Amplasarea cabinetelor medicale la parterul clădirilor de locuit se făcea până de curând numai dacă se asigura o intrare separată în incinta cabinetului. La fel și în cazul unor unități de prestări servicii cum sunt saloanele de înfrumusețare. Condiția era inclusă în normele de igienă și sănătate publică cuprinse în Ordinul MS nr. 119/2014, dar a dispărut la 31 octombrie, când ordinul a primit ceva modificări prin Ordinul MS nr. 1378/2018.
La parterul clădirilor de locuit sau la demisolul/parterul înalt ori mezaninul acestora (sfera a fost lărgită prin recenta modificare a ordinului), unitățile comerciale, de prestări servicii ori medicale pot fi amplasate cu respectarea următoarelor condiții:
- să asigure gestionarea deșeurilor periculoase conform reglementărilor legale în vigoare;
- să nu creeze disconfort și riscuri pentru sănătate;
- să respecte normele igienico-sanitare specifice activităților desfășurate conform reglementărilor legale în vigoare.
Alături de aceste condiții se regăsea și cea conform căreia era necesar "să asigure intrare și circuite separate față de locatarii din imobilul respectiv", care acum a dispărut. O altă condiție care a dispărut din enumerarea de mai sus este cea referitoare la schimbarea destinației spațiului conform activității desfășurate. Numai că necesitatea de a schimba destinația e prevăzută oricum deja prin Legea asociațiilor de proprietari nr. 196/2018, de exemplu.
A dispărut din cadru și interzicerea amplasării la parter a unităților de producție.
În fine, prin același ordin s-a introdus ideea că zona de protecție sanitară față de clădirile de locuit din vecinătate necesară în cazul unităților sanitare cu servicii de spitalizare de zi, centrelor de sănătate, centrelor de sănătate multifuncționale, creșelor, grădinițelor și școlilor poate fi stabilită și prin studii de impact asupra stării de sănătate a populației.
Comentarii articol (5)