularii unei contestatii impotriva tabelului creantelor intr-un dosar anterior NCPC, calea de atac prevazuta de lege impotriva hotararii judecatorului sindic, precum si termenul in care aceasta poate fi exercitata vor fi cele stabilite prin legea in vigoare la data constituirii dosarului principal, iar nu cea de la momentul inregistrarii cererii in baza careia a fost constituit, dosarul avand ca obiect contestatia la tabel.
Aceeasi ar fi solutia si intr-un litigiu civil avand ca obiect, spre exemplu, pretentii, inregistrat inainte de intrarea in vigoare a NCPC, hotararea fiind atacata ulterior acestui moment. Este evident ca in aceasta situatie calea de atac si termenul corespunzator vor fi cele prevazute de vechiul Cod de procedura civila, chiar daca intre momentul inregistrarii dosarului si cel al pronuntarii hotararii a intrat in vigoare NCPC.
Desi in cadrul unei proceduri de insolventa ipoteza discutata vizeaza doua dosare diferite, se aplica acelasi principiu, deoarece al doilea dosar constituit reprezinta un incident procedural fata de dosarul principal, si nu un proces separat, inceput dupa intrarea in vigoare a NCPC.
In concluzie, in cauzele inregistrate pe rolul instantelor inainte de intrarea in vigoare a NCPC avand ca obiect deschiderea procedurii insolventei se aplica prevederile vechiului Cod de procedura, inclusiv orice incident procedural, nu dispozitiile NCPC. Spre exemplu, regula este valabila pentru un nou dosar constituit ca urmare a promovarii unei cereri de catre o persoana care are calitatea procesuala pentru a intreprinde acest demers.