Pusculita poate fi chiar utila. Desi principiul vremii era “azi la CEC un leu depui, maine el va scoate pui”, la noi n-a mai fost valabil. Am ratacit carnetul si l-am gasit la cativa ani de la Revolutie, cand banii nu mai aveau aproape nicio valoaree. De-atunci, insa, am inceput sa pun bani periodic intr-o pusculita de metal, iar cu primii bani economisiti mi-am cumparat o pereche de blugi cu buline, cu care am facut furori la scoala.
Exemplul a fost urmat cu succes partial de copiii mei, fiecare posedand cel putin 4 obiecte de acest fel. Doar una sau doua pusculite au ceva maruntis zornaitor in ele, restul sunt folosite pe post de jucarii, depozitar de rumegus de la ascutitoare sau bomboniera secreta.
Chestia e ca si mie mi-ar trebui o pusculita acum. Iar oamenii mai cumpatati decat mine pot economsi bani nu doar asa, dar si in institutii financiare bancare si nebancare, ce ofera diferite variante moderne de a pune banii la ciorap.
7 lucruri de care sa tii cont cand ii vorbesti copilului despre economisire
Pentru ca la varsta copilariei omul e ca un burete care absoarbe informatiile utile in timp record, nu strica sa il familiarizezi pe cel mic cu cateva notiuni legate de modul in care acestia pot fi economisiti banii. Iata cateva lucruri de care sa tii cont in acest sens!
1. Ofera-i alternative de consum. Cand in magazin pleaca chitit la raftul cu jucarii, haine sau pantofi si il vezi ca ar vrea sa-si umple cosul, nu te enerva, ci explica-i calm ca nu are nevoie (chiar) de toate. Poti sa-i aduci aminte ca si tu strangi bani pentru un obiect mult mai valoros pe care si-l doreste (cum ar fi o bicicleta), iar banii aceia pot fi indreptati mult mai bine catre articolul cu pricina.
2. invata-l sa cumpere doar lucrurile care ii trebuie. Acest lucru este valabil pentru intreaga familie, nu doar pentru anumiti membri. Eu, una, sunt tentata sa cumpar nu lucruri scumpe, dar multe chilipiruri care, insumate, nu sunt o pleasca iesita in cale, ci o cale certa de irosire a banilor.
3. Stabileste o suma pe care poti sa i-o dai lunar copilului, pe care el sa o poata cheltui. Chiar daca suma este mica, faptul ca este proprietar al banilor cu pricina ii va crea un sentiment de responsabilitate si il va face sa fie mai atent la modul de cheltuire.
4. Nu-i vorbi celui mic de strategii pe termen lung. Notiunea zilelor si a saptamanilor poate fi vaga chiar si pentru un copil aflat in clasa a patra. in cazul in care ai un copil mai mic de 9-10 ani, ii poti crea frustrari nemasurate daca ii spui ca poate sa-si cumpere obiectul X dupa ce strange bani doua luni sau chiar mai mult. ii va parea o eternitate.
5. Valoarea banilor e complet diferita pentru un copil de 4 ani, unul de 6 si altul de 8. Daca te-ai chinuit sa-i explici celui mic ce e ieftin si ce e scump, iar explicatiile au parut a fi convingatoare, mai asteapta. Se prea poate sa fi esuat daca invatacelul iti spune victorios ca a gasit o oferta la o tableta si ca aceasta este numai 2999 de lei.
6. Lectia rabdarii este cel mai greu de predat. Nici adultii nu stau prea bine la capitolul asta, din pacate. De aceea, nu le spune prea des copiilor ca trebuie sa aiba rabdare pentru a-si cumpara obiectul mult ravnit (mai ales cand acesta nu este ieftin ca braga), pentru ca vor avea impresia ca nu vor intra niciodata in posesia lui, iar senzatia generala va fi ca sunt mintiti.
7. Invata-l sa puna deoparte bani nu doar pentru propriul consum, ci si pentru mici acte de caritate. Astfel, le va putea face si altora o bucurie, iar sentimentul de final va fi acela ca efortul sau chiar a contat.
Punand in practica aceste mici reguli, avem si noi sansa de a ne maturiza putintel financiar o data cu copiii nostri. Bineinteles, si in acest domeniu exista ajutor specializat. Daca te simti cu musca pe caciula la capitolul economisire, nu te sfii sa le ceri sfatul prietenilor mai priceputi decat tine la acest capitol. Sau, de ce nu, unor specialisti cu patalama, daca simti ca doar la ei e solutia.
Comentarii articol (2)