Normele de igiena si sanatate publica privind mediul de viata al populatiei au fost aprobate in aceasta primavara, prin Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 119/2014, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 127, din 21 februarie 2014.
Acest act normativ stabileste, printre altele, ca garajele si parcarile pentru autovehicule trebuie situate la distante de minimum 5 m de ferestrele caselor: "Art. 4. La stabilirea amplasamentelor cladirilor de locuit se vor preciza si amplasamentele urmatoarelor dotari tehnico-edilitare: (…) spatii amenajate pentru gararea si parcarea autovehiculelor populatiei din zona respectiva, situate la distante de minimum 5 m de ferestrele camerelor de locuit".
In plus, in garaje si parcari este interzisa repararea si intretinerea auto, astfel ca cei care desfasoara astfel de activitati pot fi chiar amendati, dupa cum se precizeaza in normele citate. Totodata, in aceste spatii este interzisa gararea autovehiculelor de mare tonaj, cum ar fi autovehiculele peste 3,5 tone, autobuzele, remorcile etc.
In ceea ce priveste platformele destinate depozitarii recipientelor de colectare selectiva a deseurilor menajere, acestea trebuie amenajate la distanta de minimum 10 m de ferestrele locuintelor. De asemenea, conform regulilor, ele trebuie imprejmuite, impermeabilizate, cu asigurarea unei pante de scurgere si vor fi prevazute cu sistem de spalare si sifon de scurgere racordat la canalizare si vor fi intretinute in permanenta stare de curatenie. "Platformele pot fi cuplate cu instalatii pentru batut covoare", se precizeaza in actul normativ mentionat.
Spalatoriile auto trebuie sa se afle la cel putin 15 m distanta de locuinte
Potrivit Normelor de igiena, si spalatoriile auto trebuie sa pastreze o anumita distanta fata de casele cetatenilor. Astfel, ele trebuie amplasate in cladiri separate, la minimum 15 m de ferestrele locuintelor, distanta masurandu-se intre fatada locuintei si perimetrul unitatii, reprezentand limita suprafetei unitatii respective.
Nu doar spalatoriile auto sunt in aceasta situatie, ci si atelierele mecanice, de tamplarie sau tinichigerii, intrucat pot crea riscuri pentru sanatate sau disconfort pentru populatie prin producerea de zgomot, vibratii, mirosuri, praf, fum, gaze toxice sau iritante.
Reglementarile stabilesc, in acelasi timp, ce fel de structuri pot fi amenajate la parterul cladirilor de locuit. Asadar, conform prevederilor, la parter se pot amplasa unitati comerciale, unitati de prestari servicii, cabinete medicale umane fara paturi si cabinete veterinare pentru animale de companie, insa doar daca ele nu creeaza disconfort si riscuri pentru sanatatea locatarilor.
De asemenea, pot fi amenajate camere speciale pentru depozitarea deseurilor solide, spalatorii, uscatorii, precum si alte anexe ale locuintelor (garaje), doar cu acceptul asociatiei de locatari sau proprietari.
In schimb, potrivit dispozitiilor, nu se vor amplasa la parterul blocurilor unitati de productie.
Important! Normele de igiena si sanatate publica sunt obligatorii, potrivit legii, pentru toate unitatile din sistemul public si privat, precum si pentru intreaga populatie. Nerespectarea normelor de igiena si sanatate publica privind mediul de viata al populatiei atrage raspunderea disciplinara, administrativ-materiala, civila ori, dupa caz, penala.
Comentarii articol (11)