1. Peste 70 de copii vor reprezenta Romania la Cannes cu doua scurtmetraje
Peste 70 de copii vor reprezenta Romania la Cannes, la sectiunea de filme de scurtmetraj, cu filmele "Aventurile Micilor Vedete in parc" si "Micile Vedete descopera secretul magnetilor". Filmele vor fi prezentate la sectiunile Short Film Corner si Romanian Short Waves, ambele fiind productii ale scolii romanesti de Film si Televiziune pentru Copii "Micile Vedete".
Ariana Pendiuc, regizorul filmelor, se inscrie si ea in categoria participantilor cu o medie de varsta sub 30 de ani. In 2010, ea devenea cel mai tanar regizor roman ale carui filme au fost selectionate la Festivalul de la Cannes. De atunci, atat parcursul ei, cat si al echipei de tineri cineasti, din care fac parte Ema Pendiuc (producator) si Cosmin Croitoru (director de imagine), a bifat nu mai putin de patru prezente pe riviera franceza, in cadrul celui mai important festival de film din lume. Anul acesta, participarea la festival a celor doua filme a beneficiat de sprijinul Institutului Cultural Roman.
"Dubla reusita de anul acesta imi da incredere ca suntem pe drumul cel bun si este o recunoastere a talentului, dar si a unei pregatiri temeinice a copiilor absolventi ai scolii noastre. Ganditi-va ca in aceste filme sunt copii care au chiar si 4 ani, iar cei mai <varstnici> au 12 ani", a declarat Ariana Pendiuc.
2. Gimnastica aerobica: Romania a castigat trofeele la 3 categorii in Cupa Mondiala
Gimnastica aerobica romaneasca a dominat la 3 categorii circuitul de concursuri ale Cupei Mondiale din 2014, cucerind primul loc si trofeele la individual feminin (Corina Constantin), perechi (Bianca Becze/Marius Petruse) si la trio (Anca Surdu/Andreea Bogati/Corina Constantin).
La individual feminin, in clasamentul final al Cupei Mondiale, dupa etapele de la Cantanhede (Portugalia), Aix-les-Bains (Franta), Tokyo (Japonia), Borovet (Bulgaria) si Ponta Delgada (Portugalia), Corina Constantin a ocupat primul loc cu 60 puncte, urmata de frantuzoaica Amelie Joly (58) si austriaca Lubov Gazov (50). Bianca Becze s-a clasat pe locul 5 cu 45 puncte.
La individual masculin, Mircea Zamfir s-a clasat pe locul 4 cu 32 p, primul loc fiind ocupat de francezul B. Gravel cu 55 p. La perechi mixte, Marius Petruse si Bianca Becze s-au plasat pe primul loc cu 42 puncte, urmati de Rusia 40,5 p si Vietnam 30 p.
La trio feminin, Romania a acumulat 55 puncte, fiind urmata de Franta 48 si Vietnam 41, in timp ce la trio masculin am obtinut locul 10.
3. Trei medalii de argint si doua mentiuni speciale, la prima participare a Romaniei la Olimpiada de Fizica a Asiei
Lotul olimpic al Romaniei a obtinut trei medalii de argint si doua mentiuni la prima participare la Olimpiada de Fizica a Asiei (11-18 mai/Singapore).
Dan Stefan Eniceicu (clasa a X-a), Tudor Costel Cretu (clasa a X-a) si Cristian Alexandru Frunza (clasa a XI-a), toti elevi ai Liceului International de Informatica din Capitala, au castigat medaliile de argint. Dan Stefan Eniceicu a primit si premiul special pentru realizarea celui mai creativ experiment. Cele doua mentiuni speciale au fost acordate Ilenei Rugina (clasa a XI-a/Liceul International de Informatica din Capitala) si lui Ioan Ignat (clasa a XI-a/Colegiul National „Mircea cel Batran" din Constanta).
Aflata la a XV-a editie, Olimpiada de Fizica a Asiei este o competitie destinata exclusiv tarilor de pe continentul asiatic. Participarea Romaniei reprezinta o premiera, invitatia adresata tarii noastre fiind o recunoastere a prestigiului dobandit de olimpicii romani prin performantele reusite de-a lungul anilor la Olimpiada Internationala de Fizica, in urma carora Romania ocupa locul I in Europa si se claseaza printre primele 5 in lume.
4. Noaptea Literaturii Europene la Bucuresti, edi?ia 2014
Pe 28 mai 2014, de la 19.00 la 23.30, in inima unei zone pline de farmec din centrul orasului, 13 tari europene participa la a treia editie a Noptii Literaturii Europene!
In prima zi a Salonului International de Carte Bookfest, Noaptea Literaturii Europene va fi gazduita de sase locuri deosebit de primitoare: Aiurart, Foisorul de Foc, Godot la scoala, Casa Matasari, Modelier si Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica (UNATC). Publicul este invitat sa asiste la lecturi si spectacole care pun in valoare textele traduse in limba romana ale unor autori europeni importanti: Daniel Glattauer (Austria), Aléa Torik – prezenta la eveniment (Germania), Odysseas Elytis si Yorgos Seferis (Grecia), Italo Calvino (Italia), Hilary Mantel, Sarah Dunant, Philippa Gregory si William Shakespeare (Marea Britanie), Rui Zink (Portugalia), Ioana Parvulescu si Simona Sora (Romania), Ramón Gómez de la Serna (Spania), Orhan Pamuk (Turcia), Attila Mizser si Béla Hamvas (Ungaria) si Alain Berenboom (Valonia-Bruxelles).
Actorii Radu Iacoban, Ana Ularu, Ilinca Manolache, Mihaela Popa, Gabriel Spahiu, Adrian Ciobanu, Florin Busuioc si George-Albert Costea, jurnalistul Liviu Mihaiu, scriitorul Ciprian Macesaru, conferentiarul Bogdan Stefanescu, profesorul universitar Mihaela Irimia, studentii de la UNATC si cei de la Catedra de Neogreaca, precum si pompieri din Bucuresti vor citi sau interpreta fragmentele literare.
Exista intotdeauna speranta. Chiar si intr-o tara in care realitatea e impovaratoare, iar oamenii gasesc mai usor motive pentru a se cufunda in ofuri coplesitoare. Nu e simplu sa fii optimist in Romania, insa, nici imposibil nu este. Trebuie doar sa te incapatanezi suficient de tare ca sa descoperi experientele pozitive, lucrurile bune, realitatile fericite. In weekend noi va prezentam cel putin o stire pozitiva din Romania. Ca sa intelegem ca realitatea are mereu si o valenta de care merita sa ne bucuram. Alte motive de bucurie mai gasiti aici.
Comentarii articol (0)