Cu atat mai repede, cu atat mai bine…
…mi-am spus eu dupa ce am nascut-o pe prima fetita si dupa ce am depasit perioada de incertitudini. Mi s-a parut atat de frumoasa experienta maternitatii, incat mi-am dorit sa o repet cat de repede posibil. Asa se face ca la 9 luni de la nastere am avut marea bucurie sa descopar ca Ilinca o sa fie sora mai mare. Sarcina a fost usoara, fara vreun disconfort notabil, nu m-a privat nici de energie si nici de pofta de viata, iar viitorul parea de vis.
Lumea din jur, in schimb, a fost siderata si n-a inteles de ce mi-am dorit sa fiu iar mama atat de repede, cand nici nu ma dezmeticisem de-a binelea dupa prima incercare. Plus ca aveam doar 27 de ani, asadar nu eram chiar grabita din pricina ticaitului amenintator al ceasului biologic.
Cu toate discutiile si framantarile altora, la 1 an si 5 luni de la prima nastere am trecut din nou prin acea experienta!
A treia oara e (la fel de) norocoasa
Bebelusul cu numarul trei a venit fix cand trebuia sa vina sau cel putin asa ni s-a parut noua atunci: la 5 ani de la nasterea primei fetite si la 3 ani si 4 luni de la sosirea pe lume a sorei mijlocii.
A fost iures si mai mare in casa noastra atunci si nu uit cat de natural a primit-o sora mare pe mezina, ce trasnai a facut mijlocia cu cea mica (cand avea aproape o luna i-a indesat cateva alune in gura, "sa manance si ea", si a spalat-o pe "dinti" cu periuta ei) sau cat de mult m-au ajutat ambele fete mai mari cu mezina.
Avantajele si dezavantajele diferentei mici de varsta
Revenind la diferentele de varsta, multi medici le recomanda mamelor sa pastreze cel putin un an distanta intre o nastere si sarcina urmatoare, pentru ca organismul sa fie in forma anterioara perioadei de graviditate si sa faca fata cu brio noii provocari.
Alti specialisti considera ca numaratul lunilor nu trebuie sa fie un impediment pentru mamele care isi doresc o alta sarcina cat de repede posibil, pentru ca se poate ajunge la mult stres si frustrari.
Tot din punctul de vedere al expertilor, iata cateva avantaje si dezavantaje ale diferentei mici de varsta intre copii, atat pentru cei mici, cat si pentru parintii lor:
Avantaje:
- instalarea unei rutine comune (au aproximativ acelasi program de masa, joaca si somn);
- alimentatia sanatoasa inceputa in momentul diversificarii continua, caci gatesti sanatos pentru amandoi copiii;
- cei mici au interese asemanatoare si grup de prieteni apropiati;
- parintii se pot mobiliza si organiza mai bine;
- mamele (sau tatii) care se intorc la lucru au posibilitatea de a-i duce pe copii la institutii similare de invatamant, simultan;
- primul nascut va fi independent mai repede, luandu-si foarte in serios rolul de frate mai mare;
- posibilitatea ca intre cei doi copii sa se existe un sentiment de rivalitate este mai mica.
Dezavantaje:
- uneori e dificil sa jonglezi cu doi copii mici, cu nevoi aproape identice;
- mai multe nopti nedormite. Foarte multi copii cu varsta intre 1 si 2 ani nu dorm legat noaptea, asa ca doi copii care se afla in aceasta situatie nu sunt tocmai usor de gestionat;
- daca alaptezi in tandem, exista posibilitatea sa te lovesti de o supraproductie de lapte;
- deoarece nevoile logistice sunt similare, va trebui sa cumperi unele lucruri in dublu exemplar, spre deosebire de situatiile in care, la o diferenta mai mare de varsta, le puteai refolosi pe cele ale primului copil;
- daca ai o sarcina dificila, ai nevoie de cineva pe care sa te poti baza permanent si care sa iti poata da o mana de ajutor cu fratele cel mare.
Partea buna si cea mai putin buna cand e diferenta mai mare intre copii
Specialistii ne spun si care sunt partile bune si cele mai putin bune cu care familia se poate confrunta in cazul unei diferente mari de varsta intre copii. Iata care sunt acestea:
Avantaje:
- parintele retraieste sentimentele ravasitor de emotionante din sarcina/de dupa nastere;
- organismul este mult mai pregatit pentru o noua sarcina (tonus mai bun, odihna acumulata, rezervele de calciu si de fier sunt refacute, kilogramele in plus de la prima sarcina sunt, de cele mai multe ori, eliminate);
- parintele care isi doreste o continuitate profesionala are posibilitatea de a-si relua activitatea intre sarcini;
- copilul cel mare nu va mai avea nevoie (atat de mult) de ajutorul tau in privinta actiunilor referitoare la spalat, imbracat, mancat;
- cel mare te poate ajuta cu indeplinirea unor mici sarcini domestice;
- impreuna cu partenerul tau, te bucuri mai mult de fericirea de a fi parinte, prelungind momentele in care casa poarta amprenta indelebila a copiilor.
Dezavantaje:
- copiii nu se vor juca foarte mult impreuna, pentru ca cel mare va avea alte preocupari si alti prieteni;
- va trebui sa o iei de la capat cu sarcina si cu perioada bebelusiei, ceea ce pentru unii parinti este placut, dar pentru altii… nu;
- lasand anii sa treaca prea mult, exista riscul sa te lovesti de imposibilitatea de a mai concepe;
- daca nasterea bebelusului coincide cu primii ani de scoala ai fratelui cel mare, va trebui sa faci eforturi sa il ajuti pe acesta cu indatoririle scolare.
Indiferent de cat de mare sau de mica este diferenta de varsta intre copii, exista un aspect universal valabil: n-aveti cum sa scapati de cantitatea coplesitoare de iubire pe care o veti avea pentru copiii vostri!
Comentarii articol (0)